Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ammuttu nuoli

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ammuttu nuoli
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zen ja jousella ammuttu nuoli on Eugene Herrigelin kirjoittama teos hänen seikkailustaan matkasta japaniin. Herrigel oli yliopiston professori, jolle tarjottiin työpaikkaa japanilaisesta yliopistosta. Hän oli hyvin kiinnostunut mystiikasta ja zenin harjoittamisesta. Hän näki, että jotta voi täysin ymmärtää mystiikkaa on se koettava itse, joten muutto japaniin oli Herrigelille täydellinen mahdollisuus päästä kaiken tuon kirjoista lukemansa mystisen tiedon lähteelle.

Herrigel päätyy 5 vuodeksi zen-mestari Kenzo Awan suojatiksi opiskelemaan jousella ammuntaa. He ovat kaksi hahmoa, jotka tulevat aivan eri maailmoista. Toinen länsimainen professori ja toinen itämainen mystiikan harjoittaja, jonka arvomaailmat ja elämänkatsomus eroavat niin vahvasti, että mestari ei aluksi huoli Herrigeliä oppeihinsa. Zen-mestari kuitenkin suostuu professorin opettajaksi ja matka kohti zenin salaisuuksia alkaa.

Mestari määrittelee jousella ampumisen ”Suureksi Opiksi”, jonka tarkoituksena ei ole fyysisesti harjoiteltu tähdätty laukaus vaan hallittu äärettömän keskittynyt tapahtuma jossa ”se” ohjaa koko tapahtumaa alusta loppuun. ”Se” on käsite, jossa ihminen vapautuu täysin itsestään ja antaa mielen ohjata tekemistä. Herigelin ensimmäinen harjoittelun aihe onkin virittää jousi siten, ettei yksikään lihas jännity ”virittää jousi henkisesti, siis voimakkaasti ja vaivattomasti” (Herrigel 1999,s.26). Oikea hengitys tekniikka ja keskittyminen oman hengityksen kuunteluun paljastuvat Herrigelille tämän salaisuudeksi. Vaiheita kaiken kaikkiaan oli kolme. Jousen virittäminen siten, ettei lihakset tee työtä vaan mieli. Nuolen Laukaisu, siten että laukaisu tapahtuma ei ole päätös vaan ”se” päättää laukaisutapahtumasta. Kolmantena siirryttiin ampumaan kohti maalitaulua. Laukaisu ei kuitenkaan ole tähdätty laukaus kohti maalia. Maalia ei tiedosteta vaan se on osa ampujaa itseään. Ampuja itse on ammunta hetkellä osa jousta nuolta ja maalia.

Kirjaa lukiessani jouduin pysähtymään useita kertoja lukemaan samoja lauseita moneen kertaan. Kaiken kaikkiaan teos vaatii lukijalta paljon avautuakseen täysin. Zen käsitteenä oli ennen kirjan lukemista minulle täysin vieras. Tarina kuitenkin antoi minulle ainakin pinta raapaisun siitä, kuinka mielen voimalla voidaan tuottaa äärimmäisen tarkkoja huoliteltuja ja harjoiteltuja toistoja. Herrigel harjoitti tätä taitoa jousiammunnan kautta, jossa hänet ajettiin äärimmäisen keskittymisen partaalle ja keskittymään mielen vahvaan työskentelyyn. Täydellinen keskittyminen ja irtautuminen ulkopuolisista tekijöistä tekee suorituksesta kerta kerraltaan tarkemman ja hallitumman.

Henkilökohtaisesti näen, että henkilön kyky keskittyä siihen mitä tekee sulkien ulkopuolisen elämän täysin pois siitä hetkestä tuo etulyöntiaseman. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa kuntosaliharjoittelua, jossa keskittyminen liikkeeseen ja lihakseen johon liike kohdistuu, on ehdottoman tärkeää kehityksen kannalta. Täydellinen keskittyminen jokaiseen tehtyyn sarjaan ja liikkeeseen tuottaa aivan eri lopputuloksen kuin esimerkiksi se, että ei keskity olennaisiin aisoihin ja antaa mennä vaan. Herrigelin teos sai ajattelemaan omaa keskittymiskykyä ja sitä, kuinka helposti tekee tuttuja asioita sen kummemmin keskittymättä tekemiseen. Kaiken kaikkia hyvin mielenkiintoinen tarina, joka vaatii lukijalta täydellistä keskittymistä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!