Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 10.01.22
Esseen kirjoittaja: Pekka Martinmäki
Kirjapisteet: 3
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Aki Hintsa
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuuntelimme yhdesä Minkan kanssa Aki Hintsan elämästä kertovan kirjan Voittamisen Anatomia. Kirja kertoi formuloiden kautta esimerkkejä käyttäen ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Oli hauska huomata, kuinka esimerkkien kautta tarinallistaminen helpottaa keskittymään ja ymmärtämään tekstiä paremmin. Kun kuuntelimme kirjaa osittain yhdessä, joiden pohjalta heräsi keskusteluja. Löysimme yhteistä keskusteltavaa kirjan esimerkeistä peilaamalla niitä omaan elämäämme. Kirjoitimme myös tämän esseen yhdessä. 

Kirjassa puhuttiin paljon mielenterveyteen liittyvistä ongelmista ja työelämän kuormituksesta. Arki vie helposti mennessään ja työn ulkopuoliset asiat unohtuvat. Näin mieli alkaa oireilemaan vapaa-ajan puutteen vuoksi sekä meillä molemmilla ainakin sosiaalisten suhteiden taka-alalle jääminen vaikuttaa myös paljon negatiivisesti jaksamiseen. Tasapainon löytäminen arjessa on hankalaa, eikä asiaa auta se, että kun innostuu jostain asiasta, se pyörii mielessäni jatkuvasti ja tuntuu, että voisi tehdä jatkuvasti töitä innostuksen kohteen eteen. Tällainen on hyvä lyhyellä aikavälillä, mutta jos ajallisesti suuri työmäärä jatkuu enemmän, kuin pari viikkoa, se alkaa näkymään jaksamisessa.  

Keskustelimme kirjassa painotetusta, ”kuinka pitää kuunnella itseään”, jotta myöhemmin ei tarvitse sammutella tulipaloja, kun on kuluttanut itsensä ihan loppuun. Kirjassa kerrotaan, kuinka Hintsan ura ajoi hänet tilanteeseen, jossa hän ei nähnyt perhettään paljoakaan ja loppujen lopuksi hänelle tuli avioero.  

Oikeat arvot maksavat. Mikäli arvojen eteen ei ole valmis tekemään töitä ja jopa luopumaan jostain niiden takia, ne ovat vain mielipiteitä. Olemme molemmat hieman hukassa arvojemme suhteen. On todella hankala erottaa, mitkä arvot ovat oikeasti tärkeimpiä, ja minkä vain kuvittelee olevan tärkeä. Hyvinvointi ja perhe ovat tärkeitä, mutta ei niille silti aina vapauta tarpeeksi aikaa.  

Perheenjäseniä näkee silloin, kun sattuu olemaan aikaa. Työjutut ovat lähes aina ykkösenä, vaikka ei tietoisesti arvota niitä niin korkealle. Tähän haluamme panostaa ja ottaa aikaa arvojen pohtimiselle vuonna 2022.  

Uteliaisuus ja toisten auttaminen ovat asioita, jotka ovat ajaneet Hintsaa urallaan eteenpäin, ja siitä meillä heräsi Minkan kanssa paljon keskustelua. Minka sanoi, että haluaisi oppia joka päivä jotain uutta, mutta pohdimme, että se voi olla aika epärealistista. Tästä ajauduimme keskustelemaan siitä, kuinka olisi parempi koittaa saada jokaisesta päivästä merkityksellinen tavalla tai toisella. Olisi mahtavaa, jos joka päivän jälkeen voisin sanoa, että tämä päivä oli merkityksellinen ja voisi taakse päin katsoessa muistaa jokaisen päivän tekemisistäni tai oivalluksistani.  Kirjassa oli aika paljon samaa asiaa, kuin Matthew Walkerin Miksi nukumme -kirjassa. Kaikkien näiden kirjojen aiheet pyörivät hyvinvoinnin eri osa-alueiden ympärillä. En halua liikaa toistaa samoja asioita esseessä, joten tässä oli nyt lähinnä uusia ajatuksia, mitä Voittamisen anatomia -kirjasta heräsi. 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!