Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Aki Hintsan Voittamisen anatomiassa tuli hyvin selville se, että jos puitteet on kunnossa, ihminen pystyy melkein mihin vain. Vaikka kirja peilaa sanomaansa melkein koko ajan formuloihin, tärkeä ydin tuli silti selvästi esille. En nimittäin ymmärrä lajista itsessään yhtään mitään.

Vaikka kirja tuntuu käsittelevän pääosin formulakuskeja, se pureutuu myös paljon yritysjohtajiin. Erityisesti muutamaan tapaukseen, jonka lähtökohdat tuntuvat olevan kuin elokuvissa: johtajat ovat väsyneitä, elämä pyörii työn ympärillä ja sitä tehdään kellon ympäri. Ruokailutottumukset vaativat paljon korjattavaa, eikä liikunnalle jää aikaa.

Niin yksinkertaista kuin asia onkin: perustan pitää olla kunnossa, jotta voi saada itsestään enemmän irti. Henkinen, fyysinen sekä sosiaalinen hyvinvointi pitäisi olla edes jollain tolalla, jotta voi keskittyä tavoittelemaan siistejä juttuja muissa ympyröissä. Korttitalo ei kestä tiiliä, betoniperusta kylläkin. Ja hölmö juttuhan tässä on se, että vaikka kokoaisit itsellesi betoniperustan, se voi murentua hetkessä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä koskaan pysty varautua yllättäviin tapahtumiin.

home & decor (2)

Eräs formulakuski oli lopettamassa uraaansa pikkuhiljaa. Sen sijaan, että hän voisi luovuttaa ja liukua jo pikkuhiljaa eläkelaitumille, hän halusi kuitenkin antaa vielä kaikkensa. Siitäpä tuli mieleeni MARU: viimeinen kesä, mennäänkö sieltä missä aita on matalin vai antaisinko vielä kerran kaikkeni tämän projektin eteen? Ettei myöhemmin tarvisi sitten enää katua: olisinpa kokeillut sitä ja tehnyt tätä. Siispä, mitä aion vielä tehdä ja miksi?

  • Kirjoitan blogia kerran viikossa –koska haluan kerätä itselleni portfoliota, herättää tunteita ja luoda persoonallista sisältöä MARUlle
  • Markkinointisuunnitelman tavotteista pidetään kiinni –ne tehtiin vasta ensimmäistä kertaa, joten miksi ei? Myös ”jälleenmyyntiarvoa” miettien luvut (tykkäykset, seuraajat, tavoitettu yleisö) puhuvat puolestaan. Ehkä myyntikin kiittää?
  • Panostan asiakaspalveluun –vaikka en ennen ajatellut niin, asiakaspalvelu on oikeasti taito jota pitää opetella. Jos joku sanoo ”olleensa kyllä kassalla töissä”, en usko että hän on saanut tehdä asiakaspalvelua kunnolla. Mitä enemmän olet asiakkaiden kanssa kontaktissa, sitä enemmän opit. Yritän myös selvittää, miksi väsyn nopeasti asiakaspalvelutyöhön. Onko se vaan niin intensiivistä, vai voisinko muuttaa työskentelytapojani jotenkin?
  • Markkinointiin joku älytön sissimarkkinointikampanja. Lukujonossa on jo kohta kirja Sissimarkkinointi, jospa sieltä löytyisi jotain ideoita, mitä voisi toteuttaa. Mitä hullumpi, sen parempi.
  • Mieleen tulevat ideat toteutetaan -ei jätetä niitä sille listalle joka toteutetaan ehkä jos on joskus aikaa.

home & decor

Kirjassa tuli ilmi malli 4-3-2-1, joka jäsentelee omaa tekemistä ja pitää keskittymisen oikeissa asioissa.

4 tuntia merkityksellistä työtä päivässä. Valitse tähän se ajankohta, kun olet parhaimmillasi. Päätä, että teet työtä josta oikeesti tykkäät ja mitä haluat tehdä. Se motivoi eteenpäin myös tukalampien työtehtävien kanssa. Tähän voisi ajatella esimerkiksi omat mieliprojektit ja niistä lempihommat. Ainakin mulle esimerkiksi kirjojen lukeminen ja kirjottaminen on myös näitä hommia.

3 tavoitetta viikossa. Päätä kolme päätavoitetta, jotka saavutat seuraavalla viikolla. Mieti myös vievätkö ne kohti unelmia? Kolmen tavoitteen viikko kuulostaa myös siksi hyvältä, ettei tavottlee kuuta taivaalta joka viikko liian monen tavoitteen kanssa. Ja näitä viikottaisia tavotteita varten pitäisi olla valmiina myös omat, suuremmat tavoitteet ja unelmat!

home & decor (4)

2 poistoa eli tapaa tyhjentää mieli luovuudelle. Päässä pyörii aina ajatuksia, jotka häiritsevät keskittymistä muihin töihin. ”Ainiin, sekin juttu piti tehdä” ”Seuraavaksi täytyykin tehdä tämä juttu” ja samalla viesteihin on tullut kolme muuta pienempää hommaa. Luovuus ja flow ei lähde päälle nämä ajatukset päässä, joten kirjaa ne ylös ja päätä myös, milloin teet ne. Kirjaa vaikka kalenteriin ylös kaikki peinimmätkin jutut. Helpottaa kummasti, eikä asiat enää pyöri ja stressaa päässä.

1 kysymys. Pidä mielessä yksi kysymys kerrallaan. ”Miten toteuttaisin markkinointikampanjan MARUn muutosta?” ”Mistä asioita voisin nostaa esille tiimin reflektiossa?”. Yksi kysymys kerrallaan ne aukeavat pikkuhiljaa päässä: ehkä yön aikana, ehkä viiden yön aikana. Jos kysymyksille etsii vastausta väkisin miettimällä, siitä ei tule mitään. Anna siis vastauksien vain tulla silloin kun ne ovat tullakseen.

Muiden mielipiteet vaikuttaa ainakin mun omaan tekemiseen välillä liikaakin. Olen sen ongelmana tiedostanut, mutta sitä juttua ei noin vaan korjatakaan. Kirjassa eräs formulakuski keskittyi oman tekemisen sijaan tallikaverinsa tekemiseen. Se vei keskittymisen pois omasta tekemisestä, kun vain toisen liikkeet ja tekemiset merkkasivat. Hintsa oli täysin sitä mieltä, ettei hänen pitäisi antaa ajatustakaan muiden tekemiselle. Ei antaa heidän häiritä omaa harjoittelua.

home & decor (3)

Tässä onkin hyvä tehdä selvä ero sen välillä, keskitytkö enemmän toisten tekemiseen vai otatko muut huomioon omalla tekemiselläsi. Se on totta, että toisten töitä katsomalla ei pääse omassa elämässään eteenpäin. Ehkä saat muutaman kopin sieltä ja toisen täältä, mutta jos omat tavoitteet ja unelmat, pääasiassa tekeminen puuttuvat, toisten tekeminen haittaa liikaa omaa tekemistä. Esimerkiksi tiimityöskentelyssä omaan tekemiseen pitääkin vaikuttaa yhdessä tekemät päätökset ja tavoitteet. Niiden ei oikein sovittuina pitäisi rajoittaa tekemistä -päinvastoin antaa voimaa ja energiaa jatkaa. Jos tiimin asettamat kirjapistetavoitteet eivät täyty, on syy vain omassa tekemisessä. Ehkä olet tehnyt päätöksen, että teet sen sijaan jotain muuta (ehkä mielestäsi tärkeää), mutta silloin et ole myöskään sanojesi mittainen. Jos jotain sovitaan yhdessä, tiiminä, niistä asioista myös pidetään kiinni.

 

Iiris Nokka

https://tavotteenamia.wordpress.com/

Tagit: , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!