Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

. Zen.

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole koskaan ikinä syttynyt filosofialle, en tämänkään kirjan myötä. Ihan hirveä. Vihaan filosofiaa, kirja oli maailman typerin. Ahdistava. Jos jotain vihaan niin filosofiaa.
Onko kaikki todella kyseenalaistettava? Onko kaiken olemassaolon tarkoitusta mietittävä?
Mitä jos keskityttäisiin konkretiaan ja lähdettäisiin tekemään töitä. Oikeita hommia. Jotain nollaavaa ja mukavaa. Nauttimaan siitä, että asiat vain ovat niinkuin ovat?
Olen erittäin provosoitunut. En halua tykätä zen ideasta, en halua ymmärtää. En edes yritä.
Mieluummin teen vaikka äärettömän monta hutia, kuin pyrin johonkin hiton irtaantumiseen. En kaipaa sellaisia kokemuksia.
Maailma on tässä ja nyt.
Sen sijaan voisin paneutua johonkin aivan toiseen asiaan voidakseni unohtaa koko kirjan.
Brändäys.
Rahalla saa kaikkea. Myös kavereita. Ja rakkauttakin voi ostaa. Rahalla hankittuna kaikki ei vain ole pysyvää, saavutukset eivät tunnu oikein miltään. Ne vain on.

Brändäyskään ei ole mikään viime vuoden ilmiö. Sen pohja löytyy kuuluisasta Marlboroperjantaista, ja juuret on nähtävillä jo paljon aikaisemminkin. Ehkä kyseisen perjantain jäljiltä ihmisten keskuudessa brändien ostaminen on vain räjähtänyt niin sanotusti käsiin.

Ja sitten tähän päivään. Oli Linnanjuhlat. Jotka eivät olleet linnassa, mutta olivatpa kuitenkin. Kutsuvieraslistalta löytyi meidän kaikkien ystävä Instagram-ilmiö Benjamin Peltonen, tuo Bieberin Justinin näköinen pikkukaveri, joka käyttää Instagramia. Mieletön julkkis, kutsunsa ansainnut, enhän minä niistä kaikista muistakaan ole kuullut.
Ja ei, en ole kateellinen. Enkä usko muidenkaan asiasta hieman hämmästyneiden olevan (itsehän luin asiasta facebookista, sillä kyseiset juhlallisuudet eivät ole mielleni). Olen hämmentynyt.
Kokeeko tämä poika saavuttaneensa jotain? Onko hän tyytyväinen suoritukseensa?

Onko saavuttamisella ja saavutuksilla nykypäivän rahan ympärillä pyörivässä markkinatalouden maailmassa väliä? Onko raha ainut mikä merkkaa?
Tyydymmekö nykypäivänä siihen mitä on mahdollista ostaa, tavoittelemmeko ylipäänsä muuta kuin rahaa sen tuomaa lisäarvoa. Siinähän se. Raha luo mielestäni LISÄARVOA, itseisarvona toimii kaikki muu. Parhaimpana esimerkkinä tuon ”kaiken muun” alla nautinto. Haluan (ja siksi teen) elämästäni nautinnollista. Timantit ovat kiveä, jäätävän paineen alaiseksi joutunutta kiveä. Teen ehkä asioita vaan rahan takia. Mutten sitten loppujen lopuksi kuitenkaan.
Jos tekisin olisin varas, tekisin petoksia ja arvokuljetusryöstöjä. Huijaisin ihmisiä ja pakenisin henkeni edestä tarpeen vaatiessa. Ehkä jopa liian jännittävää.
Ennemmin elän elämääni paineen alla puristuvana kivenä ja hioudun pikkuhiljaa timantiksi joka kestää kaiken, kuin ostan monta zirkoniaa, joita voidaan tuosta vain valmistaa.
Ei duunii, ei tuloksii.
Niin se menee. Ja kuuluukin mennä.

Ja kyllä, pystyn linkittämään yllä olevat ajatukseni kirjaan.

Arvostammeko Suomessa nykypäivänä puhdasta työntekoa?
Olemme tunnettuja maailmalla sisusta. Me suomalaiset olemme oikeita työmiehiä. Ylpeänä kerromme maailmalla, kuinka meillä tehdän töitä, tietkin rakennamme aina keskelle kallioita. Menemme läpi harmaan kiven.
Suomalaiset innovaatiot ovat kyllä kieltämättä käytännönläheisiä: ksylitoli, kolesterolia alentava rasva, äitiyspakkaus, AIV-rehu, ja ties mitä internetnörttihommiajoistaenymmärrä. Tavoitteena helpottaa elämää. Niinkuin kaikissa innovatiivisissa hommissa yleensäkin. Jotkut hankalat asiat halutaan silti tehd vielä vähän hankalammin, uudistusenhalussa. Mutta enemmän palkkaa. Jokamiehen ja -naisen toive. Vähemmän töitä, enemmän rahaa, enemmän aikaa minulle itselle.
No jaa, toisaalta aivan sama.
Kukin arvostakoon mitä haluaa, ja vihatkoon mitä lystää.
Minä haluan tehdä töitä ja kokea ansaitsevani. Kaiken. Oli kyseessä raha, valta, suosio, työ tai vaikka luottamus. Olen täällä oppimassa ja ansaitsemassa. En saamassa kaikkea kaikilta.

Zen ja ajattelemisen vapaus.

Kanye west ansaitsee rahansa tekemällä taidetta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!