Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yrittäjän taivas + helvetti

Kirjoitettu 18.10.20
Esseen kirjoittaja: Elsa Rasehorn
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti Vol.3
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tartuin tähän kirjaan, koska kaipasin inspiraatiota muiden yrittäjien tarinoista. Suosittelen. Monesti, kun luen kirjaa, innostun jostain yhdestä kohdasta tai asiasta, en välttämättä koko kirjasta. Niin kävi nytkin, sillä innostuin yhdestä tarinasta ylitse muiden.

 

Joona Haataisen tarina oli paitsi kiinnostava, myös tietyllä tapaa tuttu ennestään. Hänen uransa lähti lentoon vuonna 2012, kun hän lähti kiertueelle artistien kanssa. Tajusin lukiessani olleeni kyseisen kiertueen keikalla ja tarina vei minut vuosien taakse, kun Youtube oli vielä jotain ihan muuta kuin nykyään. Siihen aikaan Youtubesta katseltiin hassuja videoita ja niitä näytettiin kavereille. Nykyään katselen Youtubea, kun haen inspiraatiota kodin sisustukseen, joogaan tai vaikka meikkaamiseen. Saatan jopa toteuttaa näitä aktiviteetteja samalla kun katson videota tai ostaa samoja tuotteita, mitä niissä näkyy.

 

Tämä aihe on mietityttänyt minua hetken aikaa, sillä näen tässä some-kanavassa niin suurta potentiaalia. Olen aktiivisesti seurannut sivusta nykyään tunnettuja tubettajia siitä asti, kun he vasta aloittivat tekemään videoita. Muun muassa Miisa Rotola-Pukkila, paremmin tunnettu nimellä ”mmiisas” sekä Veronica Verho, eli ”mariieveronica”. He ovat nykyään tunnetuimpia somevaikuttajia ja esiintyvät tv-ohjelmissa ja uutisissa. Kyllä, he ovat niitä harvoja, jotka ovat todella menestyneet ja pystyisivät varmasti elättämään itsensä pelkällä Youtubella, vaikka eivät niin tee. Youtube on omasta mielestäni erinomainen tuki monelle alalle ja sitä pitäisi hyödyntää.

 

En haluaisi olla työkseni tubettaja. Olen silti miettinyt, miten hyvin Youtube voisi tukea yrittäjänä toimimista. Melkein mikä tahansa yritys minulla on, haluan kertoa siitä tarinaa. Tämä voisi olla nykyaikainen tapa päästää ihmiset tutustumaan minuun ja yritykseeni, sekä ylipäätään löytää se. Tubettamisen voi myös aloittaa koska tahansa ja se varmasti väistämättä elää ja muuttuu ihmisen kasvaessa ja löytäessä oman urapolun. Ei edes haittaa, jos päättää lopettaa videoiden tekemisen. Tästä voi silti olla valtava määrä hyötyä muun muassa yrityksen markkinoinnissa ja henkilöbrändin luomisessa.

 

Entä mitä haittaa tällaisessa kokeilussa voisi olla? Jos ei mieti alussa tarkkaan omia tavoitteita, saattaa myös vahingoittaa omaa tai yrityksen mainetta, mitkä voivat käytännössä olla sama asia. Jos esimerkiksi alkaa vain huolettomasti ilmaista vahvoja mielipiteitä julkisesti, se voi ajaa ison määrän ihmisiä pois, eikä heidän luottamustaan ole välttämättä mahdollista saada takaisin. Epäsuosittujen mielipiteiden tuominen julki voi nostaa isonkin kohun ja sitten ei anteeksipyynnöt enää pelasta. Tarvitseeko kaikesta tiedottaa julkisesti? Ei, eikä varmasti kannata.

 

Aion lähteä kokeilemaan tätä maailmaa. Olen perustanut blogin ja aion tuottaa sinne tekstien lisäksi myös videosisältöä. Tämä on testi ja nyt todella pistän itseni likoon. Itse olen sitä mieltä, että olen epäonnistunut vain silloin, jos huomaan tästä olevan jotain konkreettista haittaa. Jos minusta ei tule tunnettua, en koe, että se haittaa minun mainettani. Sentään olen silloin kokeillut jotain rohkeaa ja siitä yrittämisessä on kyse.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!