Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 26.11.18
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Aki Hintsa - Voittamisen Anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Syksy 2018 on ollut vauhdikasta aikaa Tiimiakatemian alettua. Kaikenlaista on tullut tehtyä ja varmasti tullaan tekemään. Samaan aikaan olen pohtinut oppimissopimukseni kysymyksiä ja saanut luettua Oskari Saaren kirjan, Voittamisen anatomia. Kirja kertoo Aki Hintsan toimintatavoista ja elämästä. Kuinka ollakaan, Hintsan toimintatavat pohjaavat pitkälti samoihin kysymyksiin, mitä oppimissopimuksessa käsitellään. Hintsan kolme kysymystä ovat:

  1. Tiedätkö kuka olet?
  2. Tiedätkö mitä haluat?
  3. Hallisetko omaa elämääsi?

Olen Riku Kylä, 24-vuotias opiskelija ja yrittäjä. Kotoisin Järvenpäästä josta muutin Rovaniemelle opiskelemaan liiketaloutta vuodeksi, jonka jälkeen hakeuduin Tiimiakatemialle Jyväskylään jatkamaan opintojani. Vuoden 2013 joulukuuhun saakka vietin tavallista nuoren miehen elämää ystävien kanssa ja silloin tällöin perhettä moikkaillen, jos kerkesi. Kaikki oli aika huoletonta.  Sitten kaikki kuitenkin muuttui, kun isäni kuoli ja yhtäkkiä elämään tuli aika paljon lisää vastuuta ja elämä ei ollutkaan niin huoletonta. Tilanteeseen totuttautuminen vei aikansa, mutta parin vuoden sisällä tajusin mikä minulle on tärkeintä ja mihin haluan panostaa. Minulle tärkeää on löytää ihmisiä ympärilleni. Ihmisiä, joihin voihin luottaa ja tukeutua tiukan paikan tullen tukeutua ja joihin voi luottaa. Onnekseni olen löytänyt heitä ympärilleni ja tämä kirja herätti taas ajattelemaan tätä asiaa. Nämä ajatukset määrittävät minua melko pitkälle tänä päivänä.

Olen valokuvannut 15-vuotiaasta saakka ja tehnyt sitä työksenikin 3 vuotta. Usein unelmani on ollut reissata, valokuvata ja jakaa kokemani suurelle yleisölle. Usein olen myös todennut, että haluan jonkun varmemman työn elämääni kuin valokuvaus. Kirjassa palattiin usein tämän kysymyksen äärelle ”Tiedätkö mitä haluat?” Ei ollut kertaakaan, kun ensimmäisenä päähäni ei olisi tullut matkustus ja valokuvaus. Tässä vaiheessa tuntuu jo melko absurdilta kiistää, etteikö se olisi minun unelmani.

Oman elämän hallinnasta voi olla montaa mieltä. Tiedänkö mitä pitäisi tehdä? Kyllä. Teenkö niin? Välillä. Edeltävän viikon join ja söin ihan miten sattuu, liikuntaharrastukset suoritin silloin kuin huvitti. Liian usein kysyin ”Miksi mä teen tämän itselleni?”, tiedostin siis oman parhaani, mutta en toiminut sen mukaisesti. Erityisen pahalta itsensä laimilyöminen tuntui, kun samaan aikaan luin kirjaa, joka käsittelee kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen kautta tavoitteiden saavuttamista.

Hintsan toimintafilosofia pohjaa Core -ajatteluun, jossa käsitellään kuutta eri osa-aluetta. Näiden osa-alueiden pitäisi kaikkien olla tasapainossa, jotta ihminen voisi saavuttaa täyden potentiaalinsa toteuttaa unelmiaan ja työskentelemään niiden eteen.

Terveyden saralla ei itsellä ole pahemmin ole ongelmia, satunnaisesti kausiflunssaa. Lievä ylipaino varmaankin suurin terveysriski tulevaisuutta katsoen. Tämän onnekseni tiedostan ja työskentelen jo sen eteen.

Biomekaniikka tarkoittaa kehon toimintaa ylipäätänsä. Niveleni toimivat ja mikään paikka ei ole koskaan ollut kokonaan rikki. Alaselkäni kipuilee välillä, jos venyttelyt ovat jääneet liian vähälle ja takareidet sen myötä alkavat kiristää.

Palautuminen, lempparini. Suora lainaus kirjasta:

”Sekä lyhytaikainen univaje että pitkäaikainen liian vähäinen nukkuminen johtavat suorituskyvyn alenemiseen. Esimerkiksi kielellisten ja matemaattisten ongelmien ratkaisukyvyn on havaittu alenevan jo kolmessa yössä. Kuusi tuntia nukkuneiden suorituskyky putosi erään tutkimuksen mukaan 20% ja neljä tuntia nukkuneiden 30% verrattuna kahdeksan tuntia nukkuneeseen ryhmään.”

Onnekseni osaan johtaa itseäni sen verran, että nukun melkein aina tarpeeksi, 8-9h yössä. Pystyn kyllä työskentelemään vähemmälläkin unella, mutta kun tiedän, kuinka paljon parempi minun on olla hyvien yöunien jälkeen niin mieluummin panostan niihin kuin venytän iltaa liian pitkään.

Ruokavalio on varmasti suurin kompastuskiveni. Liian usein tulee syötyä liian harvoin ja sitten kun syön, niin syön liian isoja annoksia. Tämä johtaa energiatasojen jojoiluun ja huonoon ainevaihduntaan. Ruokavalio onkin yksi elämäni osa-alue, joka pitäisi saada kuntoon.

Aktiivisuus on vaikea aihe. Jotta pystyn suoriutumaan kaikista Tiimiakatemian velvoitteista, minun tulee istua paikoilleen ja kirjoittaa sekä lukea (lue: olla epäaktiivinen), mutta samaan aikaan tiedän, että se ei ole hyväksi minulle. Vai onko? Siinähän minä kehitän itseäni koko ajan. Ehkä tässäkin pitää vain löytää se kultainen keskitie liikunnan ja istumatyön välillä. Hintsa kertoo mielenkiintoisen faktan verratessaan seisomatyöläistä ja toimistotyöläistä. Hänen mukaansa 8h seisomatyötä tekevä viettää terveellisempää elämää, kuin toimistotyötä 8h päivässä tekevä ja joka päivä 1h urheilua harrastava, vaikkei harrastaisi ollenkaan liikuntaa. Istuminen todellakin tappaa. Pyrin kuitenkin maksimoimaan hyötyliikunnan, myin autonikin pois syksyn alussa ja eron todellakin huomaa. Tuntuu kuin ryhti olisi parantunut ja on toimistollakin aina hieman energisempi, kun aamulla tulee pieni happihyppely kävellessä toimistolle.

Henkinen energia. Onko ihmissuhteeni kunnossa ja annanko itselleni tarpeeksi aikaa? Mielestäni kyllä. Olen persoonaltani sellainen, joka osaa sulkea kaiken muu ulkopuolelle ja kykenee ottamaan oman henkisen tilan, jossa rauhoittua missä tahansa. Tämä helpottaa henkisen energian lataamista kiireenkin keskellä.

Kaiken kaikkiaan elämäni on melkein kunnossa. Pieniä viilauksia pitäisi tehdä sieltä täältä, mutta ainahan kehitettävää löytyy ja uskon että pystyn vielä saavuttamaan täyden potentiaalini. Kirjoittaessani tätä esseetä minulle on selvennyt paljon itsestäni, tavoitteistani ja mitä minun tulee tehdä päästäkseni niihin. Taidan olla valmis kirjoittamaan oppimissopimukseni!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!