Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Walt Disney – elämäkerta

Kirjoitettu 17.04.13
Esseen kirjoittaja: Anni-Lotta Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disney - elämäkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Walt Disneyn menestyksen ”salaisuudet”:

Intohimo:

Suurin tekijä Walt Disneyn menestykseen oli hänen polttava intohimo piirrettyjä kohtaan. Hän halusi aina vain parempaa ja parempaa. Hän teki töitä unelmansa eteen. Ensin hän lähetteli itse piirroksiaan, sarjakuviaan ja pilapiirroksiaan lehtiin. Välillä jotain julkaistiin mutta varsinaista työtä ei löytynyt niin, että hän olisi pystynyt elättämään itsensä niillä. Walt tiesi, ettei ollut tarpeeksi lahjakas pärjätäkseen alalla yksin. Hän halusi apua. Hän teki töitä löytääkseen oikeita ihmisiä ympärilleen.

 

On ihailtavaa, miten nuorena hän oli tehnyt paljon. Mikään ei ole mahdotonta, kun vain uskoo itseensä eikä masennu vaikeuksien edessä. Usko itseensä ja hyvät ideat vievät pitkälle.

 

Tärkeät ihmiset:

Yksi hänen tärkeimmistä kumppaneistaan matkalla menestykseen oli hänen veljensä Roy. Roy uskoi häneen ja tuki häntä. He olivat aina olleet läheisiä toisilleen. Alkuaikoina Roy lainasi rahaa, auttoi saamaan lainaa ja ylipäänsä tuki Waltia hänen tekemisissään. Roy pysyi myös uskollisena hänen rinnallaan.

 

Waltilla oli myös kyky nähdä ihmisissä heidän lahjakkuutensa. Hän sai ihmiset tekemään asioita, joihin he eivät uskoneet pystyvänsä, antamalla heille vastuuta ja vaativia tehtäviä. Ihmiset huomasivat pystyvänsä vaikka mihin, kun uskalsivat kokeilla. Walt hyödynsi eri alojen lahjakkuuksia. Kun hän tarvitsi johonkin apua, hän etsi ja palkkasi alan asiantuntijoita. Hän ymmärsi, ettei kaikkea kannatakaan yrittää itse, kun kerta on ihmisiä, jotka asian jo osaavat erittäin hyvin. Waltilla oli myös etuna lama-aika, jonka ansiosta taitavia työntekijöitä riitti.

 

Walt arvosti työntekijöitään. Välillä oli tiukkaa mutta hyvinä aikoina hän palkitsi työntekijöitään. Uutta studiota rakennettaessa se suunniteltiin olemaan mahdollisimman hyvä paikka työskennellä. Ilmastoinnin täytyi toimia, että työskentely oli miellyttävää niin talvipakkasilla kuin kesähelteilläkin. Ruokailu oli järjestetty edulliseksi ja jos animaattorin teki mieli vaikkapa kahvia, sitä saattoi vain pyytää tuomaan kahviosta. Toisaalta Walt oli myös erittäin tarkka ja tiukkakin pomo. Hän vaati aina täydellisyyttä. Välillä hän pyysikin tulla esittelemään piirroksia ja tekemisiä vasta, kun ne olivat työntekijän mielestä 100 prosenttisen hyviä.

 

Waltilla oli luotettavia tahoja, jotka jaksoivat aina luottaa häneen. Hän itse oli myös luotettava liikekumppani. Aina kuitenkin sattui selkäänpuukottajia kohdalle, jotka halusivat hyötyä hänen menestyksestään ja viedä rahat välistä. Fiksuna bisnesmiehenä Walt kuitenkin aina nousi jaloilleen huonojenkin aikojen jälkeen. Koko ajan uskoi menestykseensä.

 

”Bisnesvainu”

Walt Disney oli aina alallaan edelläkävijä. Hän teki ensimmäisenä maailmassa piirrettyjä elokuvia. Alkuun ne olivat vain lyhytelokuvia mutta tavoitteet kovenivat ja hän halusi alkaa tehdä kokopitkiä elokuvia. Koko ajan tapahtui kehitystä. Hän halusi piirrettyihin väriä ja ääntä ja jokainen uusi asia oli työn takana. Aina riitti epäilijöitä. Hän kuitenkin itse uskoi aina asiaansa. Hän haisteli koko ajan uusia mahdollisuuksia ja halusi kehittyä.

 

Hän halusi aina omistaa omat elokuvansa. Välillä tarjottiin äkkiseltään hyvän kuuloisia ja helpompia sopimuksia, joilla raha olisi varmempaa. Hän kuitenkin halusi pitää oikeudet itsellään. Rahan olisi voinut saada nopeasti myymällä tuotteitaan mutta, kun uskoi itseensä, tiesi että kyllä se menestys sieltä vielä tulee. Elokuvien tekoon meni hirveät määrät rahaa mutta se oli panostusta tulevaan. Hän tiesi koko ajan, että laatuun oli panostettava edullisuuden sijaan.

 

Eräänä päivänä Roylla (Waltin veli ja yhtiökumppani) oli Waltille asiaa. Walt tiesi, että jotain huonoa oli tiedossa, koska Roy pyysi hänet luokseen. Roy kertoi, että heidän velkansa pankille oli neljä ja puoli miljoonaa dollaria. Mutta Walt purskahti nauruun: ”Muistatko, kun emme saaneet lainaksi edes tuhatta dollaria?”” Näin oli yhtiö kasvanut. Tästä vakavoiduttaan he kuitenkin miettivät, miten pitää tehdä. Yhtiöstä tehtiin osakeyhtiö ja osakkeita laitettiin myyntiin. Tästä he taas saivat tarvittavaa pääomaa jatkaa elokuvien tekoa. Oikealla keinoilla pystyttiin aina jatkamaan.

 

Välillä Walt joutuu hieman poikkeamaan unelmastaan ja tekemään rahaa elokuvilla, joita häneltä toivottiin. Sodan aikana armeija tilasi häneltä monenlaisia opetuselokuvia esimerkiksi lentokoneiden tunnistamisesta tai panssaritorjuntatykin käytöstä. He tekivät myös muun muassa elokuvan Education for Death (Kasvatus kuolemaan), joka kuvasi kuinka Saksan nuorisoa muokattiin natseiksi. Waltin taidot auttoivat häntä tekemään myös opetusvideoista kunnollisia kuin oikeiden elokuvien tapaan. Samaan kuitenkin aina tehtiin eteenpäin myös piirroselokuvia, hitaammalla tahdilla vain.

Miten haluaisin ottaa mallia Walt Disneystä?

 

Haluaisin löytää sen oman juttuni, jonka onnistumisen eteen olen valmis tekemään kaikkeni. Välillä tuntuu löytyvät kivoja juttuja mutta kuitenkaan ne eivät ole aivan sydäntä lähellä, eikä niiden takana pysty täysillä seisomaan. Välillä kirjaa lukiessa oikein iski ahdistus, mitä kaikkea Walt oli jo nuorella iällä saanut aikaan. Hän oli tehnyt jo tuhatta eri työtä samanikäisenä kuin minä ja koko ajan siinä sivussa ajanut unelmaansa eteenpäin.

 

Haluaisinkin löytää ihmisiä, joiden kanssa olisi samoja kiinnostuksen kohteita ja samanlaiset ideat tavoittaa haluamansa. Toisten tuella jaksaa paljon paremmin kuin yksin. Kuitenkin olisi niin vahva visio, ettei sitä epäilijöiden joukko pystyisi lannistamaan.

 

Parempi riskinottokyky kelpaisi myös. Aina miettii, niin kauhean tarkkaan, mitä jos jokin meneekin pieleen. Kun Waltin isä epäili Waltin jättimäisen studion hyötyä verrattuna kuluihin, Walt sanoi, että aina sen voi myydä myös sairaalaksi. Waltin isä oli tyytyväinen, vaikka luulenpa, ettei Walt hetkeäkään epäillyt onnistumistaan. Hän kuitenkin osasi saada muilta huolet pois.

 

Olen itsekin nyt vanhempia Mikki Hiiriä katsellessani miettinyt, miten kova vaiva niiden luomiseksi onkaan tehty. Kaikki on aloitettu tyhjästä, yhden miehen visiosta. Nykyään niitä tulee useita vuodessa, alkuun yhden tekeminen kesti vuosia. Joka ikinen kuva ja kohtaus on piirretty käsin ja monimutkaisin keinoin tuotettu elokuvaksi. Mielenkiintoista lukea miehestä, jonka unelma on tänä päivänä käynyt täydellisen toteen. Miten pitkän ja vaikean taipaleen hän tekee kirjassa ja se kaikki on nyt kaikkien näkyvillä!

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!