Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

You learn from the lows how to ride on the highs

Kirjoitettu 27.10.20
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Powerful Advice for Leaders: Learn From the Lows How to Handle the Highs
Kirjan kirjoittaja: T.D. Jakes
Kategoriat: 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kv is like fart, if you have to force it, it is probably shit. Näillä sanoilla päätimme viime viikkoisen synnytyksemme, kun se ei teknisten ja henkisten ongelmien takia vain luonnistunut etänä. Tilanteesta inspiroituneena olen miettinyt paljon johtajuuttani kv-tiimissä ja pohdiskellut, että kuinka me noustaan tästä nykytilanteesta ja saadaan kv-tiimin toiminnasta innostavaa ja palkitsevaa kaikille. Päädyin selailemaan YouTubessa erilaisia johtajuusaiheisia puheita, joista silmääni pisti piispa T.D. Jakesin puhe ”Powerful Advice for Leaders: Learn From the Lows How to Handle the Highs”. Omien haasteideni keskellä tämä otsikko iski eri tavalla, kuin muut johtajuusaiheiset puheet ja päätin uppoutua tähän.

 

Jakes puhui siitä, kuinka usein ihmisiä palkatessa keskitytään liikaa heidän tiedolliseen älykkyyteen, sillä se on perinteinen ja helpoin tapa mitata pätevyyttä. Älykkyys toki kertoo usein sen, että paljonko ihminen tietää asiasta, mutta se jättää olennaisesti ulkopuolelleen sen, että onko ihminen henkisesti vakaa ja kypsä kestämään johtajuuden tuomat paineet ja haasteet, murtuuko henkilö paineen alla.

 

Murrunko minä?

Se ei ole vaihtoehto.

 

”You learn from the lows how to ride on the highs.”

 

Tavallaan voin olla kiitollinen siitä, että pääsen johtamaan tallaisessa haastavassa maailmantilassa, nyt ainakin pääsee johtajuustaidot koetukselle ja vähintäänkin saan oppia ihan perhanasti. Toki joka päivä mielentila ei ole ihan näin kiitollinen tästä asetelmasta, mutta tärkeintä on se, että oon nyt päättäväisempi menemään eteenpäin.

 

Yhtenä haasteena ja heikkoutenani tällä hetkellä johtajana olen huomannut ryömivän epävarmuuden itsessäni. Usko omaan taitoon ja kykyyn hallita tiimiä ja tilannetta on ollut alhainen. Toki tähän on vaikuttanut myös oma jaksamisen tila, mutta en ole kuitenkaan ainakaan tietoisesti edes pyrkinyt taistelemaan epäuskoa ja itseluottamustani vastaan, vaan antanut negatiivisen sisäisen monologini lannistaa itseäni ja kalvaa sisältä. Tämä epävarmuus ja toivottomuus on varmasti heijastunut tiimin jäseniin tavalla tai toisella.

 

Jakes sanoi puheessaan myös, että ei ole mitään yhtä pelottavaa, kuin pelokas johtaja. Mä oon ollut nyt se pelokas johtaja. Oon huomannut ennenkin sen, että kun en sinänsä ole vastuuasemassa jossakin hommassa, saatan jatkuvasti olla oma-aloitteinen ja uskoa itseeni täysillä, esimerkiksi keväällä kv-hommissa saatoin ihan huvikseni kontaktoida ihmisiä pitkin maailmaa vain koska huvitti, eikä paine onnistua lannistanut, sillä en ollut sinänsä mistään vastuussa. Sitten kun saan tittelin, että olen joku päällikkö, niin jokin sosiaalisen ahdistuksen kaltainen puskee ja saa palan kurkkuun ja epävarmuuden loistamaan, vaikka jatkamalla normaalia toimimistani voisin olla aivan hyvä johtaja. Onko se sitten paine epäonnistua vai tarve miellyttää, joka laittaa kapuloita rattaisiin, siitä en ole ihan varma. Huvittavaa silti, että johtamisen tietynlaisesta epämiellyttävyydestä huolimatta hakeudun aika usein vastuuasemiin, liekö se jokin tarve haastaa itseään. Nyt teen päätöksen pysäyttää negatiivisen mörön mielessäni, joka pyrkii luomaan epäuskoa. Ei ole nimittäin syytä olla uskomatta itseeni ja tiimiini, että ettemmekö pystyisi nousemaan tämän hetkisestä suosta.

 

Selkeä kommunikaatio. Ihmiset kestävät huonostikin tehdyt peliliikkeet, jos he voivat uskoa viestiisi. Täytyy kommunikoida avoimesti: Näin kävi. Näin me käsittelemme tilanteen. Olen pahoillani. Uskon itsekkin avoimuuteen ja heikkouksien näyttämiseen ja uskon, että tätä taktiikkaa voin hyödyntää niin nykyisessä tilanteessa kv-tiimin kanssa, kuin tulevissa tilanteissa Tempon kesken tai vaikkapa asiakkaidenkin suuntaan. Vaatii rohkeutta kyetä myöntämään virheet avoimesti, enkä tosiaankaan aina pysty olemaan niin rohkea kuin haluaisin. Kuitenkin johtajana virheiden myöntäminen ja esiin nostaminen omatoimisesti luo luottamusta ja antaa muillekin tilaa olla inhimillisiä ihmisiä.

 

”If you build a life that never says you’ve won, all you are gonna end up is tired.”

 

On hienoa unelmoida ja tavoitella asioita, mutta epäselvät tavoitteet, vaikkakin kuinka ihanat, eivät tule antamaan ihmisen kaipaamaa onnistumisen tunnetta. On siis tärkeää tavoitetta asetettaessa tehdä siitä tarpeeksi selkeä. Tavoitteen on tärkeää olla myös aikaan sidottu jossakin määrin, jotta sen saavuttamiseksi voi tehdä suunnitelman. Aika peruskauraahan tämä on, mutta ensi viikolla, kun kv-tiimin kanssa rakennamme jatkoamme, täytyy pitää itsellä mielessä, että asetamme itsellemme tarpeeksi konkreettisia tavoitteita.

 

Voin kyllä suositella T.D. Jakesin puhetta, sillä se oli elävästi kerrottu ja sai ainakin minut ajattelemaan ihan toden teolla ja kolahdutti useassa kohdassa. Ei kannata säikähtää puhujan uskonnollista titteliä ”Bishop”, sillä puhujan uskonnollinen vakaumus ei ollut olennaisessa osassa puhetta, vaan fokus pysyi kyllä ihan asialinjalla.

 

”The elephant is over there.”

 

Kuuntele puhe niin ymmärrät referenssin.

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!