Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Voittava kierre

Kirjoitettu 04.12.18
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 2
Kirja: Voittava kierre
Kirjan kirjoittaja: Cristina Andersson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Selailin esseepankista kirjoja, joita voisin alkaa lukemaan. Silmiini osuu otsikko voittava kierre. Voittaminen, lempiaiheeni, rakastan voittamista. Onko kirja lainattavissa? On, 10 minuutin päästä olen palannut akatemialle kirja mukanani. ”Varaudu, toi kirja on tosi raskas lukea”. Nyt samana iltana kirjoitan esseetäni kirjasta.

 

Usein puhuttaessa voittamisesta ja menestymisestä suomalaiset kokevat sen negatiivisena asiana. Jos joku on jossain hyvä monien mielestä se kuuluisi vaan peittää, järjetön ajattelumalli. Miksi kukaan maksaisi 100 euroja, jotta naapuri ei saisi 50 euroa? Jonkun menestyessä ajatellaan, hän on päässyt asemaansa käyttämällä kyseenalaisia keinoja tai muita hyväkseen. Jo nuorena meille opetetaan kielteinen asenne voittamista kohtaan, kaikkien tulisi olla yhtä hyviä kaikessa. Tästä hyvänä esimerkkinä Kaikki Pelaa-ohjelma, jossa tavoitteena on, että kaikki pelaajat saavat pelata yhtä paljon. Paperilla ihan kaunis ajatus, mutta käytännössä täysin absurdi ajatus, sillä esimerkiksi kilpaurheilussa on niin pienet erot, että suomen kokoisellakin maalla ei ole varaa antaa tasoitusta tämänlaisilla huumoriohjelmilla. Joten pakko antaa vielä kiitosta järjestelmälle, joka melkein onnistui tappamaan koko suomalaisen jalkapallon. Jälleen kerran huomattiin miksi ihmisiä, jotka eivät tajua asiasta yhtään mitään saa päästää päättämään asioista. Kirjassa oli todella hyvä pointti, ”kun voittaminen kielletään ei myöskään opita häviämään. Maailma ei ole aina tasapuolinen”. Ihmisten olisi hyvä oppia häviämään jo nuorena, sillä jos ensimmäiset vastoinkäymiset tapahtuvat oikeasti vakavammissa ja tärkeämmissä tapahtumissa on edessä eittämättä katastrofi.

 

”Opiskelen ja valmistaudun ja jonain päivänä mahdollisuuteni koittaa” Abraham Lincoln. Menestymisen kahtena peruspalikkana voidaan pitää tekemistä ja oppimista. Menestymisen ja menestymättömyyden ero syntyy loppujen lopuksi jokapäiväisien asioiden kautta. ”Jokaisen suorituksen ei tarvitse olla huippusuoritus, mutta jos haluat voittaa, tulee jokaisen suorituksen sisältää riittävästi voittavia elementtejä”. Voisi oikeastaan sanoa, että voittamisen olevan kuin tuli, palaakseen se tarvitsee kaikkia kolmea elementtiä työtä, pitkäjänteisyyttä ja tahtoa. Jos joku edellisistä puuttuu se estää menestymisen. Myös on hyvä muistaa, että ”yhtä tärkeätä kuin oikeat teot, on luopua siitä, joka rajoittaa tai estää pyrkimykseni”. Voittaminen edellyttää mittaamatonta kurinalaisuutta. Esimerkiksi jalkapallossa ammattilaiseksi tuleminen vaatii tutkimuksien mukaan vähintään noin 10 000 tuntia päämääräistä harjoittelua.  ”olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus siis ei ole teko vaan tapa” Aristoteles.

 

Onko kaikista sitten voittajiksi? Ei, valitettavasti. ”Voittaminen alkaa aina päästä” Douchan Gersi. Kaikki lähtee asenteesta, voittaja tietää tarkalleen mitä hän tekee ja miksi hän tekee sitä. Kun olet päättänyt saavuttaa tavoitteesi, et pelkää epäonnistua ja olet valmiina oppimaan virheistäsi ja olla tekemättä samoja virheitä toistamiseen. Martin Luther King sanoi mielestäni viisaasti ”ihmisen perimmäinen mitta ei ole missä hän on mukavina aikoina, vaan missä hän on haasteiden ja vaikeuksien aikana”. Tämä on juuri se tilanne, jossa asenne nousee esille. Hyvä esimerkki voi olla asenne, jossa henkilö vastoinkäymisen sattuessa asennoituu tilanteeseen miettien, että joko voitan tai opin tilanteesta. Kirjassa jopa kutsuttiin häviämistä ”oudolla tavalla voittamiseksi”.

 

Vaikka usein voittamista pidetään tilanteesta, jossa ainoastaan taidoilla ja asenteella on väliä. Vaikka molemmat ovat todella tärkeitä, voitto tulee useammin, jos pystyt tekemään asian rentouden kautta. Monesti tilanteen ollessa vaikea, ihminen saattaa jännittää niin paljon, että ei onnistu tehtävässään, vaikka hänellä olisi oikeasti kaikki edellytyksen asian tekemiseen. ”voittaminen tapahtuu tilassa, jossa ei keskitytä voittamiseen vaan ennemminkin uppoudutaan suoritukseen ja annetaan taitojen toimia automaattisesti tavoitteen saavuttamiseksi”.

 

Mielestäni kirja oli todella motivoiva ja mielenkiintoinen. Toisaalta kirjassa ei ollut kauheasti teorian lisäksi mitään uutta. Kirjasta teoriasta olisi hyötyä enemmän, jos tekisin jotain tutkimusta asiaan liittyen, mutta jokapäiväiseen elämään ei sieltä kauheasti uutta kyllä saanut.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!