Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen Anatomia

Kirjoitettu 12.09.19
Esseen kirjoittaja: Veera Kinnunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittamisen Anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oskari Saaren kirjoittama kirja Aki Aintsan elämästä ja hänen luomastaa hyvinvointi mallista, oli hieno kuvaus siitä miten lempeys, avoimuus ja itsetunteminen voi viedä pitkällä. Kuinka itensensä tunteminen ja kuunteleminen nousee isoon rooliin jokaisessa elämän vaiheessa. Sen merkitys, että sinulla on oikeita ihmisiä ympärilläsi ja etsit näitä ihmisiä. Suurimmat kysymykset mitkä kirjasta nousivatkin esille olivat  Akin mallin Core-osiossa, eli keskiössä, mistä kaikki lähtee liikenteeseen. 

Kuka olet? 

Mitä haluat? 

Halitseko omaa elämääsi? 

Oman urheilu uran lopetettuani vuonna 2015, olen viimeksi joutunut pohtimaan näitä kysymyksiä. Kuitenkin hieman yllätyksekseni kirjaa luettaessa huomasin, että oli ihan aiheellista miettiä näitä samoja kysymyksiä uudestaan. Tunsin viime keväänä akatemialle astellessani, että vihdoin olen opiskelija, tätä minä haluan, ja ssä paikassa pääsen itse totettamaan ja määräämään omista unelmista, sekä niiden kulusta. 

Huomaan kuitenkin, että kesä on saanut minut ajattelemaan näitä unelmia ja niiden kulkua. Vaikka koen vielä tämän olevan oikea paikka toteuttaa unelmia, niin havaihduin ajattelemaan että, “mitä tein viimeisen vuoden aikana niiden unelmine eteen ja tai mitä ne unelmat edes ovat. Akin kirjaa luettaessa, muistan että rakastan auttaa muita tuoda muista parhaat puolet esiin, teen paljon töitä, ja olen parhaimmillani ihmisten kanssa ketkä välittävät minusta ja suuri intohimoni on ruoka. Kuitenkaan nämä asiat eivät ole päässeet esimerkiksi viimevuoden oppimis sopimukseeni mukaan, oikeastaan millään tavalla. 

Kirjassa on esimerkki purjeveneestä, jolla Aki pyrki ohjaamaan parempaan itsensä tuntemiseen niin yritysjohtajia kuin F1 kuskeja. Purjeveneen matkustajat pitää koota ainostaan omista läheisimmistä ihmisistään miehistöksi. Köli on arvot jotka pitävät veneen pystyssä ja peräsin joka ohjaa toimitaa on omat tavoitteet 

Kun pääsin opiskelemaan olin haljeta onnesta, että saisin uusia ystäviä ja ihmisiä elämääni. Kuitenkin kesällä huomasin että olin silti aika yksin. Valitsisin omaan miehistööni tottakai perheeni, mutta sen jälkeen nimettäviä ihmisiä onkin hankala miettiä, tämä vaivasi minua ja jopa ahdisti. Olenko todella niin yksin. Tiedän että se on varmasti suurimpia omia haasteitanipäästää ihmisiä lähelle”. Kuitenkin uskon, että tässä ollaan otettu askelia eteen päin tämänkin vuoden aikana. 

Nämä arvot jotka ohjaavat tekemistä ovat olleet mielessäni vuoden aikanaSaan kyllä täytettyä kalenterini nopeasti ja pysyn liikeessä, mutta tiedän että Aki ei tarkoita liikkeesä pysymistä köli vertauksella. Perhe, ystävät, auttaminen, rehellisyys, luottamus, ovet olleet varmasti omat tärkeimmistä arvoistani. Näistä kuitenkin moni on “kärsinyt tai en oikein tehnyt niiden eteen mitään erikoista. 

 Tätä toimintaa pitäisikin ohjata niiden tavoitteiden ja katsoin omaa viimevuoden oppimissopimustani palatakseni siihen millasia ajatuksia minulla on ollut vuosi sitten. Huomaan että jo tavoite numero 1. kohdalla, että ollen tullut pitkät matkan viimevuodesta eteenpäin itsetuntemuksessa. Haluankin vähän avata näitä viimevuoden ”tavoitteita”.

1. Haluan päästä järjestämään tapahtumaa merkittävässä roolissa

Tämä oli suoritettu jo tiimin ensimmäisessä projektissa, Petri Fagerströmin myyntikoulutus. Kuitenkin tässä tähtään korkeammalle ja suurempaan tapahtumaan, mutta hyvä alku sille.

2. Haluan käydä Honkongissa työmatkalla .

En muista miksi? Joten varmasti jäänyt sen pohjalta toteuttamatta.

3. Oppia merkityksellistä markkinointia.

Huomasin vuoden alussa jo, että se ei välttämättä ole minun juttu olla kameran takana some vaikuttajana, mutta prosessi siihen, että joku höpöttää siellä kameran edessä kiinnostaa edelleen. Tämä varmasti pysyykin oppissopimuksessani.

4. Ihmiset muistavat minun ”tehneen merkityksen”, muutoksen, uuden tavan/keksinnön.

kohti varmasti mennään tällä hetkellä kovaa vauhtia. Viime vuonna ei ehkä jopa “ehtinyt” edes miettiä omaa isoa projektia, koska tiiminä piti kerätä LC-kassaa, kuitenkin tänä vuonna ollaan aivan eri tilanteessa, joten on mahdollista käyttää enemmän aikaa itsensä kehittämiseen.

  5. Pystyä listaamaan 3 minun vahvuuttani, 3 heikkoutta joita täytyy parantaa.

Kolme vahvuutta teettää hankaluuksia mutta, ne olisivat, olen vaativa hyvällä tavalla saan ihmiset haastamaan itseään ja tähtäämään korkeammalle, iloinen ja autan aina kaikkia. Kolme huonoa ovat, niinkun tiimi sanoihin säheltäjä halaun olla kaikessa mukana, mutta aina ei tarvitse, kotrolloiva haluisin pitää kaikki narut omissa hyppysissäni,kuitenkin pitää oppia antamaan muillekkin vastuuta ja työtä, jyrkkäsanainen, vaikka en tarkoita olla tämäkin on vain opittu tapa. Olen myös tämän vuoden aikana oppinut paljon itsestäni, muutenkin kuin piirteitä joita pitää työstää. Itsensä tunteminen ja oppiminen jatkuu toivottavasti aina.  

Akin kirjassa ei ollut mitenkään tajuntaa räjäyttävää uutta tietoa, mutta se tuli oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Se sai minut pysähtymään miettimään asioita, mitä jo tiesin, mutta en ollut vaan pohtinut lähiaikoina. Tämä kirja sai minut aloittamaan ajattelemaan itseäni ja isommin tulevaisuudestani.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!