Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yhtenä

Kirjoitettu 13.03.15
Esseen kirjoittaja: Sakari Lehto
Kirjapisteet: 3
Kirja: Yhtenä - kun minusta kasvaa me
Kirjan kirjoittaja: Heikki Peltola
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

Yhtenä, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

On aika reflektoida taas tiimin kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä. Tällä kertaa käytin apuna Heikki Peltolan kirjaa Yhtenäkun minästä kasvaa me.

Keväällä 2014 aloimme luoda paljon hyvää uskoa tulevalle vuodelle. Vuodesta 2014 tulisi Million läpimurto. Ja niin tuli, kassavirta kukoisti, tiimin dynamiikka kehittyi uudelle tasolle, ihmiset heittäytyivät, tekivät uusia aluevaltauksia myös kansainvälisillä vesillä. Olimme asettaneet tavoitteeksi Golden Step -palkinnon, joka annetaan Tiimiakatemian valovoimaisimmalle tiimille. Syksyllä tuo pokaali parin muun oheispokaalin kera saatiinkin sitten käydä lavalta pokkaamassa.

Vuosi 2014 todellakin oli onnistumisien vuosi. Sen aikana teimme ensi kertaa todellisen läpimurron tiiminä. Olin itse aloittamassa hypetystä keväällä yhtenä johtoryhmän jäsenenä ja muistan toistaneeni varmaan jokaisissa treeneissä kuinka tulevasta kesästä ja koko vuodesta tulee ihan pirun hyvä meillä kaikilla. Eihän me tuolloin vielä tiedetty mitä tarkalleen ottaen tultaisiin siis tekemään, mutta tuo yltiöpositiivinen hype sai aikaan paljon lisää uskoa itseensä ja omaan tekemiseen, jonka myötä alettiin tekemään paljon uusia asioita. Koko Millio oli hyvin voimallisessa tilassa.

Back to present. Eletään kevättä 2015. Vaikuttaisi että olemme olleet alkuvuoden jonkinsortin mestaruuskrapulassa. En ole rekisteröinyt vielä yhtäkään hypettävää hetkeä treeneissä jossa olisimme luoneet sylikaupalla uutta uskoa itseemme. En ole tehnyt sitä itsekään. Olemme nyt tehneet ensimmäisen läpimurtomme, uudeksi tavoitteeksi olemme asettaneet Diamond Stepin – Tiimiakatemian arvostetuin palkinto. Hype ei ole kuitenkaan vielä sama kuin vuosi takaperin.

En silti usko että se olisi huono asia. Alkanut vuosi tulee olemaan monin tavoin edeltävää erilainen – opinnäytetöitä aletaan operoida ja ihmiset pyörittelevät jatkuvasti mielessään tulevaisuuden suunnitelmia akatemian jälkeen. Emme tahdo jatkaa tehden samaa kuin viime vuonna, tahdomme edetä seuraavalle tasolle. Tällä hetkellä olemmekin tilanteessa, jossa pohdimme juurikin sitä, mikä olisi se seuraava iso askel. Mitään näkyvää toimintaa ei liioin ole ollut, mutta se on uskoakseni vain merkki siitä, että oman pääkopan sisällä on tapahtunut paljonkin. On luotu entistä ehdompia strategioita millä mahdollistettaisiin uusi läpimurto, jolla saavuttaisimme diamond stepin sekä loisimme itsellemme yhä kirkkaammat tulevaisuuden näkymät. Ehkä nyt kun kevätkin alkaa kukoistaa on aika aloittaa se hypetys, jonka myötä aletaan viedä nämä 2.0 suunnitelmat käytäntöön. Uskon että kevään aikana Millio syttyy jälleen liekkeihin ja tuleva kesä tulee olemaan viiime vuottakin loisteliaampi. Sen on pakko olla, jos tahdomme saavuttaa timanttiset tavoitteet.

Yhtenä muutoksena toivoisin Million ja koko Tiimiakatemian osalta, että rajoitettaisiin sitä surkuhupaisan huumorin määrää. Ihmisillä on vähän ikävä tapa usein väheksyä tekemistään ja pukea se huumoriksi. Vaikka eihän kukaan kuka sitä huumoria lausuukaan oikeasti tarkoita että vitsin sanoma olisi totta. Se on vain niin että kun jokin omaan toimintaan liittyvä vitsi toistetaan monesti, siitä alkaa muodostua yleinen ajattelutapa. Se on ihan ihmisen anatomiaan perustuva fakta. Tähän samaan perustuu juurikin se hypetyksen voima: kun jaksaa toistaa itselleen ja tiimille kuinka hienoihin suorituksiin pystymme – me todella pystymme mihin vain! Ja hypetyksen pitäisi näkyä paitsi puheessa, myös kirjoittaessa reflektioita.

Vaikka kesä 2015 alkaa jo lähestyä, ainakin itselläni ja uskon myös monella muulla olevan päällimmäisenä mielessä juurikin aika Tiimiakatemian jälkeen, Tammikuu 2016. Siinä vaiheessa tehdään taas tärkeitä siirtoja koko loppuelämää ajatellen. Olisikin hyvä, jos saisimme jo nyt keväällä luotua itsellemme sellaisen pitemmän tähtäimen suunnitelman, jossa on mietitty mitä aikoo tammikuusta 2016 alkaen tehdä. Se antaisi suunnan kaikelle tekemiselle, ja kun sen on kukin itselleen päättänyt, on varmasti helpompi keskittyä pohdinnan sijaan itse tekemiseen koko lopun Tiimiakatemia ajan. Sekin helpottaisi diamond stepiin pääsemistä.

Sen verran olemme jo tulevaisuudensuunnitelmia lyöneet lukkoon, että olemme päättäneet perustaa oman sijoitusyhtiön tämän vuoden aikana. Emme työllistä sillä aluksi itseämme, vaan pumppaamme tasaisena virtana yhtiöön varoja muista töistä (mitä kukin päätyy tekemään), joita sitten sijoitamme yhteistuumin. Tulovirtaa ei ole odotettavissa kuin vasta pitkällä tähtäimellä, sillä kaikki rahat laitetaan ensimmäisen kymmenen vuoden ajan investointeihin, uusiin sijoituksiin. Tulevaisuudessa kun toiminta kasvaa isommaksi, on mahdollista että myös sijoitusyhtiö itse alkaa työllistää meitä. Toinen hyvä puoli tässä suunnitelmassa on se, että Tiimiakatemian jälkeenkin tämä yhteinen yritys toimii välillämme yhdistävänä linkkinä. Pitää verkoston vahvana.

Omasta mielstäni ihannetilanne olisi sellainen, että aloittaisimme Tiimiakatemian jälkeen kukin itsenäisesti tai pienessä kimpassa jotain itseään inspiroivaa yritystoimintaa niin että pitäisimme kuitenkin yhteisen sparrausringin koossa, koska vaikka harrastaisimme liiketoimintaa erialoilla – on monet haasteet hyvin yhteneviä. Niin voisimme hyödyntää tiimiakatemian metodeja myös tulevaisuudessa.

Pohtiessani omaa tulevaisuutta on uskoni vahvistunut jatkuvasti siihen, että haluan jatkaa yrittäjänä. Jos ei ihan heti, niin pienellä viiveellä. Toivoisin saavani myös muista valmistuvista mahdollisimman paljon vertaissparraajia sille tielle. En ole vielä lyönyt kuitenkaan mitään suunnitelmia lukkoon, mutta visiot alkavat kirkastua.

Toivoisin, että Milliolaiset alkaisivat nyt pikkuhiljaa kevään aikana jakaa omia tulevaisuuden suunnitelmiaan julkisesti, kuten osa onkin jo tehnyt. Kohta ainakin itse olen valmis siihen.

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Yhtenä”

  1. Henry Vesin sanoo:

    Millio on kyllä ollut huomattavasti hiljaisempi nyt keväällä kuin viime vuonna. Odotan että LC ja kesä jollain tavalla palauttaa asiat taas uomiinsa. 😉

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!