Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Walt Disney-elämäkerta

Kirjoitettu 04.02.16
Esseen kirjoittaja: Linnea Häyrinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disney-elämäkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Walter Elias ”Walt” Disney 5.12. 1901 –15.12. 1966

” Walt on yrittäjälle tyypillisesti vilkas, ahkera ja aikaansaava lapsi. Häneltä löytyy huimasti lapselle ominaista mielikuvitusta mutta jo varhain hänessä on havaittavissa poikkeuksellista uskallusta ja rohkeutta leikeissänsä.
Koulussa Walt joutuu vaikeuksiin opettajien kanssa eikä edes Waltin häikäisevät piirustustaidot vakuuta opettajia ja usein hän joutuukin rangaistuksi liiasta luovuudesta.
Nuoruudesta asti Walt on päämäärätietoisesti tehnyt kaikkensa, jotta saisi unelmansa todeksi. Sodan jälkeen Waltin ollessa alle kahdeksantoistavuotias hän tekee päätöksen: minusta tulee taiteilija. Sen koommin Walt ei koulussa käynyt, hän antoi osansa koulumaailmalle keski-ikäisenä perustaessaan taidekoulun satoja henkilöitä työllistäneen studionsa yhteyteen.
Ennen oman yrityksen perustamista hän kohtaa monia vaikeuksia työllistymisessä. Hän haluaa päästä piirtämään eläviä kuvia ja niinpä hän pääseekin pienen keplottelun kautta töihin yhtiöön, joka auttaa Waltia ammatillisessa kehityksessä. Waltilla on ihailtava taito kehittää omaa sekä muiden toimintaa jatkuvasti. Hänellä on alati muutama innostava projekti meneillään. Tehdessään töitä hän vaatii itseltään timanttista suoritusta. Uransa alkutaipaleella hän huomaa monia epäkohtia animaatioita tuottavissa yrityksissä ja hänen mielessään alkaa piirtyä kuva maailman parhaasta piirrosanimaatioita tuottavasta yrityksestä.
Aikana ennen ”Disneytä” kokeilee Walt yritystoimintaa monen eri toimijan kanssa mutta viimeisin kokeilu päättyy niin, että Walt julistaa, ettei aio enää koskaan tehdä yhtään piirroselokuvaa. Kuitenkin yrittäjyys kiehtoo häntä ja konkurssista selvittyään hän perustaa Disney Brothers Studion yhdessä veljensä Royn kanssa. Nimi vaihtuu vuonna 1926 Walt Disney Studioksi. Noihin aikoihin alkaa syntyä tuotoksia kuten: Liisa Ihmemaassa, Mikki Hiiri, Kolme pientä porsasta ja Aku Ankka. Vuonna 1934 Disneyllä on jo 187 työntekijää. Disneyn palveluksessa on piirtäjiä, animaattoreita, värittäjiä, elävöittäjiä, teknikkoja, äänittäjiä, säveltäjiä, tarinankirjoittajia sekä ohjaajia. Työntekijäkatraan kasvaessa hänen on yhä vaikeampaa muistaa kaikkien työntekijöidensä nimiä, kuitenkin hän pitää huolen siitä, että häntä puhutellessa käytetään etunimiä. Ei jähmeitä titteleitä.

Viestinnällisestä näkökulmasta Waltia voisi kutsua kehnoksi johtajaksi. Hän ei kiitä eikä kehu vaan ajan kanssa työntekijät oppivat tulkitsemaan palautteen Waltin eleistä. Esimerkiksi jokaisesta elokuvasta tehdään luonnos, joka koostuu kymmenistä piirrosanimaation pätkistä, joilla saadaan kuvattua elokuvan juoni. Walt hyväksyttää itse kaikki muutokset ja jos suunnitelmaa katsottaessa Walt pitää kätensä paikallaan toimii se hyväksymisen merkkinä teokselle. Toisinaan Walt alkaa naputtaa sormiaan pöytää vasten ja yleensä tuo naputus saa radikaaleja muutoksia aikaan teoksessa.
Vaikka Waltin käytös saattaa ensikohtaamisella vaikuttaa epäkohteliaalta, hän kuitenkin välittää aidosti kaikista työntekijöistään. Työntekijöiden määrän kasvaessa satoihin Walt on vähenevissä määrin mukana elokuvien tuotannossa. Kerran eräs pieni poika kyseenalaistaa Waltin roolia studiolla ja tällöin hän kuvailee itseään mehiläiseksi, joka kiertää studion osastolta toiselle keräämässä siitepölyä ja ikään kuin piristää kaikkia. Walt myös tekee haamukierroksia studiolla viikonloppuisin ja työntekijät ovatkin oppineet jättämään tuotoksiaan työpöydilleen Waltin tutkittavaksi.
Walt kieltäytyy erityiskohtelusta. Hän ei anna kenenkään avata ovia tai sytyttää savukettaan. Vaikka voisi luulla, että menestynyt Walt vietti aikaa Hollywoodissa kuuluisuuksien kanssa, hän viihtyy paremmin perheensä kanssa ja karttaa tilaisuuksia, jossa hänen tulisi olla esillä. Walt kohtaa kaikki tapaamansa henkilöt samanarvoisina ihmisinä. Olipa sitten kyse omasta tyttärestä tai Intian pääministeristä.

Disneyn jahdatessaan tavoitteitaan hän ei aina pysy talouslukujen suhteen ajan tasalla ja sen vuoksi hänen veljensä tuki onkin hänelle erittäin tärkeää.
Suurimman osan yrittäjäurastaan Walt on liikekumppanina veljensä Royn kanssa. Walt on ominainen taiteilijasielu, hän ei tee asioita tienatakseen rahaa vaan kehittyäkseen taiteilijana. Raha ei ole Waltille epäjumala niin kuin kirjoittaja Bob Thomas kuvailee ja sen vuoksi Walt säilyttää nöyryytensä kuolemaansa saakka. Koska Waltilta ei löydy mielenkiintoa taloudenhallintaan on Roy hänelle korvaamaton. Disney kärsi jatkuvasta rahapulasta mutta Roylta löytyi ratkaisu aina. Kaikista hulluimpiinkin ideoihin, kuten Disneylandiin Roy onnistuu hankkimaan rahoituksen. Takana on näyttämisenhalun lisäksi myös paljon kokemusta ja näyttöä ideoiden ja hankkeiden onnistuneesta toteutuksesta. Disneyn veljeksillä on sopiva tasapaino tekemisissään. Kun Roy huolehtii raha-asioista, pääsee Walt keskittymään olennaiseen, tekemiseen.
Studio pitää Waltin kiireisenä mutta hän harvoin laiminlyö perhettään työn vuoksi. Waltilla on vaimo Lillian sekä kaksi tytärtä: Diana ja Sharon. Perhettään Walt vie matkoille useasti ja matkoilta hän saakin suurimman osan inspiraatiostaan. Esimerkiksi Disneylandin luomisprosessin aikana Walt matkusti Euroopassa tanskan Tivoliin ja vaikuttui siitä. Walt haluaa aina tehdä asiat paremmin kuin muut. ”

Walt Disneyn elämänkerta herätti innostuksen viimeisen kokonaisen akatemiavuoden hyödyntämiseen kunnolla. Tiimimme on syksyn jäljiltä saanut tuotteistettua palveluja niin, että myyminen on helppoa ja projekteja on tällä hetkellä riittävästi. Haasteena tulevana vuonna on itseni ylittäminen. Projektit pitävät minut kiireisenä, joten pelkään, että haaveilulle ja luovuudelle ei jää tarpeeksi aikaa. Walt eli elämänsä rennosti ja samanlaista rentoutta mutta kuitenkin päämäärätietoista toimintaa haluan itsekin olla jatkossa toteuttamassa. Waltin opeista tärkein on oman vision kirkastaminen: mitä minä tulevaisuudelta haluan? Eroavaisuutena Waltiin minä en sitä vielä tiedä. Tavoitteiden asettaminen itselleni ei ole haastavaa mutta haastavaa on tehdä tavoitteista tavoittelemisen arvoisia. Mitä tapahtuu tavoitteen toteutumisen jälkeen? Sen jälkeen voi pohtia olivatko tavoitteet tarpeeksi korkealla. Mistä tietää alisuorittaako? Kuitenkaan kukaan muu kuin itse, ei voi määritellä tekemisen tasoa tai työn kuormittavuutta. Walt ei anna minkään esteen tulla unelmiensa eteen ja hänen asenteensa voisin kiteyttää yhteen lauseeseen. Elämä eletään itseä varten mutta ilman läheisten tukea kukaan ei tule menestymään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!