Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Vuorovaikutus ja sosiaaliset taidot – Ajatuksia Forest & Backista

Kirjoitettu 01.10.13
Esseen kirjoittaja: S. Pohtola
Kirjapisteet: 3
Kirja: Vuorovaikutus ja sosiaaliset taidot
Kirjan kirjoittaja: Reijo A. Kauppila
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Reijo A. Kauppilan kirja, Vuorovaikutus ja sosiaaliset taidot kertoo vuorovaikutustaitojen tärkeydestä ja sen eri tyypeistä eri tilanteissa. Itse sain eniten irti niistä kappaleista, joissa käsiteltiin ryhmän vuorovaikutusteorioita sekä ryhmän toiminnan kehitysvaiheita. Joitain ajatuksia heräsi Forest and Back tapahtumaan liittyen, mutta kovin syvällisesti en päässyt aiheeseen käsiksi. Kauppilan kirjan kerronta on hyvin oppikirjamainen ja teksti on melkoisen puuduttavaa luettavaa. Kuitenkin jäsentelemällä lukukokemusta isommiksi kokonaisuuksiksi, aloin päästä aiheesta jyvälle ja sainkin uutta ajateltavaa tiimin rakentumisesta raakileesta toimivaksi kokonaisuudeksi.

Forest and Back oli tiimimme kannalta opettavainen reissu ja vasta jälkeenpäin on alkanut paremmin ymmärtää sen laajempaa merkitystä. Pääsimme todella näkemään toisemme erilaisissa tunnetiloissa, välillä mentiin täyttä häkää eteenpäin hymyssä suin, kun taas välillä taisteltiin suossa hirvikärpästen syötävänä ilman tietoa reitistä. Tämä kaikki antoi hyvän pohjan tutustua oman tiimin jäseniin vähän syvällisemmin, nähdä ihmisten todellisia luonteenpiirteitä. Tiimin sisällä alkoi myös muodostua retken aikana jonkinlaisia rooleja. Kauppila kuvaa kirjassaan roolien syntymää seuraavasti:

”Ryhmän vuorovaikutus ja sen dynamiikka saavat aikaan roolien syntymisen. Roolien sisältö määräytyy ryhmän tavoitteiden ja päämäärien mukaan.”

Osa tiimin jäsenistä otti roolikseen ratkoa vastaan tulevia ongelmia, osa keskittyi yhteishengen luomiseen ja tsemppaamiseen, jotkut olivat alkuun vähän seurailijoita, osa taas enemmän johtajatyyppiä. Nämä roolit kuitenkin muuttuivat jatkuvasti retken aikana. Aloimme huomata itsekin tietyssä vaiheessa reissua olevamme jo huomattavasti enemmän yhteen hitsautunut porukka, kuin siinä vaiheessa kun bussi meidät metsään tiputti. Koimme tiimin kesken sekä hyviä että huonoja hetkiä yhden ainoan vuorokauden aikana. Jälkeenpäin ajateltuna reissu tuntui kestäneen paljon kauemmankin.

Kauppilan kirjassa ryhmän toimintaa kuvataan viidessä eri vaiheessa:

1. Ryhmän muodostumisvaihe

2.Kuohunta-eli konfliktivaihe

3.Yhteistoiminnan syntymisen vaihe

4.Kypsän toiminnan vaihe

5.Ryhmän hajoaminen

 

Forest and Back reissun aikana tiimimme vaiheeksi voidaan luokitella ryhmän muodostumisvaihe. Aluksi kaikki olivat vähän varovaisella kannalla liikkeellä, mutta nopeasti toiminta kehittyi avoimeksi ja kaikki alkoivat puhaltamaan yhteen hiileen. Näin ei todennäköisesti olisi tapahtunut yhden vuorokauden aikana, ellemme olisi lähteneet maastoon tarpomaan. Tiimimme muodostumisvaihe siis otti suuren harppauksen eteenpäin Forest and Backin aikana.

”Ryhmäytymisestä on hyötyä ryhmän tavoitteiden ja toiminnan kannalta. Ryhmäytyminen luo mahdollisuuden ryhmähengen syntymiseen.” Reijo A. Kauppila

 

Olen myös jälkeenpäin ymmärtänyt paremmin sen, ettei menestyvää liiketoimintaa voi harjoittaa sellaisella porukalla, jonka jäseniä ei tunne kunnolla. Metsäreissumme aikana aloimme tutustua sillä tasolla, mitä vaatii toiminta yhteistä tulevaisuutta luoden. Opimme kaikki myös sen, miten paljon harjoittelua vaatii suuren ryhmän keskeinen vuorovaikutus, dialogin käyminen lähes 20 päisellä joukolla on haasteellista. Kauppila painottaakin kirjassaan, ettei vuorovaikutustaitoja opita riittävän hyvin luontaisesti, vaan niitä on opeteltava hallitsemaan.

Olen varma, että tiimimme tulee menestymään vielä pitkälle Tiimiakatemia uramme aikana, siitä antoi viitteitä jo tuo yhden vuorokauden reissu Toivakan takahikiälle. Selvitimme sen kunnialla ja niin tulemme selvittämään myös monet muut tulevaisuudenkin haasteet. Tämä tulee vain vaatimaan tiimiltämme toimivaa keskinäistä vuorovaikutusta.

Samuli Pohtola

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!