Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Your body language shapes who you are

Kirjoitettu 26.01.17
Esseen kirjoittaja: Tommi Paasiaho
Kirjapisteet: 1
Kirja: Ted Talk, Your body language shapes who you are
Kirjan kirjoittaja: Amy Cuddy
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.04. Johtaminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ted Talk Amy Cuddy

“Meidän kehomme vaikuttavat mieleemme, mielemme vaikuttavat käyttäytymiseemme ja käyttäytymisemme vaikuttaa saavutuksiimme.”

Tällä hetkellä tiimissämme ja miltei koko Tiimiakatemialla velloo kaamosmasennus ja tekemisen määrä on minimaalista. Tämän vuoden startti on omalla kohdallani ollut todella tahmea ja motivaatio hapuilee muualla. Omat urheilusuoritukset ja säännöllinen ravinnon saanti ovat eniten mielessä. Olen kuitenkin huolestunut enemmän tiimimme kehityksestä ja apaattisesta ilmapiiristä kuin omasta ”jaksamisesta.”

Amy Cuddy on sosiaalipsykologi, joka on tutkinut kehonkieltä, sen merkitystä sekä vaikutusta meihin. Tutkimuksissa on myös seurattu eläinten käyttäytymistä. Kun eläintä uhataan, se usein levittäytyy, pullistelee tai pörhentelee näyttääkseen suuremmalta ja uhkaavammalta. Kun taas eläin tuntee pelkoa tai surua, se toimii päinvastaisesti; käpertyy tai yrittää näyttää mahdollisimman pieneltä. Ja tämä jälkimmäinen esimerkki kuvaa tämän hetkistä tiimiämme. Treeneissä tilaa ei oteta haltuun, vaan ennemminkin uppoudutaan tuoleihin ja huokaillaan. Tähän tarvitaan muutos.

Puheessa Amy Cuddy tarjosi oman vinkkinsä, kuinka pystyisimme vaikuttamaan omaan mieleemme. Jos kyseessä on (hänen esimerkkinsä) työhaastattelu, jossa meidän pitää vakuuttaa ja valloittaa työhaastattelija. Työkalun nimi on ”2 Minute Power Pose.” Eli sen sijasta, että viettäisimme ajan ennen työhaastattelua tuoliin juurtuneena ja puhelimeen uppoutuneena, mene vessaan ja levitä kätesi kohti kattoa ja ole voittaja kahden minuutin ajan. Tämän on tutkittu vaikuttavaan mielialaan positiivisesti. Se, mikä huippu johtajilla taikka eläin kunnan lauman alfoilla on erona muihin, on heidän/niiden korkea testosteronitaso ja matala stressitaso. Käsien levittäminen ja ns. tilan haltuun ottaminen kohottaa aivoissamme hetkellisesti testosteronitasojamme ja laskee stressiä. Eli olemme itsevarmempia, luontevampia ja aidompia ja tätä kautta preesenssime on valloittavami ja työnsaannin mahdollisuus kasvaa.

2 Minute Power Pose on hyvä startti tälle itsensä kehittämiselle. Jokaisella meidän tiimistämme on varmasti haaveita ja tavoitteita, joihin on vielä paljon matkaa. Nyt tilanne saattaa tuntua toivottomalta ja ylitsepääsemättömältä, mutta ennen kuin omaan kehoon ja kehonkieleen on kiinnittänyt huomiota, ei kannata luovuttaa. Se, miten istumme, olemme ja liikumme vaikuttavat mieliimme. Jos avoimesti oleminen ja tilan haltuun ottaminen ei tunnu luontevalta, teeskentele. Teeskentele sitä niin kauan, että kasvat siihen. Pian siihen ei kiinnitä edes huomiota, koska keho on vaikuttanut mieleemme ja olemme varmempia itsestämme. ”En pysty” tai ”en kuulu tänne” vaihtuvat huomaamatta tahtoon onnistua ja saavuttaa omat tavoitteet. Eli keho vaikuttaa mieleen, mieli vaikuttaa käyttäytymiseen ja käyttäytyminen vaikuttaa saavutuksiin.

Märehtimällä meistä tulee märehtijöitä ja elämme maailmassa, jossa emme saavuta mitään. Onnistujina meistä tulee onnistujia ja saavutamme asioita, joihin uskomme. Harjoitteita ja esimerkkiä on helppo alkaa tuoda ulospäin. Tiimimme tarvitsee tekohengitystä ja ”Power Pose” on pieni kokeileva steppi kohti hyvin voivaa yhteisöä. Oma esimerkki ja muiden inspiroiminen ovat toinen mahdollinen tapa saada lisäpotkua. Kun treenitilan ilmatila alkaa täyttyä negatiivisuudella. Voin itse myös vaikuttaa ja tehdä jotain – ottaa tauon, luoda taukojumpan ja samalla innostaa ihmisiä pois synkkien ajatusten vesistä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!