Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittamisen anatomia

Kirjoitettu 17.05.20
Esseen kirjoittaja: Ida-Lotta Aksovaara
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittamisen anatomia
Kirjan kirjoittaja: Oskari Saari
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen katsonut kirjan kantta useasti. Pitänyt kirjaa kädessäni sekä katsellut kirjan kuvaa äänikirja palveluissa puhelimen näytöltä. Olen luullut sen olevan yksi elämänkerta muiden joukossa, enkä sen vuoksi ole innostunut sen äärelle. Johtajuuden peruskurssi kuitenkin ajoi minut tilanteeseen, jossa minun tuli löytää kirja luettavaksi. Kysyin isältäni suosituksia ja hetken kirjahyllyä kaivettuaan hän löi käteeni tämän kirjan. Onneksi löikin, sillä wau! Se ylitti odotukseni, eikä se ollut mikään tylsä elämän kerta tai tarina, josta ei saa mitään irti. 

Kirja herätti paljon minussa tunteita ja sain siitä paljon koppeja. Se laittoi minut ajattelemaan. Kävelenkö portaat viedessäni roskia vai otanko hissin tai elänkö täydellä teholla, jos nukun vain 6 tuntia yössä? Totesin, että olen laiminlyönyt omaa hyvinvointiani jo liian kauan.  

Hintsan hyvinvoinnin malli koostuu 6 kohdasta: 

  1. Terveys 
  2. Henkinen energia 
  3. Aktiivisuus 
  4. Ruokavalio 
  5. Palautuminen 
  6. Biomekaniikka/päivittäinen liikunta 

Kilvoittelu haasteessani pureuduin niihin tekijöihin, joita olen laimin lyönyt eniten. Siis suurennuslasin alle ruokavalio, uni ja päivittäinen liikunta. Varsinkin tänä korona aikana tuntuu, että juuri näissä on tullut rajusti takapakkia. Asetin kuukauden haasteen ja päätin laittaa nämä asiat kuntoon. 

Olen aina pitänyt unta tärkeänä asiana, mutta vasta viime aikoina olen huomannut kuinka väsynyt ja herkkä nahkainen minusta tulee, jos nukun alle 8 tuntia yössä. Olen myös huomannut päiväunien merkityksen, jos yöunet ovat jääneet auttamattoman lyhyiksi. Hintsan mukaan ihmisen tulee nukkua vähintään 8 tuntia yössä, joillain hänen suoriutumisensa päivästä on 20% tehokkaampaa. En voi olla itse prosenteista varma, mutta nyt tiedän unen vaikutuksen olevan merkittävä ainakin minulle. 

Tärkein asia on core, eli ydin. Se tarkoittaa minun ajatusmaailmaani ja koostuu näiden kysymysten vastauksista: Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämää? Pohdin kauan näihin kysymyksiin vastausta. Ehkä jopa saatoin vähän ahdistuakin, mutta lopulta totesin, ettei tämän kirjan takia kannata yöunia menettää. Kirjan tarkoitus on haastaa lukija miettimään asioita. 

Koin saavani kirjasta paljon irti jo tiedossa olevia asioita, mutta myös paljon uutta. Suosittele muitakin tarttumaan kirjaan, sillä se pistää ajattelemaan ja siitä saa paljon konkreettista itselle ihan arkielämään. “Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.” eli muista laittaa ensin perusasiat kuntoon. 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!