Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittajaksi, vastaukset

Kirjoitettu 12.06.13
Esseen kirjoittaja: Lauri Pisilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittajaksi, vastaukset.
Kirjan kirjoittaja: Jack Welch
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin oppeja tästä kirjasta johtamiseen liittyen. Kirja on helppolukuinen ja siinä on käytännön esimerkkejä ja kiteytettyjä kannanottoja johtajuudesta, Jack Welchiltä, todelliselta johdon asiantuntijalta.

Johtaminen on innostamista

Johtamisessa on kyse siitä, että halutaan ohjata ihmisten toimintaa omien näkemyksien mukaan parhaimmalla tavalla. Se on vaikuttamista. Jotta ihmiset muuttaisivat käytöstään tai toimintapojaan, he tarvivat valtavan voimakkaan energisoinnin ja innostaminen, että muutos voi alkaa edes tapahtua. Siispä Jack Welch sanoo yhdeksi johtajan tärkeimmistä taidoista innostamisen taidon. Minulla on varmasti tekemistä vielä innostamisen kanssa. Senpä takia yksi syksyn tavoitteistani on 100% läsnäolo treeneissä ja toimistolla. Ilman vahvaa läsnäoloa en voi vaikuttaa ihmisiin ja muuttaa heidän käsityksiään tai mielipiteitään asioista. Tästä aiheesta enemmän läsnäolon voima – esseessäni.

Palaute ja oppiminen

Jack korostaa myös palautteenannon tärkeyttä. Pahinta on, kun ei tiedä onko tehnyt työnsä hyvin vai ei. Silloin on vaikea yrittää kehittää toimintaansa kun ei tiedä lähtötasoa ja nykyistä suuntaa. Miksi yritykset pitävät palautekeskusteluja kerran/pari vuodessa, kun sen pitäisi olla osa jatkuvaa, luonnollista keskustelua ja kanssakäymistä. Daniel Pink puhui tästä NBF:ssä. Palautteen jälkeen voi taas keskittyä korjaamaan epäkohtia. Miksi Ideaflyssakaan emme anna toisillemme enemmän palautetta. Tässäpä käytäntöön panon paikka.

Suorapuheisuus

Luottamus: Sano mitä tarkoitat ja tee mitä sanot. – Jack Welch

Suora puhe on aina hyvästä. Suora puhe luo luottamusta, poistaa kyräilyä ja harhaluuloja, oikoo hankalia suhdepainotteisia prosesseja yms. Johtajan pitäisi pyrkiä suoraan puheeseen ja siihen, että alaiset sanoisivat hänelleenkin mahdollisimman suoraan mitä ovat mieltä. Jos kaikki kaunistelevat totuutta ja aitoja mielipiteitään, jossain vaiheessa kupla puhkeaa. Pelikentää pysyy siistinä, kirkkaana ja reiluna, kun kaikki puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä. Mutkat suoriksi.

Motivointi

Raha, mukavat työtoverit ja kiinnostava työn sisältö. Näiden kolmen motivaatiota lisäävien tekijöiden lisäksi Jack Welch mainitsee palkitsemisen. Aina kun joku tekee jotain tärkeää/hyvää yrityksen eteen, täytyy suorittaa palkitseminen. Tällainen toiminta nostaa kaikkien tiimiläisten rimaa. Kukapa ei haluaisi olla palkittu ja noteerattu tiimiläisten keskuudessa? NBF:ssä Daniel Pink vähätteli rahan vaikutusta. Nykypäivänä raha ei ole kovin merkittävä motivaattori. Se, että ihmiset eivät ajattele rahaa, ajaa heidät parempaan ja luovempaan työhön. Aiomme kokeilla Fed ex- days tyyppistä lähestymistapaa ja teemme yhteisenä myyntipäivänämme 2 tuntia ihan mitä vaan mikä hyödyttää yritystämme. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu! Merkityksen tunne motivoi ihmisiä. Tärkeyden/merkityksellisyyden tunteella on iso vaikutus tekemiseen. Silloin saa suuremman merkityksen tulla aamuisin toimistolle. Vastuun jakaminen tuo merkityksen tunnetta, niimpä Ideaflyn toimintaa pitäisi vielä entisestään tehdä läpinäkyvämmäksi joryn ja ”alaisten” välillä. Ei hierarkiaa siis.

top 3:

1. Raha ei yksin ratkaise motivaatio-ongelmaa. Vapaus ja merkityksen tunne tuo sitoutuvuutta ja motivaatiota.

2. Luottamus: ”Sano mitä tarkoitat ja tee mitä sanot.”

3. Johtaminen on vaikuttamista. Jotta voit vaikuttaa, sinun on osattava energisoida ja innostaa ihmisiä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!