Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittajaksi

Kirjoitettu 31.03.14
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittajaksi
Kirjan kirjoittaja: Jack Welch
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.6. Strategiakirjat, 4.7. Johtamisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jack Welch – Voittajaksi

 

Olin kuuntelemassa Jack Welchiä viime syksynä Nordic Business Forumilla ja olin hyvin vaikuttunut: vanha mies puhui hitaasti mutta asiaa. En ollut aiemmin lukenut hänen kirjojaan, joten nyt ollessani johtajuuskoulutusohjelmassa, otin hänen tekeleensä Voittajaksi luettavakseni. Kirjassa oli paljon Welchin itsensä käyttämiä tapoja ja käytänteitä, joista voisi äkkiä päätellä niiden toimivan, sillä onhan Welch GE:n tunnetuimpia toimitusjohtajia kautta aikain. Seuraavassa oppeja ja koppeja niin kirjasta kuin NBF:stä.

 

”It’s all about making your people shine and flourish”

Welch listaa moneen kertaan johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia, ja painottaa, että kenties tärkein niistä on jatkuva alaistensa kehittäminen. Hänen mukaansa hyvä johtaja, ei koskaan vie kunniaa alaisiltaan. Mielestäni tiimioppimisen mallissa tämä toteutuu hyvin, sillä olemme tiimi, ja vaikka meillä on johtoryhmä, jokainen näyttää omaa osaamistaan, jolla pääsee vuorollaan valokeilaan. Itse ainakin pyrin viestintäpäällikkönä kannustamaan ihmisiä tuomaan projektejaan – ja sitä kautta osaamistaan – enemmän esille. Kaikki maine ja tunnustus mikä tulee tiimiläisellemme, tulee Milliolle. Olemme tiimi, joten pelaamme kaikki yhteen pussiin.

Viime aikoina tiimissämme on syntynyt keskustelua ihmisten tekemisistä ja ei-tekemisistä. Nämä ovat usein olleet vain spekulaatioita, sillä loppujen lopuksi emme ihan oikeasti tiedä mitä kaikki tekevät. Olemme pyrkineet johtamaan positiivisuuden ja onnistumisten kautta, jonka vuoksi nämä asiat ovat jääneet hieman taka-alalle. Nyt tulevana tiistaina pidämme kuitenkin checkin, jossa katsomme koko kevättä. Checkkimme on niin häikäilemätön, ettei se jätä mitään arvailun varaan. Jos et ole tehnyt, se myös näkyy ja nyt on se aika, kun onnistujien ohella myös näihin aletaan kiinnittää huomiota – kuitenkin muistaen Welchin huomion: ”Never kick anybody when they’re already down; bring them back up”. Tarkoituksemme on nimenomaan johtoryhmän kanssa kehittää tiimiä, myös loppua häntäpäätä, eteenpäin. Emme siis toteuta Welchn 20-70-10 kaavaa, jossa heikoimmalle 10%:lle tulisi antaa potkut (haha), vaan pidämme mielessä hänen johtajuus-neuvonsa: ”Kun et ole johtaja, menestys edellyttää vain sitä, että kehityt itse. Kun sinusta tulee johtaja, menestys edellyttää, että saat muut kehittymään.”

 

”The people closest the work know the work best”

Tiimiakatemialla on tyypillistä tehdä synnytyksiä (=uusien ideoiden kehittelyä) asiakkaille. Eli käytännössä asiakas antaa meille haasteen, me arvioimme sen laajuuden ja keräämme tarvittavan määrän innokkaita tiimiyrittäjiä ratkaisemaan tuon haasteen. Tiimiakatemian niin sanottu final test, on nimenomaan tällainen synnytys, jota ratkotaan asiakkaalle 24 tuntia tiiminsä kanssa. Kysymys kuuluukin, kuinka monta näistä ideoista ihan oikeasti viedään lopulta käytäntöön saakka? Vaikka tuomme eri näkökulman yrityksen haasteeseen, ei se tarkoita, että ratkaisumme olisi yrityksen mielestä oikea tapa toimia. Totta kai voimme itse tarjota myös toteutuspalvelun pelkän ideoinnin sijaan – ja se olisi jopa suotavaa; tällä tavalla varmistamme työmme tuloksen käytäntöön. Mutta jos yritys jätetään yksin pelkkien ideoiden kanssa, millä todennäköisyydellä ideat tulevat käytäntöön? En usko, että kovinkaan hyvällä.

Olemme keskustelleet aiheesta tiimiläisteni kanssa, ja niinpä yksi ajatus johti toiseen ja loimme Diamond Teamwork –valmennuksen, jossa me valmennamme yrityksen ratkaisemaan haasteensa. Sillä kuten Welchikin totesi, työtä lähimpänä olevat ihmiset, tuntevat sen parhaiten. Me uskomme siihen, että kun yritys löytää itse ratkaisut, ne myös viedään käytäntöön herkemmin. Tehtävämme valmentajina on muistuttaa eri näkökulmista, jotta haastetta käsitellään useammalta kantilta. Olen erittäin innoissani tästä konseptista, sillä loimme sen reilu viikko sitten perjantaina – ja saimme ensimmäisen pilotin myytyä jo seuraavana tiistaina! Jännityksellä odotan miten tuo pilotti sujuu, sillä siitä näemme, toimiiko konsepti jo tällaisenaan vai pitääkö joitain osia muuttaa. Nähtäväksi jää!

 

CELEBRATE!

Jack Welch sanoi NBF:ssä, että meille suomalaisille on tyypillistä tehdä suuria juttuja ja jatkaa samaa rataa, pysähtymättä juhlistamaan onnistumisia. Hänen sanojensa mukaan: ”There’s always an excuse not to celebrate – don’t believe them, or shame on you!” Welch painottaa tosissaan, että onnistumisia ja saavutuksia pitää juhlia. Niitä pitää juhlia vaikka ne eivät olisikaan omia saavutuksia, sillä siitä koostuu tiimihenki. On täysin eri asia kadehditko toisen tekemää suurta kauppaa vai juhlitko sitä ja alat painaa itse kovemmin töitä. Hyvä muistisääntö on miettiä, mitä jonkun toisen onnistuminen on sinulta pois? Olen itsekin alkanut oppia, että yleensä ei mitään. Toinen on vain todistanut, että onnistuminenkin on mahdollista. Johtopäätöksenä siis: lopetetaan kadehtiminen ja juhlitaan yhdessä – ja sitten painetaan vielä suurempia kauppoja!

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!