Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 10.06.18
Esseen kirjoittaja: Pilvi Sillgren
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole itse hirveämmin formula hommista kiinnostunut, mutta tietä menestykseen ja voittoon on koitettu tässä kartoittaa mm. ryhtivaljaiden kanssa, niin ajattelin lähteä kokeilemaan teosta. Mielestäni ehdottomasti parhaat ja oleellisimmat oivallukset löytyivät aivan kirjan alkupuolelta, Aki Hintsan lähetystyö tarinoista!

 

Motin puute & houkutukset

Harvoin ongelma aikaansaamisessa on siinä, etteikö tietäisi mitä pitäisi tehdä. Olen jopa ahdistavuuteen saakka täysin selvillä siitä, että opari piti aloittaa jo aikaa sitten ja aloitus tarkoittaisi ”Opinnäytetyön kirjoittamisen käytännön oppaan” lukua ja sisällysluettelon hahmottelua yms. mutta tässä sitä ollaan silti 0-pisteessä. En tosiaan ole ainut kuka tällaisten tilanteiden kanssa painii ja päätyy avaamaan huonolla omalla tunnolla Netflixin.

Miksi sitä motivaatiota on joskus niin vaikea löytää ja asiat eivät hoidu ja etene? Hintsa vertaili Afrikassa ollessaan paikallisten huippu-urheilijoiden treenausta Suomen meininkiin ja havaitsi, ettei samoja ongelmia esiinny siellä ollenkaan. Syynä moniin näistä ovat meitä täällä Suomessa puoleensa vetävät houkutukset. Ei Afrikassa tule syötyä yöunia liian lyhyeksi somessa roikkumalla eikä kaverit ylipuhu lähtemään baariin, kun lähin kuppila on satojen kilometrien päässä, jos niinkään lähellä. Mäkkäri ja pitseriat eivät aiheuta sortumisia, kun ne loistavat poissaolollaan.

Keinoina välttää näitä häiriötekijöitä Hintsa asetti asiakkailleen sääntöjä, kuten ei elektroniikka laitteita klo 22 jälkeen yms. Kyllähän houkutuksia voi välttää, mutta täällä se vaan vaatii hieman enemmän itsehillintää ja itsensä johtamista. Ennyt itse ajatellut muuttaa kesäksi johonkin kehitysmaahan saadakseni oparin rykäistyä, mutta houkutuksia vastaan taistelussa voisi vaikka irtisanoa Netflixin ja ottaa somelakon!

 

LFA & burn out

Ollessaan Afrikassa Hintsa meinasi kohdata burn outin erinäisten kehitysprojektien ja lääkärin työn hukuttaessa hänet alleen ja kun virta tuntui olevan täysin loppu hän päätyi Logical Framework Approach (LFA) avulla taulukoimaan koko elämänsä järjestykseen. Avun tarve oli suuri ja auttajia liian vähän, mutta Hintsa ymmärsi, että liian väsyneenä hänestä ei ole kellekkään oikeasti hyötyä, joten on ihan turhaa yrittää repiä itseään joka paikkaan. Tämän saman ongelman kanssa on tullut painittua akatemialla useampaan otteeseen, kun fokus jakautuu liian moneen osaan ja millekkään ei tunnu olevan riittävästi aikaa. Nytkin ajastani taistelee Ryhtivaljaat, opari, promot, Finnkino ja kirjapisteet muutamia mainitakseni. Päätin siis ottaa hieman yksinkertaistettuna Hintsan mallin sovellukseen:

Missio (Hintsalla oli tässä koko elämän tehtävä, mutta itselleni se ei vielä ole selvillä): Valmistua kunnialla ja akatemiasta kaiken hyödyn saaneena & löytää itselle sopiva työ

Mittari: Opari arvosanalla vähintään 1 & Finnkinolta hyvin ja varmoin mielin irtisanoutuminen

Keho: Vahva ja energinen olo ja eteneminen harrastuksissa

Mittari: Vähintään 1krt/vk tankotanssia ja twerkkiä kesällä, joka toinen ilta leuanveto treeni + joka ilta oma lyhyt vatsat+kyykky jumppa tehty, pärjääminen 2. tason twerkissä ja tankotanssi Koulutusryhmässä IV, unta vähintään 7h/yö

Mieli: Läheiset välit itselle tärkeisiin ihmisiin, olo että voimavarat riittää ja varmuus/epävarmuuden sieto, rentous

Mittari: Kavereille ajantekeminen vähintään 4-2 krt/kk, perheen/suvun kanssa ajanviettoon osallistuminen aina kun mahdollista/järjestettävissä, pakolliset hoidettavat aikataulutettu turhan stressaamisen välttämiseksi (esim. 3kp/viikko niin tiedät 80 kirjapisteen olevan täynnä elokuussa), positiivinen ratkaisu keskeinen ajattelu kaikessa, riitojen ja turhien konfliktien minimaalinen määrä

Näitä toteuttaen siis minun pitäisi olla siinä kuosissa, että saan parhaan suorituskyvyn itsestäni irti ja oikeasti edistettyä missiotani & muita juttuja!

 

Afrikkailainen huippujuoksija Haile Gebrselassie tuli Afrikka aikoina Hintsalle hyvinkin läheiseksi ystäväksi ja hänen avullaan löytyikin suomalaisesta valmennustavasta paljon kehitettävää. Hailen ollessa Suomessa leikkauksessa ja kuntoutuksessa, hän sai käsityksen Suomen menosta. Jälkeenpäin hän on kuvaillut, että täällä on asiat ”liian hyvin”. Täällä urheilija pääsee liian helpolla, itse ei tarvitse tehdä mitään tai ottaa vastuuta, kunhan tekee vain miten valmentaja ohjaa ja kaikki hoituu puolestasi. Tästä huonon valmentamisen kuvailusta tulikin mieleen Rajakadun ja Tiimiakatemian ero. Markkinoinnin kurssilla riittää, kun kuuntelee ja palauttaa tarvittavat tehtävät Optiman palautuslaatikkoon annettujen tarkkojen ohjeiden mukaan, kun taas meillä täytyy ottaa itse ohjat käteen ja hankkia tai kehittää oikean elämän markkinointiprojekti ja ottaa vastuu sen tuloksista ja onnistumisesta kirjatakseen saman kurssin.

En toki tarkoita, että paras on painaa yksin itse täysin ilman ohjausta, on olemassa myös hyvää valmennusta! Tällaista on ihmiseen itseensä keskittyvä ja kokonaiskuvan huomioon ottava valmennus, mitä mielestäni saamme akatemialla. Kukaan ei vie vastuuta meiltä kertomalla tarkalleen mitä tehdä, mutta saamme tarvittavaa tukea ja suuntaa mahdollistaen ja rohkaisten meitä tuohon itsenäisyyteen ja suorituksiin. Yksittäiselle liiketalouden opettajalle yksittäisen kurssin oppilas on vain vaihtuva kasvo ilman nimeä, jolloin tällaiseen yksilöityyn ohjaukseen ei oikein ole edes mahdollisuutta. Meillä kun on koko 3,5 vuoden ajan sama meidät tunteva tiimi valmentaja, jonka kanssa käymme säännöllisin välein keskusteluja ja kuka on jatkuvasti tilanteemme tasalla, tilanne on täysin eri ja paljon parempi.

 

Äänikirjassa käsittelyssä olivat myös identiteetti ja arvot sekä näihin liittyvät menestymisen esteet. Hintsalla oli tapana käydä asiakkaidensa kanssa heti alkuun läpi kolme kysymystä selvittääkseen juuri näitä asioita ja hän huomasikin monella olevan isoja vaikeuksia vastaamisessa.

Kysymys 1 : Tiedätkö kuka olet?

Tähän Hintsa sai usein vastauksia kuten, ammatti, ikä ja harrastus. Kyse ei kuitenkaan ole niin yksinkertaisista asioista, sillä oma identiteetti on jotain paljon enemmän. Minuutta ei ole hyvä perustaa johonkin, mikä voi hävitä, silloin se ei ole vahva. Identiteettikriisit johtuvatkin Hintsan mukaan monesti esim. ammatin/aseman menetyksestä tai urheilulajin lopettaneen loukkaantumisen johdosta, kun kyseinen asia on muodostanut liian ison osan minuutta ja ei osata olla ilman sitä. Kun ei tiedä kuka on, ei voi menestyä.

Kysymys 2 : Tiedätkö mitä haluat?

Tällä kohdalla tarkoitus on selvittää oman elämän tarkoitusta. Niinhän se on, että jos maali ei ole selvänä tiedossa, sinne on hankala tähdätä. Tavoitteiden ja päämäärien ollessa epäselvät on menestyksestä turha haaveilla.

Kysymys 3 : Hallitsetko omaa elämääsi?

Tässä taas kartoitettiin esteitä pyrkimysten mukaiselle elämälle. Mikäli paletti ei ole kasassa ei mistään tule mitään. Itsensä johtaminen sekä elämänhallinta ovat menestyjien ominaisuuksia ja taitoja.

Itse voin suoraan sanoa, etten osaa vastata kaikkiin kysymyksiin ainakaan täydellisesti ja en ole tässä ainut. Työskennellessään Suomen huippu urheilijoiden kanssa Hintsa havaitsi, että monikaan ei tunne itseään ja mitä oikeasti haluaa ja kuinka esteiden kanssa selvitä. Nämä ovat kuitenkin kysymyksiä joihin mielestäni kannattaa aina välillä paneutua ja syventyä!

 

Paljon äänikirjassa oli juttua ihan fyysisistä menestystekijöistä unen ja ravinnon sekä liikunnan muodossa. Nykyään yöunet ovat monella yleisesti niin kortilla, että kun kelloja siirretään sydänkohtausten ja kolarien määrä nousee. Tilanne on niin huono, että se yksikin menetetty lisätunti on liikaa. Maailman meno on niin hektinen, että lisä aikaa elämiseen haetaan yöunista. Tähän syyllistyy monesti itsekin, kun takana on pitkä päivä ja seuraava alkaa myös aikaisin aamulla, mutta kavereita tekisi mieli nähdä, niin monesti tulee lyhennettyä lepoa näin.

”Maailma ei mene täällä koskaan kiinni” Kun Afrikassa aurinko laskee ei voi muuta tehdä kuin mennä unille, mutta täällä kaupatkin ovat auki 24/7 ja töitä voi tehdä läppärillä vaikka keskellä yötä. Tällä lailla hyvinvointia laiminlyömällä on kuitenkin tuhottu uria, joten näitä perus terveyden elementtejäkään ei pidä henkisen puolen ohella unohtaa. Kuten tuolla aiemminkin totesin, ei liian väsyneenä saa mitään aikaan. Jos oma missio on oikeasti itselle tärkeä asia, sen etenemisen hidastaminen ja sille hallaa tekeminen omalla terveydellä leikkimällä, pitäisi olla asia jota vältetään viimeiseen asti. Löytyi äänikirjasta sellainenkin viisas lause kuin; ”Jos arvo ei maksa mitään, se on vain mielipide”. Jos siis et ole valmis jättäytymään yhdestäkään baari-illasta, ei juttusi ole sinulle tarpeeksi tärkeä oikeasti. Uhrauksia erinäisten projektien eteen on kyllä tullut akatemian aikana tehtyä mm. vapaaviikonloppujen ja omien menojen ja harrastusten muodossa, mutta näitä voikin sitten miettiä ovatko olleet huonoja jaksamiselle hallaa tekeviä vai hyviä prioriteetteja osoittavia uhrauksia.

 

Itselleni ennalta tutumaton Aki Hintsa osoitti elämässään jatkuvasti meille yrittäjille ja tekemällä oppijoille tyypillisiä juttuja. Hän lähti ennakkoluuloista huolimatta lähetystyöhön sen kummempia empimättä ja löysi tätä kautta oman juttunsa ja päätyi omaan ammattiinsa. Afrikassa hän uskalsi haastaa status quon jatkuvasti ja sai näin aikaan huomattavia parannuksia mm. hygienian ja puhtauden tasossa ja koko järjestelmässä. Sanoisin, että Hintsan elämää äänikirjasta seuranneena hän onkin itse hyvä esimerkki menestyjästä, vaikka itse keskittyykin heidän valmentamiseensa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!