Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yksi elämä, yksi planeetta

Kirjoitettu 12.03.21
Esseen kirjoittaja: Petra Röppänen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Yksi elämä, yksi planeetta
Kirjan kirjoittaja: David Attenborough
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.07. Innovointi, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minunkin valinnoillani on merkitystä

 

Suorastaan hävettää myöntää, että hyvin suuri osa tämän kirjan asioista oli minulle jokseenkin uutta tietoa. En tietystikään ole pystynyt välttymään siltä tosiasialta, että planeetallemme on tapahtumassa ikäviä asioita ja luonto kuihtuu kuihtumistaan ihmisten toimien seurauksena. Olen vain onnistunut ulkoistamaan itseni täysin tästä tilanteesta ja sen vaatimista toimenpiteistä, koska olen niin halunnut.

Minun on aina ollut vaikea saada kiinni asioista, jotka koskevat niin sanotusti isoja juttuja. On hemmetin vaikeaa äänestää vaaleissa, koska pelkään tekeväni jotenkin huonoja valintoja, koska suoraan sanottuna politiikka ei ole ikinä kiinnostanut niin paljon, että olisin jaksanut todella selvittää mitä asioita ihmiset tai puolueet oikeasti ajavat toiminnallaan. Tarvitsen älyttömästi faktoja päätöksenteon tueksi, kaikessa. Minun on vaikea ymmärtää asioita isossa kuvassa. On paljon helpompaa miettiä niitä omia päätöksiä ja valintoja siinä ympäristössä, jossa ne omassa elämässä näkee. Ja suoraan sanottuna, minulla on ollut kaikki aika hyvin aina.

En ole joutunut omakohtaisesti kokemaan sitä, että jossain päin maailmaa on olemassa edelleen niin suurta köyhyyttä, että puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. Tai sitä, että ulkona olevaa ilmaa ei voi hengittää ilman hengityssuojainta. Olen syntynyt hyviin oloihin, turvalliseen Suomeen ja hyvin toimeentulevaan perheeseen. Olen pystynyt nauttimaan koko lapsuuteni metsistä ja puhtaista järvistä. Olen saanut hanasta puhdasta vettä ja kaupasta oikeastaan mitä tahansa ravintoa mitä mieleni on tehnyt. Olen tottunut elämään maassa, jossa maidon kulutus on suurinta koko maailmassa (Silfverberg 2016). Tämän seurauksena olen onnistunut ulkoistamaan itseni siitä, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Ja miten minunkin valinnoillani on merkitystä.

 

Megatrendit

Megatrendit ja jännitteet. Viitattu 12.3.2021. Haettu osoitteesta: https://www.sitra.fi/aiheet/megatrendit/#mista-on-kyse

 

Megatrendit ovat Sitran tekemä trendikatsaus, joka esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista (Dufva, 2020). Pidimme juuri treenit, itseasiassa yhteistreenit pinkkujen kanssa, jossa aiheena olivat megatrendit. Katsoimme vuoden 2020 alussa tiimin kanssa Sitran megatrendi lähetystä, jossa aihetta avattiin enemmän ja siihen pureuduttiin asiantuntijoiden toimesta. Silloin aihe ei herättänyt itsessäni hirveästi mitään ajatuksia tai innostusta. Mutta nyt, kun olin juuri saanut luettua Yksi elämä, yksi planeetta kirjan, kaikki tuntui loksahtavan mielessäni yhteen ja koin jonkinasteisen heräämisen.

 

Tässä vielä Megatrendit 2020 listattuna:

1)  Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire

2) Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu

3) Verkostomainen valta voimistuu

4) Teknologia sulautuu kaikkeen

5) Talousjärjestelmä etsii suuntaansa

 

Niin, tosiaankin. Kaikki näistä megatrendeistä ovat alkaneet jo tapahtua, huomaan sen myös omassa arjessani. Korona on tuonut tähän aiheeseen oman mausteensa, ja osaltaan myös onnistunut vauhdittamaan joitakin megatrendejä.

Treeneissä lähdimme innovoimaan pienten ryhmien kanssa uusia tuotteita tai palveluita, joita nämä megatrendit meidän liiketoiminnallemme mahdollistavat. Vaikka eiväthän ne uusia ollut, kuten Timo Lehtonen osasi huomauttaa. Välillä on kuitenkin mielestäni ihan ok myös pölliä ideoita tai kehittää olemassa olevia. Itse sain nimittäin ainakin todella paljon treenistä irti, ja pystyin tuomaan isot kuviot mukaan omaan pieneen arkeeni.

Innostuin ehdottoman paljon kaupunkiviljelystä. Haaveilen (salaa) urasta sisustussuunnittelijana tai arkkitehtinä, ja olisi mahtavaa päästä toteuttamaan tiloja ja ympäristöjä, jotka rakennetaan luonnon ehdoilla eikä toisinpäin. Kuinka paljon hukkatilaa ihan täällä meidän oman Suomenkin kaupungeissamme on. Kaikki kerrostalojen ja markettien katot voitaisiin hyödyntää viljelyyn ja siihen, että pystymme tuomaan pienen palasen vehreyttä myös kaupunkeihin. Miettikää, jos marketin hyllyn sijasta omat marjat voisikin poimia sen katolta. Eikä tämä ole todellakaan mahdotonta, vaan erittäin toteutettavissa.

Mietimme myös paljon koronan mukanaan tuomia muutoksia. Uskon, että lähivuosina yritykset eivät enää tule ostamaan isoja toimistotiloja ja tarjoamaan työntekijöille fyysistä työpaikkaa. Työ, jota voidaan tehdä paikasta riippumatta tulee yleistymään ja korona on näyttänyt meille, että etätyö on luultavasti yksi tulevaisuuden trendeistä. Ihmiset ovat oppineet, että omassa kodissa, mökillä tai lähes missä vain voi tehdä työtä aikaansaavasti.

Tämä myös toisaalta pelottaa itseäni. Puheeksi tuli nimittäin se, että yksin tehtävä työ luultavasti kasvaa. Näin ihmisorientoituneena ekstroverttina koko ajatus puistattaa. Huomaan jatkuvasti sen, kuinka jo viikonkin etätyöskentely yksin kotona vaikuttaa mielialaani ja heikentää huomattavasti luovuutta ja innovatiivisuutta. Miten siis olla yhdessä erikseen?

On olemassa jo useita tekniikoita, jotka yrittävät kehittää tätä kuten Virtual-reality workspace startup Spatial (Chokkattu, 2020). Spatial on kehittänyt palvelun, jossa ihmiset voivat työskennellä yhdessä VR tekniikan avulla. Tulevaisuudessa VR ei enää vaadi virtuaalilaseja, vaan ohjelmistot kehittyvät toimimaan suoraan selaimilla. On ihan eri möllöttää Zoomissa, jossa näemme ristikossa naamoja, kuin kokea olevansa samassa tilassa, pystyvän seuraamaan toisten liikkeitä ja koskettamaan.

Koska teknologia ei ole kuitenkaan ehkä se kaikista suurin rakkauteni, mietin paljon millaisia fyysisiä ympäristöjä tulevaisuuden työn tekeminen tulee vaatimaan. Olemme pohdiskelleet Airbnb:n kaltaisia ratkaisuja työympäristöiksi tai ”kuntosaleja”, joihin voi mennä työskentelemään. Sinulla voi olla samaan tapaan kuukausijäsenyys tai kymppikortti, ja pystyt varaamaan itsellesi paikan työtilasta kuten jumppatunnille ilmoittautuessa. Näissä tiloissa on mielestäni erittäin tärkeää ottaa huomioon juuri se, miten mahdollistetaan tietotyöläisten tehokas työskentely ja ihmisten kohtaaminen myös tulevaisuudessa.

 

Mitä voin itse tehdä paremmin

 

Kuten totesin, myös minun valinnoillani on merkitystä tulevaisuuden kannalta. Millaisessa maailmassa tulen itse elämään seuraavat (toivottavasti) 70 vuotta? Entä lapseni vielä sen jälkeen?

Aion vihdoin siirtyä kasvisruokavalioon. Olen tehnyt pientä muutosta omiin ruokailutottumuksiin jo pidemmän aikaa, yrittäen jättää lihaa vähemmälle ja lopettaa älyttömän maitotuotteiden käytön (join lapsena noin 3 litraa maitoa päivässä). En ota kuitenkaan tästäkään mitään turhaa stressiä. Tiedostan kuitenkin, että pystyn tekemään helposti muutoksia omassa elämässäni, olen niitä tehnyt aiemminkin. En ole koskaan päättänyt, että en joisi enää ikinä alkoholia, mutta enpä ole sitä yli viiteen vuoteen tehnyt. Voin siis yhtä lailla päättää, että yritän pienentää omaa hiilijalanjälkeäni syömällä fiksummin. Asioissa ei tarvitse aina olla loputtoman ehdoton.

Laatu ja kestävät hankinnat ovat aina olleet minulle tärkeitä arvoja, niitä aion vaalia edelleen. Intohimoni pukeutumista ja sisustamista kohtaan eivät ehkä tue vihreämpää tulevaisuutta parhaalla mahdollisella tavalla, mutta voin tehdä tässäkin fiksuja valintoja. Olen siirtynyt täysin kotimaisen, kestävämmän muodin kannattamiseen ja aion jatkaa tällä tiellä. Viimeisimmät kodin hankinnat olen tehnyt Francklyn kautta, joka myy käytettyä designia. Tässä tärkeänä osana on myös itse ylläpitää kiertotaloutta laittamalla vanhat tavarat eteenpäin ja pitämällä niistä hyvää huolta myös seuraavaa omistajaa varten, joka on onneksi minulle itsestäänselvyys jo muutenkin.

Kun olen laskenut omaa hiilijalanjälkeäni viimeisimpinä vuosina, on lentäminen tehnyt siihen aina isoimman loven. Tämä on ehkä itselleni se vaikein asia. Matkustaminen on aina ollut minulle erittäin tärkeää ja jopa normaalia. Olen suurimman osan elämästäni käynyt ulkomailla 2-3 kertaa vuodessa. Onneksi olen ymmärtänyt myös sen, että matkustamisen ei tarvitse loppua. Sitä voi kehittää.

Olen löytänyt innon myös Suomen matkailusta ja todennut, että lähelläkin on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Tässä omantunnon tuskaani helpottaisi vielä se, jos voisimme vaihtaa auton vähintään hybridiin, mutta kaikki ajallaan. Aion myös tulevaisuudessa panostaa siihen, että teen pidempiä matkoja ja nautin itse matkustamisesta. Maata pitkin matkailussa on todella paljon vaihtoehtoja ja siinä oikeasti näkee enemmän, sen äitini kanssa tehty Euroopan reissu ja tiimin kanssa tehty Learning Circus ovat todistaneet.

Ainiin, aion myös ostaa metsää ja selvittää, miten voin tukea maailman metsien säilymistä. Oma koti tulee ainakin varmasti olemaan metsäisellä tontilla, jonka yritän pitää niin luonnontilassa kuin mahdollista! Erittäin innoissani olen Suomen Luonnon Villiinnytysyhdistys Ry:stä, ehkä minustakin tulee ensimmäistä kertaa elämässäni yhdistystyyppi. Siitä voi lukea lisää täältä: https://villiinnytys.fi

 

Yritän pitää jatkossa mielessä omia valintojani tehdessä seuraavan lainauksen:

“Ota ja anna, siinä on tasapainon olemus pähkinänkuoressa”

(Attenborough 2020, 223).

 

 

 

Lähteet:

Attenborough, D. 2020. Yksi elämä, yksi planeetta. WSOY.

Chokkattu, J. 2020. You Can Now Attend VR Meetings—No Headset Required. Wired 13.5.2020. Viitattu 12.3.2021.

https://www.wired.com/story/spatial-vr-ar-collaborative-spaces/

Dufva, M. 2020. Megatrendit 2020. Sitra tammikuu 2020. Viitattu 12.3.2021.

https://media.sitra.fi/2019/12/15143428/megatrendit-2020.pdf

Silfverberg, A. 2016. Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa? Apu 29.4.2016. Viitattu 12.3.2021.

https://www.apu.fi/artikkelit/miksi-suomalaiset-juovat-maitoa-enemman-kuin-yksikaan-toinen-kansa

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!