Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Walt Disney

Kirjoitettu 04.04.16
Esseen kirjoittaja: Noora Suokas
Kirjapisteet: 3
Kirja: Walt Disnep - Elämänkerta
Kirjan kirjoittaja: Bob Thomas
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen aina pitänyt Disneyn elokuvista. Niissä on, jotain nostalgista lapsuudesta, mutta monet niistä uppoavat vielä aikuisiälläkin. Waltin tavoite olikin tehdä kokoperheenelokuvia, joita katsoessaan aikuinenkin viihtyy. Waltin suurien suunnitelmien toteutumisen takana oli paljolti hänen veljensä Roy. Ilman Royta Waltista tuskin olisi tullut yhtä kuuluisaa elokuvantekijää.  Ihmettelen kyllä suuresti miksi Roy halusi pitäytyä yhtiössä vain taustalla eikä olla ollenkaan julkisuudessa. Yhtiö nimikin tuli pelkästään Waltin mukaan Walt Disney. Veljeksien ominaisuudet kompensoivat hyvin toisiaan. Walt oli visionääri ja Roy hoiti kaikki käytännön asiat, jotta Waltin ideoita päästiin toteuttamaan. Olisi hienoa löytää itse samanlainen työskentelypari, joka hoitaa kaikki ne asiat, joissa itse en ole niin vahvoilla.

Tuohon aikaan piirroselokuvia ei vielä ollut, vaan lyhyitä piirros pätkiä näytettiin, varsinaisen näytellyn elokuvan alkua. Walt halusi tämän kuitenkin muuttuvan, ja päätti lisätä musiikin piirrettyihin. Ihmiset rakastivat äänipiirrettyjä ja sen vuoksi Disney saikin tehdä ensimmäisen kokopitkän piirrettyelokuvan. Mikin seikkailu Höyrylaiva Villessä oli maailman ensimmäinen äänipiirroselokuva, ja se saavuttikin suuren suosion.

Tämän jälkeen alettiin tehdä Lumikkia. Walt ei ole keksinyt satujaan itse vaan päättänyt kuvittaa vanhoja kansansatuja ja tarinoita. Miksipä keksiä pyörää uudelleen. Tässä kohtaa alkoivat näkyä työtekijöiden erot. Töissä oli tavallaan kastijärjestelmä, jonka huipulla olivat Waltin ja Royn jälkeen piirtäjät, aivan pohjalla taas olivat tussaajat ja värittäjät. Mielestäni Disney ei kuulosta sille, että se olisi ollut mukava työpaikka, vaikka jotenkin olin niin ajatellut. Yksi Disneyn hyvistä piirtäjistä sai potkut, koska auttoi ”alempiarvoista” työntekijää. Tämän seurauksena alkoivat ihmiset liittyä liittoihin ja lakkoilla. Walt, jouduttiin lähettämään lomalle, jotta Roy sai siivota hänen sotkunsa. Tässäkin kohtaa huomataan, että Walt olisi tuskin päräjännyt ilman veljeään.

Kaiken selvittyä, saatiin Bambi elokuva ulos viiden vuoden odotuksen jälkeen. Bambiin oli otettu runsaasti lainarahaa, eikä se tuottanutkaan itseään takaisin ensimmäisen esityskierroksen jälkeen. Disney tekikin lisätienestiä esimerkiksi luontodokumenteilla. Tässä huomataan, että johtajan on usein nähtävä se suurempi kuva, ja uskottava tulevaan kovan työn tekemisen ohella. Tuskin Disneykään olisi pystyssä, elleivät veljekset olisi tehneet välillä huonompia projekteja saadakseen rahaan.  Walt oli kuitenkin aina hyvin tarkka siitä, millaista materiaalia yrityksestä päästettiin ulos. Kaikki oli viimeisenpäälle.

Seuraava kokopitkäelokuva oli Tuhkimo, jota tehtäessä ei ollut ilmassa yhtä suurta innostusta kuin Lumikin aikaan.  Tuhkimo osoittautui suureksi menestykseksi, ja se tuottikin ensimmäisellä kierroksella 8 miljoonaa. Tämän jälkeen Walt sai idean Disneyladistä, josta Roy ei ollut niinkään varma. Siihen alettiin kuitenkin etsiä rahoitusta, joka lopulta löytyi. Walt oli innoissaan rakennustöistä, jotka tulivat maksamaan 17 miljoonaa. Se kuitenkin kannatti, sillä Disnilandin avajaispäivänä jonoa ovelle oli 11 kilometriä. Disneylandistä tuli suosittu.

61-vuotiaana Walt oli voittanut enemmän Oskareita kuin kukaan, ennen sitä, ei kuitenkaan parhaanelokuvan oskaria. Minkä hän sai seuraavaksi tehdystä Maija Poppasesta. Walt kuoli 65-vuotiaana. Olisi mielenkiintoista tietää, miten Disney sai luotua itselleen kutenkin positiivisen yrityskuvan, vaikka työntekijöilleen hän ei ollut erityisen mukava. Käytäntöön vietävää en tästä kirjasta keksinyt, mutta oli innostavaa lukea suuren yritksen kasvutarinaa. Samalla olisi ollut hauska tietää, mihin suuntaan arvoiltaan ja visioiltaan Disneytä lähdettiin viemään Waltin kuoleman jälkeen. Onhan Disney edelleen yksi suurimmista piirroselokuvien tuottajista. Nykyään heillä on toki myös monia muita elokuvia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!