Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voimavarana itsetuntemus

Kirjoitettu 15.04.17
Esseen kirjoittaja: Iiris Nokka
Kirjapisteet: 1
Kirja: Voimavarana itsetuntemus
Kirjan kirjoittaja: Tony Dunderflet
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tony Dunderfeltin kirja Voimavarana itsetuntemus oli ensimmäinen henkisen kasvun kirja, jonka luin. Useasti tuli vastaan tuttuja termejä psykologian tunneilta, kun taas osa asioista pyyhälsi ymmärrykseni ohi kuin joku pikajuna. Mutta muutama erittäin hyvä pointti jäi mieleen, ja niiden voimalla uskallan tarttua vielä johonkin muuhun henkisen kasvun kirjaan!

Skriptit ovat mielenmalleja, käsikirjoituksia joiden mukaan toimimme elämässä. Ne on rakennettu niin, että kaikki menisi mahdollisimman hyvin ja helposti. Skriptit pitävät meidät hengissä ja antavat meille vaihtoehtoja selvitä. Dunderfelt kirjoittaa, että erityisesti ennen aikuisuutta –ja vielä sen aikanakin muut vaikuttavat todella paljon meidän omiin skripteihimme. Silloin ne koostuvat siis siitä, miten olemme oppineet asioiden menevän, miten muiden mielestä asioiden tulisi mennä onnistuneesti. Myös aikaisemmat kokemukset vaikuttavat vahvasti mielenmalleihin.

Mielenmallit vaikuttavat paljon siihen, miten reagoimme erilaisiin tilanteisiin. Se on pieni asia, joka vain tulisi muistaa joka tilanteessa -sekä oman että muiden kohdalla. Itse ehkä jonkun verran esimerkiksi välttelen manuaalivaihteisella autolla ajamista. Siihen liittyy yksi ikävä muisto noin vuoden takaa, kun olin taas pitkästä aikaa ajamassa manuaalivaihteisella autolla. Keittelin kahveja minkä kerkesin, ja sitten kapealla kaksisuuntaisella kadulla jäin väistämään vastaantulevaa autoa, joka sekin sitten väisti samaa aikaa minua. Siinä olimme molemmat sivussa enkä päässytkään sitten helposti jatkamaan. Takana olevani auto ei sitten riemastunut. Se tööttäsi ainakin muutaman kerran -siinä välissä multa sammui auto kun varmaan sen verran pelästyin. Auto lähti menemään ohi ja vastaantulevakin ehti jo häipyä paikalta, kun jäin käynnistämään autoa uudestaan.

Sen jälkeen ajoin minne pitikin, mutta purskahdin itkuun siinä myöhemmin. Pitkästä aikaa olin päättänyt muistella manuaalivaihteisella autolla ajoa ja tällaista tapahtuu –noin 10 minuutin matkalla! Olin epäonnistunut ja pelästynyt, ehkä myös vihainen tuollaisille kiireisille autoilijoille, joilla ei näyttänyt olevan pientäkään pinnaa matkassa mukana. Tämän tapahtuman jälkeen manuaalilla ajamiseen on tullut vieläkin suurempi kynnys, ehkä tunne omasta epäonnistumisesta on ollut liian suuri. Toisaalta ehkä tämän taakse on ollut myös helppo mennä: ”En ole tottunut ajamaan manuaalivaihteilla”.

 

KEEP YOUR FOCUS ON THE SUMMIT (1)

 

Toisaalta tekemiseen voi vaikuttaa (ja todennäköisesti myös jollain tasolla vaikuttaakin) myös muiden ihmisten mielipiteet. Erityisesti harrastuksissa ja koulun valitsemisessa vanhempien mielipiteet ovat vahvasti läsnä. Puhutaankin usein siitä, kuinka vanhemmat pyrkivät täydentämään omaa ”vajauttaan” tai epäonnistumisiaan lapsien kautta. Koska isästä ei itsestään tullut loistavaa jääkiekkoilijaa, hän tekee kaikkensa jotta lapsesta tulisi sellainen. Entäpä jos lapsi haluisikin itse harrastaa viulun soittoa? Mutta myös lapsuuden jälkeen toisten mielipiteet vaikuttavat omaan tekemiseen.

Erityisesti sosiaalisissa tapahtumissa huomaan sen itse. Olen introvertti, enkä osaa olla etenkään uusien ihmisten keskuudessa hirveän luontevasti tai rohkeasti. Uusiin tapahtumiin tai illanviettoihin uusien ihmisten kanssa on melko epämukava lähteä. Jotenkin tuntuu, ettei se ole ainakaan aluksi sitä huvia vapaa-aikana, vaan työtä yrittää olla sosiaalinen! Esimerkiksi en olisi millään viitsinyt lähtä perulaisten tiimiakatemialaisten kanssa viettämään iltaa, koska uusien ihmisten lisäksi siellä pitäisi vielä käyttää aivosoluja siihen puhumiseen englanniksi. Lähdin kuitenkin mukaan, sillä se oli meidän tiimin homma hoitaa tekemistä perulaisille.

No eihän se nyt maailmanloppu ollut ollenkaan. Siellä olikin aika paljon jo valmiiksi tuttuja, ja perulaisiin sai tutustuttua esimerkiksi pelien kautta, jolloin meillä ainakin oli jotain yhteistä puhuttavaa. Toisaalta muiden ihmisten vaikutus ja paine omaan tekemiseen on hyvästä, sillä se vie helposti itseään pois omalta mukavuusalueelta. Siis tuosta vaan, voi oppia jotain uutta.

 

KEEP YOUR FOCUS ON THE SUMMIT

 

Muut ihmiset voivat vaikuttaa yksilöön paljonkin, ja yksi asia johon ne saattavat liittyä on tavoitteet. Siis minun omat tavoitteet, joita olen asettanut joko mielessä tai ihan paperilla itseäni varten. Tai tiimiä varten, mutta niidenhän pitäisi olla silloinkin myös omia tavotteita. Ne pitää pystyä allekirjoittamaan ja toteuttamaan. Nyt kuitenkin keskitytään omiin, henkilökohtaisiin tavotteisiin.

Kuinka paljon otat mallia muiden tavotteista? Vai suunnitteletko ne ihan itsellesi, omien toiveittesi mukaan?

Aika läheltä tätä liippaa se, että on jonkun toisen kanssa innoissaan jostain tietystä asiasta tai aiheesta. Esimerkiksi Veeran kanssa innostun aina NY –jutuista ja Tonin kanssa kirjoittamisesta ja Adoben ohjelmien opettelusta. Mutta onko se toisten vaikuttamista omiin tavoitteisiini tai tekemiseeni? Tai vaikka olisi, onko se sitä huonolla tavalla? Ehkä toisten ihmisten kanssa saattaisin laittaa aikaani eri tavalla eri asioihin, mutta en hirveän radikaalisti kuitenkaan. Olisinko jonkun markkinointiukkelin kanssa innostuessani parempi markkinoinnissa ja käyttäisin siihen enemmän aikaa? Olisiko se arvokkaampaa kuin taidot, joita nyt opettelen?

 

KEEP YOUR FOCUS ON THE SUMMIT (1)

 

Koko ajan teemme valintoja, eikä voi koskaan tietää, mitkä niistä ovat oikeita. Tai kuka niin voi ylipäätään edes sanoa? Aika mielenkiintoinen ilmiö tällainen miettiä, mutta jossain määrin uskon omaan intuitioon tekemisessä. Toisilla siihen voi olla tarkka suunnitelma tulevaisuudesta tai edes kirkkaana se, mihin tähtää. Tässäkin päästään taas osin siihen, että on pääasia että edes tekee. Ei jää miettimään, mikä olisi nyt järkevintä ajankäyttöä ja mistä taidosta saan maksimaalisen hyödyn ja niin edelleen. Usko itseensä ja omaan tekemiseen –itsetuntemukseen.

 

Iiris Nokka

https://tavotteenamia.wordpress.com

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!