Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ystävien, menestyksen ja vaikutusvallan armoton voima

Kirjoitettu 29.01.16
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Garnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 6.1. Asiakkuuden työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen jo pitkään halunnut lukea kyseisen kirjan ja täytyy sanoa että odottaminen kannatti, sillä se oli kutakuinkin ensimmäinen kirja jota teki mieli lukea lisää lisää ja lisää.

Olen aina kuvitellut, että osaan käsitellä hyvin ihmisiä: Että osaan reagoida sopivalla tavalla, että small talk-taitoni ovat sujuvat ja että osaan jopa ohjailla ihmisiä haluamaani suuntaan. Kirjaa lukiessani jossain kohtaa kuitenkin kolahti. Olen luullut itsestäni liikoja. Tosiasiassa minulla on kyky lukea ihmisiä, aistia tunnetiloja nopeasti ja hieman jo löytää kätkettyjä piiloviestejä, mutta käsittelyn taito minulta puuttuu täysin. Olen kuin esikoulussa vielä tämän asian suhteen.

Hyvänä esimerkkinä tässä on kaupantekotilanteet: Taannoin asiakaskäynnillä ollessani tarkoituksenani oli hieroa kauppa, jossa minulle maksettaisiin tuntipohjainen palkka. Palkka oli tarkoitus saada nostettua 25% korkeammaksi kuin mitä siitä oli aikaisemmin maksettu. Olin mielestäni kohtuullisen hyvin valmistautunut, valmiina esittämään faktaa jos ja kun asiakas väittäisi vastaan.

Tilanne etenikin juuri odottamallani tavalla. Olin melko hermostunut, mutta huomasin, että suustani tuli silti paljon asiaa. Asiakas ei myöskään tiedä, että hän provosoi minut tähän voimakkaaseen asenteeseen omalla alentavalla tyylillään. Jos hän olisi ollut säyseä ja sopuisa, en usko että olisin uskaltanut ilmaista mielipidettäni niin voimakkaasti.

Olettamani faktat hän kuitenkin ikään kuin romutti, ja huomasin että hän oli saanut minut ajettua nurkkaan, sillä minulla ei ollut tässä kohtaa mitään vasta-argumenttia. Minulla ei ollut osaamista kääntää tilannetta voitokseni. Se ärsytti todella paljon, sillä tajusin siinä tilanteessa että sekä minä että asiakkaani tiesimme tilanteen. Nostin itseni kuitenkin tilanteesta vielä ”voiton puolelle” sivuuttamalla ja jatkamalla toisesta aiheesta, mutta tiesin, että olin hävinnyt sen erän.

Loppupeleissä en ollut siis enää hyökkääjä vaan puolustaja, tosin mainittakoon että hyvin kiivas sellainen, kiitos asiakkaan provosoivien kommenttien. Sain lopulta kloussattua diilin 5% korotukseen. Toisaalta olin pettynyt, sillä olihan se nyt 20% vähemmän kuin mitä olin lähtenyt hakemaan. Toisaalta olin jaksanut pitää pääni enkä alistunut. Selitin asian itselleni juuri tämän esikouluasteen kautta: minulla on jo kyky ymmärtää ja nähdä, mutta kehittämisen kohteena on vielä itse käytännön toiminta.

Tässä siis esimerkki provosoivasta tilanteesta. Entä, kun tilannetta lähestytään ystävällisesti ?

Taannoin minulle sattui muuan ”hauska” sattumus. Hauskaahan siinä ei ollut ei sitten niin mistään vinkkelistä, mutta voisi kai sitä jollain tapaa surkuhupaisaksi kuvailla.

Olin aikeissa järjestää ensimmäistä tapahtumaani. Tapahtuma oli kuin lapsi minulle; aihealue oli hyvin lähellä omia harrastuksiani, se oli ensimmäinen projekti joka herätti aitoja innostuksen tunteita ja sai minut hykertelemään.

Ajankohta oli tarkkaakin tarkemmin mietitty. Se ei olisi voinut olla mikään muu viikonloppu, sillä kesäaikaan viikonloput oli varattu jo vuosikymmeniä sitten tietyille tapahtumille joiden kanssa oli turha lähteä kilpailemaan yleisöstä. Kaikki oli varauksia vaille valmiiksi suunniteltua.

Nytkin sisälmyksiäni kuristaa lähteä tätä kertomaan. Satuimme nääs erääseen alan tapahtumaan vieraiksi. Tuli juteltua jos kenenkin kanssa, ja eräs vanha tekijä alalta kuunteli mielenkiinnolla tapahtumaideaamme, ja kehotti ottamaan erääseen pitkäaikaiseen vaikuttajaan yhteyttä. Näin jos saisimme tapahtumamme hänen tapahtumanimikkeen alle, olisi meillä melko riskitön bisnes käsillä.

Alun alkajaankin minulla oli hieman kaksipiippuinen olo asian suhteen: halusinko tehdä täysin oman tapahtuman, joka kyllä sisältäisi riskinsä, mutta joka olisi silloin täysin minun omani ja kantaisin itse joko voiton tai tappion. Vai haluaisinko lähteä suureen ”konserniin” mukaan, joka toisi omat kulttuurinsa mutta joka olisi toisaalta hyvin riskitön ja varma sampo.

Päätin kuitenkin luottaa vinkkiin ja ottaa yhteyttä, eihän se kysyminen mitään maksa.

Kuinka väärässä voikaan ihminen olla. Kysyminen maksoi minulle koko tapahtuman.

En ollut nääs ainoa, joka oli miettinyt tällaista tapahtumaa. Johtaja kertoi miettineensä jo pitkän aikaa oman tapahtumansa tuomista kaupunkiin, mutta ei ollut vielä pistänyt toimeksi. Kerroin meidän suunnitelmista ja epävarmuudesta, että miten haluaisimme tapahtumamme toteuttaa. Hän sanoi että toki voisi nähdä meidät ajamassa hänen tapahtumaa täällä päässä eteenpäin, toki tietyin linjauksin. Hän ei ollut suunnitellut tätä seuraavalle kesälle eikä ollut ollut aikeissa järjestää, mutta mikäli me lähtisimme ajamaan asiaa niin hän ei näkisi mitään syytä miksi ei. Tapahtuma-ajankohdan tulisi sijoittua kesän loppuun, josta olin samaa mieltä ja kerroin hänelle myös että olimme suunnitelleet omaa tapahtumaamme eräälle kyseiselle viikonlopulle. Olimme yhtä mieltä sen olevan ainoa mahdollinen. Tilanne jäi niille teloille että sovimme miettivämme asiaa, ja minun ilmoittavan hänelle kun selviää mitä mieltä olemme, haluammeko lähteä toteuttamaan hänen tapahtumaa vai tehdä omamme.

Lopulta ilmoitin, että haluamme tehdä oman. Syistä että opimme siitä enemmän ja haluamme jättää oman kädenjäljen, meni syteen tai saveen. Toivotin myös lämpimästi tervetulleeksi vierailemaan meidän tapahtumassamme.

Vastauksena minulle ilmoitettiin, että meidän ei varmastikaan kannata järjestää samaan aikaan tapahtumaa samassa kaupungissa, sillä suurella tapahtumalla on jo tilat varattuna kysesiselle viikonlopulle.

Soittaessani tämän niin viattoman oloisen tiedustelupuhelun, paljastin suunnitelmani, jolloin tämä konsernin johtaja tajusi, että hänen oli nyt toimittava tai hän jäisi jalkoihin. Ja niinpä tämän viattoman oloisen puhelinsoiton myötä lapselta vietiin tikkari.

Tapasimme myöhemmin kyseisen johtajan kasvotusten. Hän oli todella miellyttävä herra, puhui pehmeään sävyyn, kyseli meidän mielipiteitä ja näkökulmia. Osallisti meitä suunnitteluun. Ei kuitenkaan niin paljoa, että meillä olisi missään kohtaa ollut todellista valtaa mihinkään.

Otin myös useampaan kertaan puheeksi asian, että ”hieman harmittaa ettei meillä nyt olekaan mahdollisuutta järjestää omaa tapahtumaa, ymmärsin että sinulla ei ollut aikomusta järjestää tätä ellemme ole mukana”.  Ja joka kerta pehmeästi hän sivuutti esittämäni epäsuorat kysymykset sanomalla, että hän oikein mielellään ottaa meidän mukaan. Siinä jos jossain on sulava mies.

Ystävällisyydelle on huomattavasti vaikeampi sanoa vastaan kuin provosoivalle alentamiselle. Olin todella häkeltynyt ja en oikein tiennyt kuinka olisi pitänyt olla. Tiedän, että hän tiesi mitä oli tehnyt. Hän ei vain halunnut puhua siitä.

Jollen juuri olisi ollut lukemassa tätä kyseistä kirjaa, olisin saattanut itsekin mennä ystävällisyyden lankaan. Projektiryhmäni muut jäsenet totesivatkin tapaamisen jälkeen, että vähän on huono omatunto kun niin kovin sanoin aikaisemmin hänestä puhuttiin. Ryhmäni oli kuin aivopesty. Kukaan ei tuntunut olevan enää vihainen. Miksi ? Koska heille oli oltu ystävällisiä. Koska ihminen reagoi luonnollisesti ystävällisyyteen ystävällisyydellä. Jopa minä olin ollut kohtaamistilanteessa kohtalaisen seesteinen ja suopea. Muutamat yritykseni nostaa kissaa pöydälle oli pehmeästi työnnetty syrjään ja ojennettu kättä. Se todella ärsytti minua, samoin kuin se, että koin että se pullamössö oli tukkinut muiden aivoverisuonet.

Mutta tätä tapaa minä sanoisin taitavaksi ihmistenkäsittelyksi. Hän tiesi tasan tarkkaa mistä naruista veteli ja miten. Hän tiedosti myös, että meidät kannatti nyt vetää tiukasti omalle puolelleen, ettei meistä jatkossa koidu harmia. Ja hyvin hän onnistuikin, ihan vaan pelkästään olemalla miellyttävä.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!