Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 19.09.19
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Aloitin lukemaan Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia kirjaa jo viime keväänä, mutta kesän lähentyessä ja kesä projektin aloitettuani oli lukeminen hektisten ja raskaiden päivien vuoksi tauolla.  Loppu kesästä muistin kirjan ja aloitin kuuntelemaan sitä uudestaan Storytel äänikirjapalvelusta työn teon ohessa. Oskari Saaren teoksessa syvennytään Aki Hintsan tarinaan siitä, kuinka hänestä tuli f1 lääkäri legenda ja miten hänen teoriansa hyvinvoinnista ja yleisesti elämästä ovat muodostuneet.

Kirjan alkupuoliskolla kerrotaan Hintsan nuoruusvuosista Ähtärissä, jossa vaativa isä näyttelee tuolloisen nuoren miehen elämässä suurta roolia. Lopulta isän asenteet ajavat nuoren miehen pois rakkaan jääkiekko harrastuksensa parista, ja näin ollen hän päättääkin hakeutua opiskelemaan tulevaisuuden ammattiaan. Hintsa kertoo, kuinka hänen ystävänsä pitivät hänen hakeutumistaan lääketieteelliseen yliopistoon naurettavana ideana ”Sinustako lääkäri” eräs hänen luokkatoverinsa oli sanonut heidän penkkari päivänä. Kritiikistä huolimatta Hintsa läpäisi pääsykokeet hyvin arvosanoin ja tästä alkoikin tarina, jonka tuotoksena tämäkin kirja on kirjoitettu.

Mieleen painuvimmiksi hetkiksi kirjassa jäi itselleni Hintsan vuodet Etiopiassa. Hän lähti matkaan vapaaehtoisena, kun paikalliseen sairaalaan haettiin johtajaa. Ensimmäiselle reissulle hän otti myös perheensä mukaan, joka aiheutti kritiikkiä sillä tuohon aikaan Etiopiassa, vallitsi hyvin epävakaa ilmapiiri ja sisällissotien aiheuttamat asenteet vallitsivat maassa. Perhe lähetettiinkin takaisin suomeen tilanteiden kiristyessä. Myöhemmin Hintsa kertoo muun muassa siitä kuinka he joutuivat lähtemään yötä vasten evakkoon kaupungista muiden kehitystyöntekijöiden kanssa sillä kaupunkiin, povattiin saapuvan sissejä vallankaappaus mielessä.

Hintsa kertoo työstään Etiopiassa hyvin hektisenä ja uuvuttavana. Kirjassa Hintsa pohtii omaa kestävyyttään ja jaksamistaan niinä vuosina. Hän puntaroi tekijöitä, jotka vaikuttavat jokaisen ihmisen jaksamiseen ja siihen, miten näitä asioita tulisi tarkastella. Näiden osa-alueiden pohjalta muovautuukin Hintsan toimintafilosofia, jossa kaiken jaksamiseen liittyvän ja hyvinvointiin vaikuttavan tekijän tulisi olla balanssissa. Tämä Core – ajattelu, johon Hintsan ajatus nojaa pitää sisällään kaiken kaikkiaan kuusi eri osa-aluetta.

Viime kesä oli itselleni hyvin työntäyteinen ja vietinkin aikaa kesäprojektini parissa hyvin paljon. Päivät venyivät ja oma jaksaminen oli usein koetuksella. Tein pitkiä päiviä sen koommin ajattelematta omia rajojani. Aika ajoin oli suuriakin kamppailuja itsensä johtamisen kanssa, jotta asiat tulisi hoidetuksi. Ajattelinkin nyt tarkastella omaa tilannettani Core- ajattelun kautta. Näin on helppo selvittää itselle missä mennään. Sillä Hintsan mukaan, jotta ihminen pääsee täyteen potentiaaliinsa näiden kaikkien kuuden osa-alueen tulisi olla tasapainossa.

 

Terveys

 

Olen ollut hyvin liikunnallinen koko ikäni ja koenkin että peruskuntoni onkin hyvällä mallilla. Suurempia elämiseen vaikuttavia tapaturmia en ole onnekseni kärsinyt. Viime syksynä minulle todettiin välilevyn pullistuma alaselässä, joka pysäyttikin hetkeksi miettimään oman terveyden merkitystä. Viikon vuodelevon aikana oppi arvostamaan omaa terveyttä eri tavalla. Oikeanlaisen kuntoutuksen myötä selkä ei ole enää vaivannut ja koenkin olevan terveyteni puolesta perus terve.

 

Biomekaniikka

 

Yleisesti koen kroppani toimivan hyvin. Kuten sanottua isompia elämään vaikuttavia vammoja en ole onnekseni kärsinyt, mutta esimerkiksi tuo todettu välilevyn pullistuma on minun otettava huomioon tekemisissäni. On pyrittävä vahvistamaan sen ympärillä työskenteleviä lihaksia, jotta vamma ei uusiudu.

 

Palautuminen

 

Tämän kanssa minulla on iso aukko elämässäni. Usein tulee puuhasteluta aivan liikaa ja nukuttua liian vähän. Monesti saatan joillain tekemisilläni syödä pois sitä aikaa, jonka voisin viettää nukkuen. Tiedostan nukkumisen tärkeyden ja tunnen sen vaikuttavan myös omaan jaksamiseen, mutta jokin saa minut silti laiminlyömään sen tärkeyttä.

 

Ruokavalio

 

Olen jo useamman vuoden käynyt aktiivisesti kuntosalilla. Pidän itseni haastamisesta ja tavoitteiden asettamisesta. Voimaharjoittelu on minulle terapiaa arjen hulinassa ja siinä lähes suurinta roolia näyttelee ruokavalio kuin myös kompastuskivekseni noussut riittävä nukkuminen. Koen että syön hyvin säännöllisesti, mutta jos arkisiin rutiineihini tulee muutoksia, retkahdan helposti säännöllisyydestä pois ja ateria välit pitenevät. Lisäämällä suunnitelmallisuutta omassa elämässä tuokin aukko voidaan paikata.

Aktiivisuus

 

Pidän itseäni suhteellisen aktiivisena ihmisenä. Vapaa-ajallani käyn metsästämässä ja kalastamassa ja arjen keskellä taas varaan 2 tuntia kuntosalille. Pohjimmiltani olen kuitenkin melko paha sohvaperuna, mutta nykyisin tuntuu, etten osaa nauttia makoilusta vaikkapa tv-sarjan parissa jollen ole ikään kuin ”tehnyt asian eteen jotain”. Yleensä suunnittelenkin töiden, koulun ja velvoitteiden ympärille aina alitajuntaisesti liikuntaa. On se sitten metsästystä, laskettelua tai kuntosalia.

 

 

 

Henkinen energia

Viimekesänä opin paljon uusia asioitani omasta jaksamisestani ja siitä, kuinka moneen arkiseen asiaan kannattaa valmistautua henkisesti kuin urheilu suoritukseen. Vaikka väsymys painaa ja lihaksia kolottaa on ratkaiseva tekijä pääkoppa. Koen että olen kerryttänyt urheilun kautta paljon henkistä sietokykyä. Arjen keskellä huomaa usein, että asennoitumisella ja omalla ulosannillaan pystyy vaikuttamaan monien asioiden hoitamiseen. Positiivisuus on hyväksi, mutta tietyissä tilanteissa pitää antaa myös negatiivisten tunteiden purkautua, sillä olen huomannut patoutumien vaikuttavan fyysiseen toiminta kykyyn jollei niitä ikinä pura.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!