Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Yrittäjän Taivas+Helvetti Vol. 3

Kirjoitettu 10.09.18
Esseen kirjoittaja: Waltteri Hiljanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti vol 3 - Riko rajasi
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

Yrittäjän Taivas+Helvetti Vol. 3, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Taivas+Helvetti -kirjat ovat osittainen syy siihen, miksi päätin tulla Tiimiakatemialle. Ensimmäistä osaa lukiessa joskus vuonna 2014 innostuin yrittäjyydestä toden teolla. Kirjojen innostavat kertomukset pakottavat lukijan miettimään sitä, että yrittämisellä voi oikeasti tehdä elämästään erittäin paljon mielenkiintoisempaa kuin palkkatyöläisen roolissa.

Kirjasarjan ensimmäisellä osalla, kun sain aikaan halun lähteä yrittäjäksi, niin kolmas tuotos on erittäin sopiva kirja aloittaa taival Tiimiakatemialla.

Äärimmäisen koukuttava, innostava ja mielenkiintoinen kirja. Kirjaa lukiessa fiilis nousee väistämättä kattoon ja tulee tunne että ”mäkin pystyn tähän”. Kirjan tarinoiden hahmot ovat yrittäjiä, äitejä, isiä, nuoria, vanhoja, koulutettuja ja kouluttamattomia. Kaikki ovat ihmisiä. Jokaisessa kertomuksessa liikkeelle on lähdetty tilanteesta, jossa ei oikein ole ollut selvyyttä mitä lähdetään tekemään, mutta liikkeelle on lähdetty. Yksikään tarina ei ole alussa ollut täysin suunniteltu, vaan liikkeelle on lähdetty ajatuksella ”katsotaan mitä tästä tulee”. Tässä tilanteessa on tällä hetkellä osuuskunta DYNA ja minä. Kirjan tarinoista nousee esille valtava draivi, jolla yrittäjät puskee eteenpäin läpi kaikkien vastoinkäymisten. Ja jos vastoinkäyminen osoittautuu liian suureksi, vaihdetaan suuntaa ja mennään uutta kohti täysillä. Tätä draivia löytyy tiimistämme runsaasti. Toivottavasti sen määrä riittää. Jos menestyminen olisi helppoa, kaikki olisi menestyneitä.

Mielenkiintoista mielestäni kirjan tarinoissa on se, että suuri osa yrittäjistä on ollut lapsesta asti ahkeria ja tekeviä. Monet yrittäjistä ovat auttaneet lapsesta asti maatilalla, jakaneet lehtiä, kuorineet perunoita tai istuttaneet taimia. Tähän on yrittäjäperheen lapsena helppo samaistua. Jos halusin lapsena ostaa hienon pyörän tai konsolipelin, piti vanhempien pesula siivota ainakin viisi, tai jopa kymmenen kertaa. Ysiluokalla torstaiaamun uskonnontunnilla saattoi hieman väsyttää, kun oli jakanut puoli yötä mainoslehteä keskustan kerrostaloihin. Ehkä niin sanottujen paskaduunien tekeminen ajaa siihen, että tietää kuinka ikävä on tehdä asioita, joita ei halua, joten yrittämisen vapaus alkaa houkutella.

Kirjaa lukiessa kiinnitin huomiota myös siihen, että tarinoissa päämääränä ei koskaan ollut raha. Kaikki tekeminen lähti liikkeelle siitä, että tehtiin jotain, mikä tuntui hyvältä, tai oli muuten merkityksellistä. Yksikään tarina ei lähtenyt siitä, että piti saada rahaa. Tämän kanssa olen itse työskennellyt paljon ja työtä on vielä runsaasti edessä. Itseäni on aina kiinnostanut hieman liikaa raha. Ahneus ajaa äkkiä siihen, että kuittaa yrittämisessä ja työnteossa varman satasen heti, vaikka tarjolla voisi olla tonni viikon päästä. Pitäisi löytää itselle tärkeät ja antoisat tavoitteet ja tähdätä niihin. Menestys tulee sitten sivutuotteena, jos on tullakseen.

Useat kirjan yrittäjistä olivat tehneet töitä unelmiensa eteen niin paljon, että pää ja kroppa ei enää pysyneet vauhdissa mukana. Kun havahtuu pyörimästä kaupungilta niin, että ei muista mihin on menossa ja miksi, on pakko pysähtyä. Kun tekee sitä mistä tykkää, vuorokaudesta loppuu tunnit ja päivät kuluvat kuin lentäen. Yrittämisen ohessa tulisi muistaa myös rentoutua ja elää, koska kukaan ei kestä määräänsä enempää. Jos aina vain laittaa uutta vaihdetta sisään ja tekee lisää, jaksamisen raja kyllä löytyy jostain. Taivaasta tuleekin helvetti. Toisilla raja tulee vastaan nopeammin ja toisilla hitaammin. Paluumatka uupumuksesta takaisin voi kuitenkin olla äärimmäisen pitkä.

Rohkeus yrittää on asia, jota kirjasta löytyy ja jota aion Tiimiakatemialla opetella. Epävarmuutta on pakko kestää ja asioilla on tapana järjestyä. Epäonnistumisen pelko ei saisi olla menestymisen esteenä. Tarinoita lukiessa kävi hauskasti ilmi, että jokaisen yrittäjän vastoinkäymiset ja epäonnistumiset oli selvästi johtaneet hyviin asioihin. Epäonnistumisista opittiin ja siirryttiin eteenpäin. Pintaraapaisulla ja kuvan perusteella olisi helppo olla kateellinen esimerkiksi menestyvälle Päivikki Palosaarelle. Päivikin tarinaa lukiessa kuitenkin ilmi, että matka on ollut äärimmäisen pitkä. Alkoholisti puoliso, miljoonavelat, 20% korko, tulipalo ja puolison kuolema ovat asioita, joita hän on matkalla menestykseen kokenut. Pankin kommentti: ”Ei Päivikki nyt lamassa tehdä hotelleja, nyt tehdään konkursseja” olisi lannistanut suuren osan ihmisistä, mutta hän päätti jatkaa matkaa kohti menestystä. Hullu Poro -areenan rakentaminen puolessa vuodessa piti olla hullu ja mahdoton idea, kunnes se toteutettiin. Jos kuuntelee muiden puheita siitä että ”ei noin voi tehdä”, ei niin voi tehdä. Kun ei kuuntele vaan tekee, niin ainakin on yrittänyt. Tätä kuvastaa hyvin kirjasta löytynyt Henry Fordinkin käyttämä sanonta: ”jos ajattelet että pystyt, tai että et pysty -olet todennäköisesti oikeassa”.

Isosti ja eri tavalla ajatteleminen on myös asia, jota aion Tiimiakatemian aikana harjoitella. Monesti tulee mietittyä liikeideoita sen pohjalta, mitä muut tekee ja miten näitä asioita voisi tehdä paremmin. Kirja opetti kuitenkin sen, että monesti bisnes luodaan sitä tehdessä. Tehdään uutta. Esimerkiksi Kimmo Laiho teki suomalaisesta rap-musiikista bisneksen. Ei ollut esimerkkiä mitä seurata, luotiin täysin uutta. Ei Risto Käkelä voinut Avant -pienkuormaajaa luodessaan seurata esimerkkiä tai kilpailijaa, kun ei sitä ollut.

Kokonaisuutena Taivas+Helvetti Vol. 3 oli erittäin hyvä kirja. Teksti oli helppolukuista, viihdyttävää ja innostavaa. Kirja antoi näkökulmaa siihen, että kaikki on mahdollista, jos vain uskaltaa yrittää. Erittäin hyvä kirja aloittaa taival Tiimiakatemialla.

Kirjoittaminen on hyvä lopettaa Päivikki Palosaaren sanoihin: ”jos rahan tuhlaa, sen voi tehdä uusiksi. Jos aikaa jahkaa, se on jo mennyt”.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!