Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Whole Foodsin ja Googlen johtamismallit

Kirjoitettu 14.02.20
Esseen kirjoittaja: Tatu Levänen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtamisen tulevaisuus
Kirjan kirjoittaja: Gary Hamel
Kategoriat: 4. Johtaminen, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otin Gary Hamelin johtamisen tulevaisuus kirjan lukuun ja tajuttuani kirjan olevan kohtuullisen latteaa ja epämotivoivaa lukemista olin vaihtaa kirjan toiseen. Huomasin kuitenkin sisällysluettelossa olevan mielenkiintoisempia tekstejä Whole Foodsin ja Googlen johtamismalleista. Keskityinkin siis lukemaan nämä osat ja käsittelen vain niitä tässä reflektiossa.

Enemmmän valtaa työntekijöille, avoin tieto toisten palkoista, hyllyt täyteen luomu- ja lähiruokaa sekä kilpailijoita kalliimmat hinnat. Tämä lista saakin jo innokkaimmat hamppuhousuiset itupapuset ryntäämään sankoin joukoin käyttämään rahansa juuri tähän kauppaan, sillä onhan nykyaikana tärkeätä tietää mitä kuluttaa ja onko se kestävästi tuotettua. Lähestymistapa perinteisiin kilpailijoihin on Tiimiakatemian tavoin aikalailla erilainen. Perustaja John Mackeyn tarkoitus oli perustaa ruokakauppa tavalliselle amerikkailaiselle, sillä sellaista ei aiemmin yksinkertaisesti ollut. Ainakaan siinä mittakaavassa mihin Whole Foods nopeasti kehittyi. Voisi kuvitella Johannes Partasenkin kehittäneen Akatemian juuri samantapaiseen tyhjiöön, jolloin tarve imaisee organisaation kasvuun. Whole Foods pyrkii johtamisessaan demokraattisuuteen, kurinalaisuuteen, luottamukseen raportointivelvollisuudessa ja voimakkaaseen kilpailuun osastojen välillä. Näitä arvoja se pyrkii myös viestinnällään tuomaan julki mahdollisimman paljon. Samankaltaiseen lopputulokseen pitäisi Tiimiakatemiankin pyrkiä, jolloin avoin tieto eri tiimien välillä saa ne terveeseen kilpailuun ja kasvuun.

Haasteina avoimessa johtajuudessa ovat kuinka saadaan työntekijät ottamaan vastuuta omasta tekemisestään sen sijaan, että he ajattelisivat perinteiseen malliin pakoilevansa vastuuta klo 8-16 ja tämän jälkeen ryntäävänsä koteihinsa. Lisäksi on mietittävä kuinka työntekijä saadaan sitoutettua yhtiöön ja tekemään työpanos sen arvojen mukaisella tavalla. Whole Foods on ratkaissut tämän ongelman antamalla työntekijöille tietoon paljon liikesalaisuuksia ja vapauksia toimia, mutta samalla myös suuren vastuun raportoida tarkasti tekemisestään ja tuloksista. Läpinäkyvyys viestinnässä ja eri osastojen tuloksissa on lisännyt työntekijöiden sitoutuneisuutta yhtiöön.

Kestävä kuluttaminen, työntekijöiden onnellisuus ja oikeudet sekä hyvä julkisivu brändillä nähtiin ilmeisesti myös sellaisen yhtiön puolelta, joka ei ole näistä asioista niin tunnettu. Amazon nimittäin osti Whole Foodsin 13,4 miljardilla Yhdysvaltojen dollarilla. Tämä näin sivuhuomautuksena sillä osto tapahtui 9 vuotta kirjan julkaisun jälkeen vuonna 2017.

Googlesta olette ehkä kuulleet. Ainakin tyhmiä kysellessä tulee heti vastauksena KVG. Ja tiesittekö muuten että lyhenne tulee sanoista Kato V***u Googlesta. Google eroaa yrityksenä monesta sillä se on kasvanut niin suureksi, että se pystyy tarjoamaan suuren osan palveluistaan ilmaiseksi. Googlen kymmenien miljardien liikevaihto perustuu yrityksiltä saataville mainostuloille, sillä ensimmäinen paikka hakutuloksissa erinäisille yrityksille on arvokas näyteikkuna. Lisäksi sen etuna on sen itsenäisyys verrattuna Microsoftiin, joka joutuu ajattelemaan kaikessa tekemisessään että heidän sovelluksensa toimivat hyvin keskenään kun taas Google pyrkii tekemään sovelluksensa toimiviksi kaikkiin käyttöliittymiin. Johtamisessa Googlen perustajat Sergey Brin ja Larry Page ajattelevat Googlen täytyvän pystyä muovautumaan yhtä jouhevasti kuin Internetin. Näin se pysyy evoluutiossa muita edellä. Lisäksi johtamisessa mennään todella vahvasti käyttäjäkäyttökokemusta ajatellen edellä. Tätä ajattelua täytyy itsekin pystyä viemään mahdollisimman paljon omaan työminään. Mitä helpommaksi kaiken tekee omalle kohdeyleisölleen, sitä todennäköisemmin minun palveluani käytetään. Tärkeää on osata perustella mitkä ovat saadut hyödyt. Googlella ollaan menty organisaatiomallissa pienien tiimien kokoamiseen joissa on ilmeisen toivottavaa aiheuttaa keskustelua ja väittelyitä. Pelkkä esimiesasema ei riitä oikeassa olemiseen. Onkin varmaan aika kuluttavaa olla tiimin johtaja Googlessa kun huippuälykkäät nörtit Googlailevat jokaisen sanomisesi ja korjailevat pienetkin virheet.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!