Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Visuaalinen herääminen

Kirjoitettu 29.11.17
Esseen kirjoittaja: Oona Tynkkynen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The Back of the Napkin & Katso. Näe. Kuvittele. Visuaalisia avaimia bisnesluovuuteen
Kirjan kirjoittaja: Dan Roam & Jussi Luukkonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En muista, koska olen innostunut uudesta asiasta näin paljon, kuin olen innostunut visuaalisesta ilmaisusta tänä syksynä. Kipinä syttyi Kuvitellen Oy:n kurssilla ”Visuaalisuus tiimiyrityksessä”. Nyt luettujen kirjojen pinossa on aihetta käsittelevät Dan Roamin The Back of the Napkin sekä Jussi Luukkosen Katso. Näe. Kuvittele. Visuaalisia avaimia bisnesluovuuteen.

Niin kirjat kuin kurssikin tarjosivat hyvin erilaisia tekniikoita visuaaliseen ilmaisuun, mutta kaikki puhuvat kuitenkin saman asian puolesta: mikä tahansa ongelma on selkeämpi kuvana.

Roam väittää kirjassaan, että ei ole ongelmaa, jota ei voisi ratkaista hänen kehittämällään menetelmällä. Ja jos sellainen tulee, valottaa Luukkonen kirjassaan Visuaalisen ajattelun jaksollista järjestelmää, joka tarjoaa toinen toistaan monimutkaisempia kaavioita, kuvaajia, taulukoita ja karttoja ongelmien ratkaisemiseen visuaalisesti.

 

Visuaalisessa ilmaisussa kaikki lähtee perusmuodoista; ympyrästä, kolmiosta ja suorakulmiosta sekä viivoista. Opin, että niitä yhdistelmällä voi tehdä mitä vain. Ne ovat visuaalisuuden aakkoset.

Noita visuaalisuuden aakkosia olen harjoitellut lähes päivittäin vihkojen ja paperien kulmiin. Yhdistellyt eri osia ja miettinyt, mikä toimii ja mikä ei. Olen harjoitellut visualisoimaan muistiinpanoja treeneissä, Tekemisen 4.0.:ssa sekä JESin tapahtumilla. Ideoimme ja toteutimme tiimimme Vaffa-projektille projektipiirroksen yhdessä tiimiyrittäjä kollegani kanssa.

Tällä hetkellä suurin haaste omalla kohdalla on se, etten tiedä, miten asian voisi ilmaista parhaiten visuaalisesti. Myös aina olennaisesta kiinni saaminen vaatii harjoittelua, sillä tavallisesti en luota omaan muistiini ja kirjoitan kaiken mahdollisen ylös. Ja juuri tästä haluan pyrkiä pois.

Olen tehnyt kokeiluja, että piirrän samalla kuin kuuntelen sekä siten, että kirjoitan ensin asiat ylös ja sitten vasta piirrän ne. Jälkimmäinen tapa ei toiminut kohdallani toivotusti. Aikaa meni liikaa muistiinpanojen tekemiseen ja piirtämiselle ei jäänyt juuri aikaa. Tekniikka olisi toiminut paremmin, jos olisin piirtänyt kuvat muistiinpanoista jälkikäteen enkä esityksen aikana. Sen sijaan ”livepiirustelussa” ilman ylimääräisiä kirjallisia muistiinpanoja onnistuin ihan mukavasti. Tätä tekniikkaa aion vahvistaa ainakin omien muistiinpanojeni kanssa, jolloin ”turhaa” työtä tulee vähemmän.

 

Visuaalisen ilmaisun harjoittelun tueksi tarvitsen vielä lisää rohkeutta. Piirtelen kyllä mielelläni, mutta en näytä mielelläni lopputuloksia ennen kunnon viimeistelyä. Tästä olen yrittänyt pikkuhiljaa kasvaa ulos ja siksi seuraavaksi esillä on marraskuussa järjestetyn JESin Workshopin livemuistiinpanoja, joita ei ole jälkikäteen paranneltu, vaan ne ovat alkuperäisessä asussaan suoraan Ilkka Koppelomäen puheesta napattuna.

cof

Rohkeuden keräämistä ajatellen jäi Roamin kirjasta mieleen erityisesti yksi lause vapaasti suomennettuna: ”älä mieti liikaa, miltä kuva näyttää, vaan keskity siihen, mitä se näyttää”. Tärkeintä ei siis ole hienon hienot piirustukset vaan sisältö. Se, mitä kuvassa on.

 

Teimme aiemmin syksyllä eräälle suurelle yritykselle informaatiopaketin palveluista, joita voisimme heille toteuttaa. Suunnittelimme työryhmämme kanssa, mitkä asiat ovat keskeisiä ja laitoimme vain ne paperille.

Palaute kuvista oli positiivinen: viesti välittyi hyvin, vaikka en itse ollut selittämässä palvelumme ideaa. Tästä positiivisesta kokemusta rohkaistuneena aion kokeilla tätä taktiikkaa myös myöhemmin toisten asiakkaiden kanssa. Seuraavana yksi osa informaatiopakettia.

KM_C554e-20171101153533

 

Jatkoa ajatellen vastaavanlaisiin kuviin voisi lisätä vielä visuaalista ilmettä sekä korostaa sitä, mitä asiakas palvelusta saa, ei niinkään sitä, miten me asian teemme. Ajatusta voisi viedä käytäntöön myös meidän osuuskuntamme palveluiden kanssa, kun saamme palvelut kokonaisuudessaan määritettyä.

Piirros palvelustamme helpottaisi asiakaskäynnillä asian selittämistä asiakkaalle sekä auttaisi asiakasta ymmärtämään palvelun pääpointit. Kun palvelu ja sen visualisointi ovat selvät, pystyy kuka tahansa tiimiläisistä tekemään entistä paremman myyntisuorituksen asiakkaan luona.

 

Toivon, että taidosta ilmaista asioita visuaalisesti tulisi minulle arkipäivää. Haluan, että se on taito, jota pystyisin käyttämään tilanteessa kuin tilanteessa. Haluan oppia ilmaisemaan asiat kuvien kautta yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Mutta miten se on mahdollista – jatkamalla harjoittelua. Huomaan sortuvani lähes joka päivä tekemään muistiinpanoja pelkin sanoin, vaikka minulla olisi taskussa tietoa visuaalisista menetelmistäkin. Miksi? Kirjoittaminen on juurtunut syvälle. Kun on tottunut kirjoittamaan lähes kaiken tarvitsemansa tiedon ennen tätä syksyä, on tapa tiukassa. Eivät parin kuukauden kokeilut vielä sitä muuta. Harjoituksia on jatkettava. Haluan siksi haastaa itseni. Haastan itseni käyttämään visuaalisia oppeja kaikkien seuraavien muistiinpanojen teossa seuraavan kuukauden ajan. En päästä läpi ainoitakaan muistiinpanoja, jossa ei ole vähintään yhtä osaa visualisoitu. Samalla harjoitellessa haluan löytää oman persoonallisen tyylini. Tyylin löytäminen tai luominen on pitkä prosessi, joka vaatii kokeiluja ja niiden kehittämistä eteenpäin. Harjoitus tekee mestarin, sanotaan ja sinne tähdätään.

Tavoitteiden saavuttamista varten laadin Jussi Luukkosen ’Katso. Näe. Kuvittele. Visuaalisia avaimia bisnesluovuuteen’ -kirjassa esitellyn Reteaming-julisteen. Unelmaksi asetin, että osaan hyödyntää visuaalista ilmaisua bisneksessä sekä arjessa muun ilmaisun tukena. Sitä tukevia tavoitteita ovat:

  • treenimuistiinpanot syntyvät visuaalisin keinoin
  • puhe-esityksieni tukena on tekstin sijaan kuvia ja piirroksia
  • pystyn tekemään tarjouksia sekä esittelemään palvelun hyötyjä asiakkaalle visuaalisin keinoin
  • näen uusia mahdollisuuksia visuaalisessa ilmaisussa

Julistetta varten pohdin minussa jo tapahtunutta kehitystä. Olen oppinut ymmärtämään piirustelun idean sekä osaan hyödyntää sitä jo kohtalaisesti omissa muistiinpanoissani. Osaan rakentaa perusmuodoista esittäviä ja kertovia kokonaisuuksia.

Reteaming -julisteeseen mietin myös visuaalisen ilmaisun tuomia hyötyjä itselleni ja muille, ”unelman” tukijoita, etenemistä ja haasteita. Lisäksi tein seuranta kaavion sekä lupauksen, josta tulee nyt julkinen lupaus: ”Minä lupaan harjoitella visuaalista ilmaisua parhaan kykyni mukaan kaikissa mahdollisissa tilanteissa”. Ohessa reteaming-juliste kokonaisuudessaan:

cof

Reteamingin lisäksi Luukkosen kirjasta käteen jäi mind map -tekniikka, joka oli jo ennen kirjan lukemista jossain määrin tuttu menetelmä. Mind Mappia olen päässyt hyödyntämään jo muun muassa muistiinpanojen teossa. Mind Map on tehty katsottavaksi, mutta sorrun yleensä sen teossa liikaan kirjoittamiseen (kuten Luukkosen mukaan monet muutkin). Mind Mapista vain 10% on avainsanoja, loput 90% tulee visuaalisesta ilmaisusta. Joten siis Mind Mapin kuin muutenkin jo aiemmin mainitsemien muistiinpanojen suhteen on syytä jatkaa harjoituksia.

Mind Map toimii hyvin itselläni muistiinpanojen teossa tällä hetkellä. Luukkonen korostaa kirjassaan, että Mind Map soveltuu moneen ja se sallii poikkeukset. Ehkä alankin vahvistamaan omaa Mind Map -tyyliäni ja saan siitä rakennettua tehokkaan tavan kirjata asioita ylös sekä apuvälineen esseisiini tulevien asioiden kokoamisessa omiksi kappaleikseen.

Lisäksi haluan kehittää itselleni oman ”koodikielen” muistiinpanojen merkitsemiseksi. Mielenkiintoiset asiat voi merkitä iloisella hymiöllä, vähäpätöiset ja turhan surullisella ja niin edelleen. Myös värikoodauksen käyttö muistiinpanoissa voisi helpottaa huomaamaan sieltä merkitykselliset asiat.

Tavoitteet on nyt asetettu, nyt on aika laittaa kynä paperiin ja jatkaa harjoituksia.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!