Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ylivoimaiseksi supersankariksi

Kirjoitettu 16.02.13
Esseen kirjoittaja: Jussi Galla
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja eksyi käteeni asiakaskäynnillä Kortepohjassa sijaitsevassa Salamakaupassa, kun yrittäjä esitteli omaa liiketoimintaansa ja siinä osana olevaa salamakoulu konseptia. Tämä energinen yrittäjä tuumasi seuraavaa: ”tämä on ainoa kirja mitä tarvitset”. Pyysin nohevana termiittinä kirjan lainaan. Ei tämä  teos nyt aivan kaikkia vastauksia kaikkeen kerro mutta kyllä siinä on omat hyvät pointtinsa johtajuudesta.

 

Kirjan kannessa on saateteksti: ”TÄSSÄ SE ON: NOPEALUKUINEN JA KÄYTÄNNÖLLINEN OPAS TEHOKKAASEEN JOHTAMISEEN!”. Nämä sanat pitävät varsin pätevästi paikkaansa. Kirjan opit tiivistyvät oikeastaan esimerkkinä toimineen ”minuuttijohtajan”  kolmeen sääntöön: minuuttitavoitteisiin, minuuttikiitoksiin ja minuuttinuhteisiin. Minuuttijohtaja muokkasi tehtaansa ylivoimaiseksi supertehtaaksi noudattaen näitä kolmea periaatetta ja olemalla täten ylivoimainen. Onneksi minuuttijohtaja oli hölmö ja paljasti ylivoimaisuutensa avaimet meikäläiselle. Täältä tulee superylivoima-Jusse.

Jos minun tehtäväni olisi johtaa toimistoa toimialalla x soveltaen minuuttijohtajan neuvoja toimisin seuraavalla tavalla. Nyt on siis tulossa pitempi tarina.

 

Jusse huomasi olleensa todella demokraattinen johtaja entisessä työtehtävässään mikä toimi yhdeltä kantilta katsoessa. Työntekijät olivat erittäin tyytyväisiä Jussen johtamiseen mutta jokin mättäsi. Tuloksia ei syntynyt toivotulla tavalla ja viivan alla kiiltelevä luku näytti kovin säälittävältä. Jusse tiesi, että samalla tavalla ei voi jatkaa uudessa työtehtävässä sillä tuloksiakin olisi saatava aikaiseksi mutta hän oli kumminkin kovasti vastaan pelkkää autoritaarista johtamistapaa. Oli löydyttävä kultainen keskitie mihin Jusse onneksi sai kaivettua suuntaa Minuuttijohtaja kirjasta.


”Tavoitteet antavat käyttäytymiselle lähtökohdan. Seuraukset pitävät käyttäytymistä yllä.” s. 99

Jusse otti ensimmäiseksi tehtäväkseen minuuttitavoitteiden läpikäymisen yhdessä työntekijöiden kanssa yksitellen.  Hänellä oli lunttilista tavoitteiden asettamista varten, josta hän vilkuili silloin tällöin muistaakseen kaiken, koska olihan hän melkoinen haarakorva. Onneksi lunttilappu oli yksinkertainen.

”Minuuttitavoitteiden asettaminen merkitsee seuraavaa:

 1. 1. Sovi tavoitteistasi.
 2. 2. Tee itsellesi selväksi, mitä hyvältä suoritukselta edellytetään.
 3. Kirjoita muistiin jokainen tavoite omalle paperiarkille käyttäen enintään 250 sanaa.
 4. Lue ja lue tarpeen tullen vielä uudelleen kukin tavoite, mihin kuluu aikaa vain noin minuutti kerrallaan.
 5. Varaa minuutti päivässä aikaa tarkkailleiksesi aina silloin tällöin omaa suoritustasi.
 6. Tarkkaile, vastaako käyttäytymisesi asetettua tavoitetta.” s. 34

 

Jusse painotti erittäin tarkasti ensimmäistä neljää kohtaa keskustellessaan työntekijöiden kanssa. Hän alleviivasi kohdan 2, ja kirkasti yhdessä työntekijän kanssa mitä häneltä odotetaan sillä hän tiesi, että kyllähän molempien osapuolien tulee tietää mikä on homman nimi. Jusse oli kokeillut joskus estejuoksua sokkona ja muisti ettei siitä ollut tullut hevon helvettiä. Kun ei nähnyt esteitä eikä maalia oli vaikea liikkua maastossa. Jusse hyödynsi omia kokemuksia ja oli jopa oppinut niistä. Tuleva minuuttijohtaja Jusse kävi minuuttitavoitteet läpi jokaisen työntekijän kanssa minkä jälkeen alkoi seuraavan sovellettavan kikan hyödyntäminen.

Jusse oli tatuoinut vasempaan jalkapohjaansa sanan ”minuuttikiitokset”, jotta muistaisi noudattaa tätä ohjetta. Hänellä oli toki myös lunttilappu taskussaan, koska oli edelleen varsinainen vanha haarakorva.

”Minuuttikiitokset toimivat tehokkaasti, kun teet täin:

 1. 1. Kerrot reilusti alaisellesi, että aiot ilmoittaa heille, miten he tehtävissään suoriutuvat.
 2. 2. Kiität alaisiasi välittömästi.
 3. 3. Kerrot heille, mitä he tekivät hyvin – täsmentäen myös yksityiskohdat.
 4. 4. Kerrot heille, miten hyvältä sinusta tuntuu nähdä heidän onnistuvan ja miten heidän menestymisensä auttaa koko yritystä ja siinä työskenteleviä ihmisiä.
 5. 5. Pysähdyt hetkeksi jakamaan oman tyytyväisyydentunteen heidän kanssaan.
 6. 6. Kannustat heitä jatkamaan samaan tyyliin.
 7. Kättelet alaisiasi tai kosketat heitä sillä tavalla, ettei heille jää minkäänlaista epäselvyyttä siitä, että heidän menestymisensä yrityksessä on sinullekin tärkeää.” s. 44

TÄHÄN VÄLIIN SANON ETTEN PIDÄ SANASTA ALAINEN.

 

Jusse seurasi työntekijöitä ahkerasti tavoitteiden asettamisen jälkeen, koska tiesi että välitön palaute on hirmuisen tärkeää. Hänellä oli omaa kokemusta siitä, kun palaute ei ollut välitöntä. Nuorempana hän oli kiusannut paljon siskoaan eikä sisko ollut saanut paljon kehuja. Kumminkin kun hän oppi ajamaan pyörällä Jusse ei sanonut heti mitään joten sisko ajatteli, että eihän tämä olekaan hyvä juttu ja junttaantui ajamasta ollenkaan. Jusse sanoi kivat sanat liian myöhään ja sisko ei ajanut pyörällä ollenkaan seuraavaan kahteen vuoteen. Oli hän toki aikamoinen juntturakin mutta Jusse oppi, että kun näkee jonkun tekevän hyvin tulee siitä muistaa mainita välittömästi. Jusse seurasi työntekijöitä siis lähinnä siksi, että olisi yllättänyt heidät onnistumisesta eikä epäonnistumisesta. Ajan kanssa päästiin myös minuuttikiitoksiin ja ihmiset olivat tyytyväisiä.

”Auta ihmistä löytämään parhaat kykynsä . Pyri olemaan läsnä heidän onnistuessaan työssään.” s.39

Jusse jatkoi työntekijöiden seuraamista ja vilkuili samalla oikeaa jalkapohjaansa johon oli tatuoitu ”minuuttinuhteet” sekä toista lunttilappua taskustaan, koska olihan hän sen verran haarakorva.

” Minuuttinuhtelu toimii hyvin, kun teet näin:

 1. 1. Kerrot ihmisille etukäteen, että aiot vastaisuudessa ilmoittaa heille yksiselitteisesti, miten he työssään menestyvät. Nuhtelun ensimmäinen puolisko.
 2. 2. Nuhtelet ihmistä välittömästi.
 3. 3. Kerrot heille, minkä virheen he ovat tehneet – tee se tarkasti.
 4. 4. Kerrot heille, miltä sinusta tuntuu huomata heidän virheensä – tee se yksiselitteisesti.
 5. 5. Pysähdyt muutaman sekunnin epämiellyttävän hiljaisuuden ajaksi ja annat heidänkin tuntea, miltä sinusta tuntuu.
  Nuhtelun toinen puolisko.
 6. 6. Kättelet heitä tai kosketat heitä sillä tavoin, että he tietävät sinun rehellisesti olevan heidän kanssaan samalla puolella.
 7. 7. Muistutat heitä siitä, miten paljon heitä arvostat.
 8. 8. Vakuutat heille, että pidät heitä henkilöinä arvossa, mutta et heidän suoritustaan siinä tilanteessa.
 9. 9. Muistat, että kun nuhtelu on ohi, se todella on ohi.” s. 59.

Jusse tiesi vanhasta kokemuksesta, että nuhtelussakin palautteen tulisi olla välitöntä. Nuorempana hän oli nähnyt veljensä polttelevan vihreätä northstate savuketta ladossa mutta ei ollut uskaltanut sanoa hänelle mitään vaikka tiesi ladon olevan huono paikka tällaiselle aktiviteetille. Muutaman kuukauden sisällä lato paloi poroksi vieden perheen kissan ja viiriäiset mukanaan. Jusse toteutti minuuttinuhtelua aina havaitessaan virheen mutta muisti kumminkin nuhdella vain tekoja eikä koskaan ihmisen persoonaa. Hän tiesi että pystyi nuhtelemaan vain silloin, kun oli itse havainnut virheen. Tästäkin syystä Jusse oli valtavan paljon läsnä työntekijöiden keskuudessa.

Hän jatkoi näiden kolmen asian toistamista hetken aikaa minkä jälkeen huomasi työntekijöiden tekevän minuuttitavoitteita, minuuttikiitoksia ja minuuttinuhteita itsenäisesti vertaisilleen, että itselleen. Jusse hymyili ja nautti elämästä muistaen, että ihmistä tulee kohdella aina ihmisenä. Jussesta tuli ylivoimainen minuuttijohtaja ja supersankari.

”Ihmiset jotka ovat tyytyväisiä itseensä tuottavat hyviä tuloksia” s.19.

Tarinan mukaan tämä Jusse muuntautui vallan mainioksi johtajaksi seuraten pelkästään kirjan ohjeita, omia kokemuksia ja maalaisjärkeä. Vallan mainiota.

 

Jussi Galla

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!