Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yritä edes – 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi

Kirjoitettu 06.10.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yritä edes - 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Jaakko Lyytinen, Kirsi Piha
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Näin toisen vuoden ensimmäiseksi kirjaksi päätin ottaa Jaakko Lyytisen ja Kirsi Pihan Yritä edes- 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi. Päädyin kyseiseen kirjaan sillä ajatuksella, että löydän itselleni hiukan motivaatiota ja sytykettä tähän yrittäjyyteen. Hyvin menneen kesän jälkeen kiinteistönvälitys bisneksessä, minun oli hankala löytää motivaatiota tiimiyritykseeni. Syynä osittain tähän varmasti oli tiimini jäsenten halu mennä jokainen vähän eri suuntiin. Sekä se, että emme tavanneet toisiamme kesällä kuin kerran. Meiltä oli hävinnyt kesän aikana tiimin merkitys sekä yhteishenkemme, joka keväällä oli vielä vahva. Mutta näitä virheitä emme varmasti toista ensi kesänä. Tätä kirjoittaessani tiimini on alkanut mielestäni menemään parempaan suuntaan. Onneksi.

 

Kirja kertoo siis tarinoita yrittäjistä ja siitä miten he päätyivät yleensäkin yrittäjiksi. Kirjan yrittäjät kertovat omia mielipiteitänsä yrittäjyydestä suomessa, sekä avaavat heidän mielestään yrittäjyyden hyviä ja huonoja puolia. He antavat vinkkejä ominaisuuksista, joita ihmiset tarvitsevat harkitessaan yrittäjyyttä, sekä kertovat, mitä yrittäjyys on heille tuonut hyvää. Kirja oli minulle juuri oikea tähän paikkaan, sillä se antoi minulle innostusta projektien löytämiseen, sekä yrittäjyyteen itseenkin. Tämä vahvisti myös haluani jatkaa Tiimiakatemian jälkeen mahdollisesti jossain vaiheessa/muodossa yrittäjänä. Monesti ajattelen liian monimutkaisesti näitä asioita, mikä saa minut tuskastumaan. Kuten kirjassa moni yrittäjä sanoo, että pelkistäminen on tärkeää, niin alkaa huomaamaan asioita.

 

Kirjassa oli monia hyviä ja ajattelun arvoisia ajatuksia. On hauska ajatella, että miten oma matkani on vienyt minut Tiimiakatemialle ja sitä kautta lähemmäs Suomen ongelmaa yrittäjyydessä, eli varsinkin nuorten yrittäjien vähäisyys. Tänne tärkeään yrittäjyyden kehtoon Suomessa, joka synnyttää kovasti Suomessa kaivattuja yrittäjiä. Mutta kuten kirjassa sanotaan, moni pitää suurimpana syynä suomalaisten alhaiseen yrittäjyys intoon turvallisuudenhakuisuutta. Itseäni pohtiessa, en ole ikinä ollut mitenkään turvallisuudenhakuinen, vaan olen pitänyt riskien ottamisesta monessakin asiassa. Mutta en ollut kuitenkaan ennen tätä koulua ajatellut yrittäjyyttä sen tarkemmin. Vasta tässä reilun vuoden aikana olen enemmän alkanut näkemään itseni omana työllistäjäni. Tämä kirja varsinkin vahvisti sitä ajatusta, sillä kuten moni yrittäjä sanoi, että he pitävät siitä vapaudesta/vastuusta, olla oman itsensä pomo.

 

Yksi kirjan mielenkiintoisista asioista, joka on tällä hetkellä minulle ja varmasti tiimillenikin ajankohtainen asia oli yrittäjien kertomukset liikeideoidensa löytämisestä. Päällimmäiseksi sieltä nousi se, että yrittäjän täytyy todella uskoa omaan asiaansa/ideaansa. Oli idea mikä tahansa, niin siihen piti täysillä uskoa vaikka mitä muut sanoisivatkaan. Itselläni tällä hetkellä on ajatuksena, kuten myös tiimilläni löytää sellainen idea/bisnes, jota alamme toteuttamaan koko tiimin voimin. Haluamme löytävämme sellaisen idean, josta meidät muistetaan Tiimiakatemialla ja miksei myös maailmalla sen jälkeenkin kun olemme talosta lähteneet. Tämä vaatii kulkemista avoimin silmin, koska silloin voi löytää loistavia ideoita. Kirjassa kerrottiin seuraavat kohdat, jotka idean sitten kun sen löydämme, täytyy täyttää: 1. Idea on tarpeeksi hyvä (mahdollisuus tuottoon) 2. Ajoitus on oikea 3. Ideasta on hyötyä asiakkaalle. Nämä aion käydä läpi jatkossa jokaisen uuden idean kanssa. Syksyn agendana, minulla on myös idean etsiminen suoraan asiakkaalta. Tarkoituksenani on käydä asiakkaissa vain kuuntelemassa ja keskustelemassa, enkä välttämättä myymässä mitään. Yritän tätä kautta löytää projekteja/ideoita. Kuten kirjassakin kerrotaan, että asiakkaita kuuntelemalla voi keksiä yritysidean. Tämä ei mielestäni saa jäädä pelkästään b2b asiakkaisiin, vaan täytyy pyrkiä havainnoimaan mahdollisia ihmisten tarpeita joka päivä missä ikinä olenkin. Tärkein ideassa on yrittäjien mukaan se, että idealle pitää olla kysyntää. Jonkun pitää olla valmis maksamaan ideastasi. Tämä meidän täytyy pitää aina mielessä.

 

Kirjassa kerrotaan myös yrittäjyyden kolmesta säännöstä, jotka aion laittaa esille itselleni ja ehkäpä tiimillenikin. Sytyin näistä säännöistä jotenkin todella paljon, sillä ne muistuttavat uskomisesta omaan tekemiseen, sekä muistuttavat miten käyttäytyä. Tässä siis säännöt: 1. Kannattaa olla itsevarma käytös ja luottamusta herättävät puheet 2. Jos yrittäjä ei usko itse asiaansa, ei siihen usko kovin moni muukaan 3. Kannattaa olla ihmisille mukava silloin, kun menee ylöspäin. Samat ihmiset tapaa matkalla alaspäin.

 

Olemme tiimimme kanssa hiukan pohtineet tämän syksyn tavoitteita. Kirjassa tuli mielenkiintoista ajateltavaa rahasta päämääränä tai tavoitteena. Kirjassa kerrotaan, että rahan ei tulisi olla päämäärä sillä se on seuraus jostakin. Päämäärän on lähdettävä työn sisällöstä ja ideoista. Kun ne toteutuvat, lopputuloksena tulee vaurautta. Tämä on mielenkiintoinen asia, sillä osalle ihmisistä varmasti ensiksi ajateltuna raha on helppo asettaa tavoitteeksi tai päämääräksi, mutta tuoko se kuitenkaan täyttä tyydytystä työstä? Itse uskon että, osittain kyllä, mutta esimerkiksi Tiimiakatemialla rahaa ajatellaan aivan liikaa nykyään. Mennään raha edellä projekteihin. Tottakai työstä on saatava arvoisensa palkkio. Mutta mielestäni mahdollisuudet isompaan tuottoon tulee siitä, että idea tai työ, jota tehdään, on ainutlaatuista. Oikeasti ihmisiä auttava tai sellainen mitä he tarvitsevat. Raha on kyllä hyvä mittari, jolla ideat testataan käytännössä, sillä jos idea ei tuota, niin tuskin se silloin hyvä on. Mutta raha ei saa olla päämäärä, kuten monella tiimillä on TA:lla. Omasta tiimistäni olen ylpeä, sillä emme ole lähteneet raha edellä liikkeelle. Pyrimme löytämään meitä kehittäviä projekteja ja ainutlaatuisia ideoita. Toivon, että emme tällekään vuodelle keskity pelkästään rahallisiin tavoitteisiin.

 

Loppuun laitan kirjasta kohdan, jonka aion tiimini toimistolle laittaa kaapin seinään, jotta jokainen muistaa kyseisen asian joka päivä sen nähdessään. Toivon, että se auttaa jokaista meistä tiimissäni löytämään uusia ideoita ja bisneksiä. Sekä muistuttamaan, että ei tätä kannata liian vakavasti ottaa ja hankalasti ajatella ideoita! Jos menee projekti/idea päin seiniä, sittenpähän menee! Otetaan opit ja jatketaan kohti uusia ideoita!

Luovuus on ennakkoluulotonta ajattelua. Uuden keksimistä, vanhan vääntämistä uuteen asentoon, kokeilemattoman kokeilua ja avointa mieltä! Ja siihen tarvitaan asennetta, valmiutta rikkoa sääntöjä!

 

Jake Vitikainen

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!