Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yritä edes

Kirjoitettu 08.12.13
Esseen kirjoittaja: Atte-Markus Virkkunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yritä edes - 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: jarkko lyytinen, kirsi piha
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin yritä edes kirjan saadakseni hieman näkökulmia siihen, mitä ominaisuuksia yrittäjänä olemiseen ja yrittäjäksi kasvamiseen tarvitaan. 32 yrittäjää kun kertovat omista yrityksistään ja omista mieleipiteistään yrittäjän olennaisimpiin ominaisuuksiin, jotka kuitenkin vaihtelevat pirusti yrittäjän alasta ja muista tekijöistä riippuen. Onhan se nyt ymmärrettävää, että pörssiyrityksen omistaja tai toimitusjohtaja tarvitsee erilaisia ominaisuuksia kuin hautaustoimiston pyörittäjä. Vaikka yrittäjänä olemiselle ei ole selkeää kaavaa eikä myöskään ainoaa oikeaa tyyliä,  sain kuitenkin yhdisteltyä tärkeimmät henkilökohtaiset ominaisuudet, joita mielestäni itse tulen tarvitsemaan yrittäjänä.

Päämäärätietoisuus ja selkeä suuntelmallisuus. Lähes jokainen kirjan yrittäjistä seuraa omaa suunnitelmaansa kohti tavoitteitaan. Ilman suunnittelemista on haastavaa saada aikaan mitään nättiä, koska tulee hosuttua joka suuntaan keskittymisen ollessa hieman hankalaa. Yksi selkeä asia jossa minun tarvitsee kehittyä.

Riskinottokyky ja -halu. Yrittäjänä täytyy osata ottaa riskejä. Riskien ottamiskyvyllä tarkoitan kuitenkin hieman kokonaisvaltaisempaa kuvaa, eli yrittäjän täytyy osata ottaa laskelmoituja riskejä ja ymmärtää se monelta kantilta. Itsekin luulin, että yrittäjät hakevat riskejä ja pelaavat monesti ”upporikasta tai rutiköyhää”, mutta kirjan luettuani tajusin, että yrittäjän ottavat tarkemmin harkittuja riskejä ja oikeastaan vain minimoivat riskejään.

Intohimo vai INTOHIMO? Kaikilla kirjassa olleilla yrittäjillä on ollut intohimo jotain asiaa kohtaan, mikä on saanut heidät yrittäjiksi. Intohimon kohteena taas voi olla lähes mikä vaan: halu olla yrittäjä, halu olla oman itsensä pomo, intohimo omaa alaansa kohtaan, intohimo omaan tekemiseen, intohimo muuttaa maailmaa… Listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka, mutta pointti on selvä: yrittäjillä on suuri syy tekemisensä taustalla ja se on intohimo.

Optimistisuus ja positiivinen ajattelu. Monen yrittäjän yrityksesssä on ollut haasteita, ja varsinkin niistä selviämiseen on varmanasti auttanaut asioiden katsominen hieman vaaleanpunaisten lasien läpi. Vaikeuksien läpi pääseminen on paljon helpompaa kun ajattelumalli on automaattisesti ”kyllä me tästä selvitään” eikä ”vitut tästä mitään tuu”.

 

 

Lopuksi vielä paras kohta tästä kirjasta: Marko Parkkinen bob mainostoimistosta sanoo itsellään olevan kolmen teen periaate yritystoiminnalle- Osui muhun melko hyvin kun fysiikka oli suurimpia kiinnostuksen kohteita kouluaineista vielä yläasteella ja lukiossa,  hauskasti toi peruskaavan vähän mulle uudella tavalla esiin:

”Tahto tehdä rahaa ja auttaa asiakkaita. Yritystoiminnan perusta on tuottaa voittoa omistajille. Tie rahan tekemiseksi, eli kuinka saada lisää tuottoa ja kuinka saada vähemmän kuluja.Toiminta. Insinööritaustainen Parkkinen muistuuttaa energian kaavasta E=1/2mv^2. Suomessa liian usein ajatellaan että yrityksen tuotto tulee pelkästään massasta (E=1/2m). Kuitenkin yrittäjyyteen liittyy toiminta oleellisena osana. Kyky tehdä päätöksiä ja vauhti. Vieläpä potenssiin kaksi.”

Niinhän se on. Vaikka kuinka suunnitelisi ja olisi hienot ideat sunmuut, mutta jos ei vie asioita toiminnan asteelle ei tapahdu mitään, ei yhtikäs mitään. Action!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!