Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yritä edes!

Kirjoitettu 24.11.15
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yritä edes - 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Jaakko Lyytinen & Kirsi Piha
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

32 syytä ryhtyä yrittäjäksi

Otin tämän kirjan lukuun joku pari viikkoa sitten. Tällöin kirja tuntui todella ajankohtaiselta. Tiimissäni oli melkoinen myrsky vaihe meneillään, enkä oikein tiennyt, että miten tämän saisi taas iloksi muutettua. Noh, sitten puhuin muutaman tiimikaverini kanssa ja huomasin, että muutkin ovat melko ahdistuneita tästä meidän tilanteesta. Oli hauska huomata, kuinka paljon kesä vaikutti meidän tekemiseen ja tiimihenkeen. Kesän jälkeen kellään ei ollut mitään hajua mistään ja kuppikuntia oli syntynyt paljon. Kirja kertoi minulle monen eri ihmisen reitistä yrittäjyyteen.

Kirja teki minulle todella terää, vaikkakin nyt sain vasta esseen tästä kirjoitettua. Kirja auttoi minut uudestaan löytämään innostuksen tiimiakatemiasta. Syksyn alkaessa motivaatio tiimiä ja yleensä koko akatemiaa kohtaan oli todella hukassa. Minua turhautti todella paljon se, että kun minä ja Jake painettiin kesällä niska limassa töitä, puolet tiimistämme ei tee juuri mitään. Minua harmitti todella paljon se, että tiimini turvautui aivan täysin meidän tuomaan rahaan. Kenenkään muun ei tarvinnut tehdä mitään asian eteen. Kirja tosiaan antoi uutta uskoa elämään yrittäjänä ja oli mukava huomata, ettei ole ainut, joka on ahdistunut samojen asioiden tiimoilta.

Kirjassa painotettiin paljon sitä, että yksinkertaiset asiat ovat yleensä parempia, kuin se, että mietitään liian monimutkaisesti. Kirjassa kerrottiin, että ihmisen on paljon helpompi ostaa, jos vaihtoehtoja on vähän ja ne ovat yksinkertaisia ja selkeitä. Pelkistetty versio tuotteesta myy yleensä paremmin, kuin todella monimutkainen, jonka suunnitteluun on käytetty monta tuntia. Kirjassa puhutaan myös paljon itsekin huomaamiin ongelmiin. Suomalaiset ovat mielestäni liian pelokkaita ja sisäänpäin kääntyneitä lähteäkseen yrittäjäksi. Onko tämä oikeasti niin pelottava tie? Kirjassa suurin osa yrittäjistä sanoi, että yrittäjyydessä kaikista parasta on olla oma pomonsa. Eli saat itse päättää työaikasi ja tuotteesi. Sinun ei ole pakko myydä poranteriä, jos haluat myydä vaikkapa surffilautoja. Kukaan ei tule sanomaan sinulle, että teet väärin, vaan todennäköisesti opit oman virheen kautta. Tämähän on suoraan tiimiakatemian mallista. Ihmiset ohjaavat oikeaan suuntaan, mutta suoritus sinun on tehtävä itse. Mikään tapa ei ole oikea, vaan oikea tapa löytyy kokeilemalla ja sitä kautta tulemalla tutuksi tämän asian kanssa.

Toki yrittäjänkään ei tarvitse olla tietenkään yksin. Esimerkiksi meillä on tiimi tukena ja tietysti koko Tiimiakatemian verkosto. Yksin puurtaminen ei johda mihinkään ja aina kannattaa hakea apua, jos tuntuu, että jokin asia ei mene niin kuin oli itse ajatellut. Mielestäni kirjastakin huomaa sen, että kaikki yrittäjät eivät tee aina yksin. Apua saa ja sitä tulee myös pyytää. Yrittäjän plussa puolista on selkeästi vapaus. On todella mukavaa tuntea itsensä vapaaksi. Meillä Tiimiakatemiassa on vielä loistavaa se, että voimme kokeilla kaikkea hullua, mutta silti opintotuki tulee tilille. Tällaistä ei sitten akatemian jälkeen olekaan. Silloin on mietittävä tarkkaan, että mitäs ihmettä sitä tämän asian kanssa tehdään. Tällöin kassakriisit ovat melko paljon vakavampia, kuin akatemialla.

Mielestäni olemme tämän asian suhteen lähtenyt menemään oikeaan suuntaan. On todella hienoa, että yritämme nyt keksiä omia tuotteita ja tätä kautta saada omaa yritystämme nousuun. On hyvä, että kaikki opimme sen, että miten oikeasti kannattavaa liiketoimintaa pyöritetään ja miten omia tuotteita keksitään ja miten ne tuotteistetaan.

Kirjassa mainitaan yritysidean luomiseen vaadittavat asiat. Kirjan mukaan ainakin nämä kolme tulee täyttyä, kun mietitään oikeasti hyvää liikeideaa. Nämä asiat ovat:

  1. Idea on tarpeeksi hyvä
  2. Ajoitus on oikea
  3. Ideasta on hyötyä asiakkaalle

Todella hauska asia on se, kun miettii oikeasti kuinka yksinkertaisista asioista on tullut monen miljoonan euron tuote. Esimerkiksi selfie- tikku. Aivan äärettömän typerä kapistus, mutta silti joka kolmennella alkaa olemaan kyseinen tikku. Hauskaa tästä tekee se, että miten yksinkertaisestakin ideasta voi saada miljoona luokan bisneksen, ihan vain sillä, että se tuotteistetaan ja markkinoidaan oikein ja oikeaan aikaan. Toki tämä täyttää myös hyödyn asiakkaan näkökulmasta, mutta kyllä ilman tätä tuotetta pystyy myös elämään, ja luulenkin, että joidenkin elämä voisi olla jopa parempaa, kun miettii nykyistä some-kansakuntaa..

Kirjassa kehotetaan todella paljon vain yrittämään. Eli ei saa liikaa tuusailla ja yli miettiä asioita. Rohkeasti vain tekemään. Mielestäni tyttöjen pop-up on tästä hyvä esimerkki. Noin juuri se täytyisi mennäkin, kaikki meidän kokeilut. Ensin myydään ja sitten aletaan vasta miettimään, että ”jaa, mihinkähän se liike sitten tulee.” Toki tähän olisi joitakin asioita voinut tehdä paremmin, mutta joka tapauksessa, olen todella iloinen tyttöjen puolesta, että he ennakkoluulottomasti lähtivät tähän kokeiluun, ja eikös se juuri olekin hienoa tässä yritäjyydessä, että voi vain kokeilla asioita. Jos menee reisilleen, niin sitten menee ja tällöin näistä kannattaa tiimin kanssa puhua, että mikä siihen tilanteeseen johti ja mitä tästä opitaan. Näin saamme kaikista parasta oppia tämän akatemian aikana. Ilman virheitä, mielestäni ei opi oikeasti. Käytännössä tehtäessä tulee aina jotakin, minkä olisi voinut tehdä paremmin. Se, että tehdäänkö se sitten uudestaan paremmin vai samalla kaavalla on sitten tahdosta ja uskosta kiinni.

Kirjassa painotettiin, että yrittäjän tulee uskoa omaan tuotteeseen. Hänellä tulee löytyä tahtoa sen toteuttamiseen ja uskoa viedä asia maaliin. Toki pitää muistaa, että ei kuitenkaan saa ihastua omaan ideaansa. Tätä täytyy varoa paljon. Koska itse ainakin huomaan tiimissäni, että usein ajattelemme jonkin tuotteen, mikä vaikuttaa todella hyvältä, mutta sitten kun alamme purkamaan sitä, jollakin tulee jokin idea, mikä on hänen mielestään todella hyvä, mutta muut ovat ihmeissään ja ei usko. Nämä tilanteet tulisi karsia meidän synnytyksistä. Toki omaan ideaan saa uskoa, mutta mielipidettä on oltava valmis muuttamaan ja miettiä asiaa eri kantilta.

Kirja antoi paljon uskoa minulle tulevaan vuoteen ja löysin uudelleen innostukseni tätä akatemiaa kohtaan. On hauska nähdä JÄLLEEN, että miten nämä meidän asiat menevät käytäntöön! Laitan loppuun vielä lauseen, joka mielestäni istuu hyvin tiimiimme, koska meillä on usein todella hulluja ja todella monia ideoita.

”To have a great idea, have a lot of them”

Thomas A. Edison

 

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

0400774653

petri(at)bisnera.fi

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!