Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Walt Disney

Kirjoitettu 16.05.13
Esseen kirjoittaja: Essi Ruuskanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disney Elämäkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minua kiinnostaa, millaista lapsuuteni olisi ollut jos Walt Disney ei olisi luonut tätä suurta lahjaa jokaiselle lapselle ja lapsenmieliselle. Kasvoin Disney-elokuvien ympärillä ja muistan edelleen monien laulujen sanat ulkoa (Spotify saattaa tälläkin hetkellä kajauttaa nostalgisesti Pocahontasin soundtrackia). Ihan totta, en osaa millään kuvitella lapsuutta ilman Prinsessa Ruususta, Tuhkimoa tai Leijonakuningasta. Luettuani tämän kirjan, aion katsoa Disney-elokuvia täysin eri tavalla kuin aikaisemmin, varsinkin niitä vanhempia.

Walter Elias Disney aloitti työnteon jo pienenä lapsena yleensä vain ruokapalkalla, jos silläkään. Disney harrasti pilakuvien piirtämistä lapsesta asti, ja piirsi ensimmäisen ”animaationsa” siskolleen Ruthille tämän ollessa sairaana. Walt piirsi pieniä kuvia lehtiöön, jotka näyttivät liikkuvan selatessa lehtiön sivuja nopeasti. Waltin vanhemmat kannustivat poikaansa toisenlaisiin töihin, eivätkä uskoneet piirtämisen elättävän häntä. Walt Disney ei kuitenkaan antanut periksi.

Olisi hienoa, jos jo nuorena olisi herännyt palava halu tehdä jotain tiettyä elämällänsä ja työskennellä sitä kohti sata lasissa, ihan kuten Walt Disneyllä. Disney ei antanut millään periksi, vaan otti paljon lainaa eri tahoilta, riskeerasi monia ihmissuhteita, muutti unelmansa perässä ympäri Amerikkaa edetäkseen urallaan vastoinkäymisistä huolimatta.

Olen melkoinen tuuliviiri ja haluan kokeilla monia eri asioita ennen kuin asetun aloilleni. Tämä on kuitenkin yllättävän raskasta välillä, sillä monesti huomaan jopa kadehtivani sellaisia ihmisiä, jotka tietävät mitä haluavat elämällään tehdä ja pyrkivät palavasti sitä kohti. Joskus on hieman hajottavaa, kun ei pysty suuntaamaan ajatuksiaan jotain suurempaa päämäärää kohti eikä tiedä mitä haluaisi tehdä ”isona”. Onneksi tässä vaiheessa ei vielä tarvitsekaan tietää, mutta helppoahan se olisi jos olisi löytänyt sen oman jutun. Tai no, helppoa ja helppoa, eihän se Walt Disneyllekään mikään mutkaton tie ollut.

On erittäin helppoa luovuttaa ensimmäisen isomman esteen tullessa eteen. Tiimillämme on ollut muutama mahtava projekti vireillä, jotka totisesti noudattaisivat Tiimiakatemian visiota, mutta haasteenamme on puskea täysillä ongelmien astuessa tielle. Joko ongelmanamme on ollut budjetti, aikataulu, muut resurssit tai riittämätön tahto. Emme ole ehkä saaneet vielä sytytettyä sellaista kipinää, joka antaisi meille voimaa toteuttaa haaveemme vastoinkäymisistä huolimatta.  Olisi mieletöntä, jos löytäisimme koko tiimin yhteisen unelmaprojektin, jota lähtisimme toteuttamaan sata lasissa. Tärkeää olisi löytää selkeä visio, jota kohti pyrkiä.  Walt Disneykin oli lähes koko uransa alun suurissa veloissa, mutta puski menemään siitä huolimatta ja loi yhden maailman suurimmista brändeistä sekä animaatioelokuvista uuden taidemuodon. Aikamoinen veijari.

Miten voisimme siis hypätä boksin ulkopuolelle? Ajattelemmeko asioita liian yksinkertaisesti? Tuntuu, että toistamme samoja toimintamalleja, joita Tiimiakatemialla on toistettu vuodesta toiseen. Teemme samankaltaisia projekteja kuin muut tiimit vain hieman erilaisilla vivahteilla, mutta meillä ei ole vielä rohkeutta tehdä jotain aivan järjetöntä ja suurta. Tämä asia täytyy muuttaa. Monien meidän toiveissamme on, että meidän tiimistämme kehittyisi suunnannäyttäjä, joka muistetaan vielä Tiimiakatemian historiassa huipputiiminä. Nykyiset ajatusmallimme eivät kuitenkaan riitä. Tarvitsemme lisää tietotaitoa, rohkeutta, ideoita, riskinottokykyä ja periksi antamattomuutta. Olen varma, että meistä on siihen. What would Walt Disney do?

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!