Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Walt Disney – Elämäkerta

Kirjoitettu 29.04.13
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disney - Elämäkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.5. Yrittämisen klassikot, 7.3. Innovatiivisen yrityksen kehittäminen

Walt Disney - Elämäkerta, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Lapsuus

Elias ja Flora Disneyn neljäs poika syntyi vuonna 1901 Chicagossa. Lapsi sai nimekseen Walter Elias Disney. Rikollisuuden kasvaessa Chicagossa Disneyn perhe päätti muuttaa Marcelinen kaupunkiin Missisippiin. Disneyillä oli kaunis maatila jossa kasvatettiin mm. maissia, vehnää ja oli heillä eläimiäkin.

Maatilalla varttuessaan Walt oppi paljon luonnosta ja varsinkin eläimistä. Hän kierteli usein metsässä tutkien pieniä eläimiä. Koulussa Walt ei menestynyt kovinkaan hyvin johtuen alituisesta haaveilusta. Hän keksi jatkuvasti itselleen muuta mielenkiintoisempaa tekemistä kuin opiskelu.

Vuonna 1910 perhe muutti Marcelinesta huonojen viljelysaikojen ja heikon rahatilanteen vuoksi. Elias Disney sai tilastaan saman verran kuin ostettuaan sen. Perhe muutti Kansas Cityyn paremman elämän toivossa. Marcelinen ajat jäivät kuitenkin syvälle Waltin mieleen nuoresta iästä huolimatta ja ne ovatkin varmasti vaikuttaneet hänen tuotantoonsa.

Ensimmäiset animaatiopiirroksensa Walt teki yhdeksänvuotiaana, kun hänen pikkusiskonsa Ruth sairastui tuhkarokkoon. Walt halusi piristää siskoaan ja piirteli hauskoja hahmoja jotka näyttivät liikkuvan kun sivuja selattiin nopeasti.

Ensimmäiset kokeilut

Waltin nuoruus loppui melko nopeasti hänen lähdettyään sotaan Ranskaan. Sieltä palattuaan hänen vanhempansa ihmettelivät poikansa miehistynyttä olemusta. Pian Walt pääsikin erääseen sen aikaiseen ”mainostoimistoon” suunnittelemaan logoja ja mainoksia. Työkaverina hänellä oli Ub Iwerks, jonka kanssa hän myöhemmin perusti Iwerks-Disney Kaupalliset Taiteilijat –nimisen yrityksen. Yritys ei ollut kauaa pystyssä Waltin päästyä Star –lehteen pilapiirtäjäksi.

Disney perusti Laugh-O-Gram Films Companyn, joka keskittyi piirroselokuvien tekemiseen. Yritys lähti lupaavasti käyntiin ja tilauksia sateli joka suunnasta. Yllättäen kuitenkin tulot tyrehtyivät ja jonkin aikaa kestäneen taistelun jälkeen Walt joutui tekemään vararikon. Hän muutti pois Kansas Citystä uskonsa piirroselokuviin menettäneenä.

Hollywood

Hollywoodiin saavuttuaan Walt joutui aloittamaan jälleen alusta. Hyvällä tuurilla hän sai kuitenkin solmittua hyvän sopimuksen piirroselokuvien teosta. Walt sai veljensä Royn kanssa kehitettyä uutta yritystään pikkuhiljaa. Alkuajat olivat välillä todellista kamppailua rahan ja elokuvien jakelijan kanssa, mutta näistä Walt oppi liike-elämän kovuuden. Walt Disney Studios kehitti uudenlaisen hahmon joka saavutti paljon suosiota, Oswald –jäniksen. Universal Studios kuitenkin varasti idean Oswaldista ja jälleen kerran Walt aloitti alusta.

Idea Mikki Hiirestä syntyi, ja Höyrylaiva-Ville –nimistä piirroselokuvaa tehtiin äänen kera. Siitä muodostui suuri menestys ensi-iltansa 18. marraskuuta 1928 jälkeen. Hieman sen jälkeen kun Mikki Hiiri oli saavuttanut suuren suosion vuonna 1929 ja 1930, ilmeni jälleen ongelmia. Pat Powers, Disneyn veljesten yhteistyökumppani, tarjosi Ubbelle parempaa diiliä. Veljekset päättivät luopua yhteistyöstä Powersin kanssa. Yhteistyö Columbia Picturesin kanssa auttoi pääsemään Pat Powersista eroon ja yhteistyö Ubben kanssa loppui.

Vuonna 1931 Walt Disney sai hermoromahduksen jatkuvien epäonnistumisien ja ongelmien takia. Pienen lomailun ja urheilun aloituksen jälkeen Disney sai taas asiansa järjestykseen.

Ensimmäisen piirroselokuvapalkintonsa Walt sai marraskuussa 1932. Palkinto tuli ”Kukkia ja puita” –nimisen elokuvan johdosta ja Mikki Hiiren luomisesta myönnettiin erikoispalkinto. Seuraavana vuonna Lilly tuli raskaaksi ja heille syntyi tyttövauva nimeltään Diane Marie Disney.

Vaikeuksien kautta voittoon

Walt Disney Pictures kasvoi nopeasti ja pian se työllisti yli 140 henkilöä.

Vuonna 1937 Disney alkoi suunnitella pitkien piirroselokuvien tuottamista. Ensimmäinen niistä oli Lumikki, josta tuli valtava menestys. Tämän jälkeen 1940-luvulla Disney tuotti useita pitkiä piirroselokuvia, mm. Pinokkio ja Dumbo. 1940-luku osoittautui kuitenkin vaikeaksi, sillä sota ja työntekijöiden lakko vaikeutti yrityksen toimintaa. Walt Disney Pictures joutui taas velkavaikeuksiin.

1950-luvulla Disney tuotti Liisa Ihmemaassa –elokuvan josta tuli tappiota. Tämän jälkeen ilmestyneet elokuvat saivat kuitenkin suosiota ja vuonna 1955 avattiin ensimmäinen Disneyland Anaheimissa. Vihdoin ja viimein Walt Disney Pictures oli saavuttanut taloudellisen vakauden. Loppu onkin historiaa.

Mitä jäi käteen

Walt Disney toteutti koko elämänsä ajan unelmaansa, ja jatkoi aina eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta. Disney oli todella ankara työnantaja, eikä päästänyt työntekijöitään helpolla. Tässä hänellä olisi varmasti ollut parantamisen varaa mutta vaikeat vuodet yrityksen kanssa olivat vieneet veronsa. Tästä voisin itse ottaa oppia asiakaspäällikkönä ja toimia toisin.

Olen itse ollut melko turhautunut siihen etten ole vielä löytänyt Tiimiakatemian aikana sitä omaa juttua johon haluaisin intohimoisesti panostaa. Oppia kuitenkin voi ottaa Disneyn periksi antamattomuudesta. Disney lyötiin kerta toisensa jälkeen maahan ja monesti konkurssin partaalle, mutta silti hän jaksoi uskoa tuotteisiinsa ja piirroselokuva-alaan.

Tiimissämmekin on ollut projekteja jotka eivät ole onnistuneet tai niissä on ollut vaikeuksia. Välillä tuntuu että ihmiset lannistuvat eivätkä halua enää jatkaa puskemista. Itsekin syyllistyn tähän joskus, ja ehkä se on tässä vaiheessa ihan normaalia. Välillä tulee fiilis että mistään ei tule mitään enkä osaa mitään. Kuitenkin jonkin pienen onnistumisen tai hyvän päivän jälkeen kaikki taas näyttää valoisammalta. Helpoksi tiimiyrittäjyyttä ei vielä kukaan ole väittänyt!

On uskomatonta kuinka Disney jaksoi kerta toisensa jälkeen aloittaa puhtaalta pöydältä alalla, jossa menestyminen oli erittäin epävarmaa. Kirja teki minuun suuren vaikutuksen, ja nyt ainakin muistaa sen että epäonnistumisista huolimatta on mahdollisuus menestyä. Mielestäni kirjan alkupuoli varsinkin opettaa sen että on jatkettava yrittämistä. Disney aloitti jakamalla lehtiä ja päätyi miljoonabisneksen omistajaksi.

Täytyy vain jatkaa sen oman jutun etsiskelyä, ja olen varma että kun sen löydän niin suhtaudun siihen vakavasti. Pieni perfektionisti itsessäni ei anna tehdä asioita puolivillaisesti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!