Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Arttu Laaksokari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Aki Hintsa
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin viikonloppuna Keskisuomalaisesta kaksi hyvin eri tyyppistä tarinaa jaksamisesta. Ensimmäisessä avattiin Touko Aallon täydellistä romahdusta ja siitä johtunutta pitkää sairaslomaa. Aalto oli kokenut avioeron ja muutenkin uutisointi on viimeisen 1,5 vuoden aikana keskittynyt pitkälti hänen yksityiselämäänsä. Kaikki alkoi iltalehtiin levinneestä salasuhdekohusta ja tänä syksynä puitiin muun muassa Aallon käytöstä ruotsalaisessa yökerhossa. Päästäkseen yli henkilökohtaisen elämänsä ongelmista Aalto oli uppoutunut työhönsä ja yrittänyt näin täyttää sisällä olevaa tyhjiötä. Hän panosti rakastamaansa työhön, opiskeli asioita ja luotti siihen, että tekemällä paljon töitä median huomiokin kiinnittyy asiasisältöihin. Lopulta Aalto poltti itsensä loppuun ja lääkäri määräsi hänet täydelliseen lepoon.

Sittemmin Aalto on päässyt takaisin työn makuun. Hän kertoo haastattelussa hakeneensa oppia edesmenneen lääkärin Aki Hintsan kirjasta voittamisen anatomia itsensä tarkasteluun ja asioiden muuttamiseen. Aalto laati Hintsaa mukaillen oman kokonaisvaltaisen hyvinvointisuunnitelmansa, jonka avulla hän aikoo pitää huolta elämän peruspilareista: ravinnosta, levosta ja liikunnasta. Jatkossa Aalto ei aio myöskään antaa ”merkitykselliselle kutsumustyölleen” kuin 50 prosenttia elämästään. 30 prosenttia menee läheisille, 20 prosenttia liikunnalle.

Toisessa lehtijutussa vaateketju Vilan entinen omistaja sekä konkurssiin menneen Egg -ravintolaketjun entinen toimitusjohtaja Suvi Widgren avasi omaa selviytymistään henkisesti raskaasta epäonnistumisesta sekä uusista kuvioistaan. Maanantaista torstaihin Widgren antaa kaikkensa liikunta- ja kulttuuriseteleitä myyvän Smartumin vt. toimitusjohtajana Helsingissä ja loppuviikon hän keskittyy perheeseensä Jyväskylässä. Haastattelussa Widgren kertoo aina uskoneensa siihen, että 40 työtuntia viikossa on riittävästi. Hän on myös joka viikko kahdeksan tuntia lomalla. Miehensä kanssa he käyvät treffeillä kerran kuussa ja keskittyvät toisiinsa.

Lehtijutut kolahtivat, koska olen viime aikoina alkanut tuntea pientä ahdistusta työmäärästäni. Olen syksyn aikana uppoutunut täysillä akatemian hommiin ja nyt se on alkanut näkymään myös omassa jaksamisessani. Olen pyrkinyt pitämään huolta liikunnan ja unen määrästä mutta läheisilleni, erityisesti tyttöystävälleni en koe löytäneeni tarpeeksi aikaa. Ongelma ei sinällään ole pelkässä työn määrässä. Syksyn aikana olen lähtenyt innokkaasti moniin juttuihin mukaan, joista kaikki eivät välttämättä ole olleet niitä kaikista kehittävämpiä projekteja. Olen varmasti tuonut tiimini kassaan eniten rahaa mutta monet hommat ovat olleet niin sanottuja lypsylehmiä. Kun muut ovat ottaneet vähän rennommin, olen itse ollut tekemässä erinäisiä koiranhommia promootiopisteestä joulukoristeluun ja lasten minigolffiin. Tiimin liiderinä koen myös olevani vastuussa lähes kaikesta mahdollisesta. Koen, että minun on oltava paikalla ja johdettava esimerkilläni ja tekemiselläni. En voi todeta aamulla olevani uupunut ja jääväni kotiin. Kuten jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund totesi Hintsan innoittamana suomalaisesta juniorijääkiekkoilusta: keskittyminen on hyvinvoinnin sijaan niin paljon menestymisessä, että voimme huonosti. Tämä on ehkä tietyllä tapaa kuvannut myös omaa toimintaani.

Proakatemialla opiskeleva ystäväni kertoi haastatelleensa muutamaa alumnia, jotka olivat neuvoneet häntä miettimään myös akatemian jälkeistä uraa. Mitkä ovat ne asiat, joilla erotut työmarkkinoilla? Jotta oman juttunsa löytää, täytyy tietysti kokeilla paljon erilaisia hommia, mutta pelkän rahan takia projekteihin ei kannata lähteä. Ystäväni kertoi panostavansa muutamaan tärkeimpään projektiin kerralla ja oppineensa johtamaan itseään ja jaksamistaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pystyy sanomaan ei ja keskittymään niihin itseään kehittäviin juttuihin. Käytännössä tämä vaatii minulta omien tavoitteideni selkeyttämistä ja panostamista omiin intohimoihin. Toisinaan joutuu tietysti tekemään pidempää päivää mutta, kun tietää tekevänsä työtä oikeiden asioiden parissa myös jaksaminen on helpompaa. Olen pyrkinyt myös tehostamaan omaa työskentelyäni niin, että minulla on jokaiselle päivälle listattuna tärkeimmät prioriteetit ja asiat, joita täytyy edistää tai saada tehtyä. Ja kun on tehnyt 8 tuntia yhtä hommaa, voi myös itselleen antaa luvan rentoutua, kuten Widgren sekä valmentajamme Anu neuvoivat.

Sain TA-risteilyllä loistavan neuvon tiimikaveriltani Jaakolta. Hän kertoi, että he eivät tyttöystävänsä kanssa osta merkkipäivinä lahjoja vaan säästävät yhteiseen reissuun. Otimme tyttöystäväni kanssa tämän heti käyttöön ja lähdemme joulun jälkeen yhteiselle reissulle johonkin Euroopan kaupunkiin. Muutenkin haluan panostaa tähän elämäni tärkeimpään asiakassuhteeseen aiempaa enemmän aikaa.

Tulevaisuudessa aion miettiä tarkemmin projekteja, joihin lähden mukaan. Firman pyörittäminen vaatii rahaa, mutta tunnen nyt tehneeni oman osuuteni erinäisistä promohommista. Steve Jobs sanoi, että keskittyminen on sitä, että pystyy sanomaan ei 1000 muulle jutulle. Käytännössä haluan panostaa niihin projekteihin, joissa voin kehittää taitojani tai esimerkiksi kasvattaa verkostoani. Tällöin myös raha ainakin toivottavasti seuraa perässä eikä minun tai kenenkään muunkaan tiimistämme tarvitse myydä sieluaan ikäviin paskahommiin lauantaipäivänä.

Toivon myös, että pystymme tiimissämme kehittämään workflowta yrittäjämäiseen suuntaan, jossa seurataan aikaansaannoksia eikä pelkkää aikaa. Tiimiytymisen ja tiimikurin kannalta ensimmäisen syksyn ”läsnäolopakko” on tärkeä asia mutta ainakin itse pystyn työskentelemään itseohjautuvasti kellonajasta riippumatta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!