Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 21.11.13
Esseen kirjoittaja: Teemu Lamminaho
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zen ja jousella ampumisen taito kirja yllätti minut positiivisesti. Ajattelin aluksi että kirja on pelkästään vain jotain jousiammuntaa ja että Zen on joku henkilö joka kirjassa seikkailee, mutta ei se ihan niin ollutkaan, kun kirjaan perehtyi yhtään enempää. Päällimmäisiä asioita mitä ilmeni heti kirjan alussa oli tekemisen tarkoitsemattomuus ja olla tekemättä oikeastaan yhtään mitään vaikka tekeekin vaikka mitä.

 

Zen on arkitajuntaa kuten Baso Matsu sen ilmaisee. ”Tuo arkitajunta tarkoittaa yksinkertaisesti nukkumista kun on uni, syömistä kun on nälkä. Niin pian kun ajattelemme, pohdimme ja muodostamme käsitteitä, alkuperäinen tietoisuus häviää ja ajatus sukeltaa pinnalle. Me emme enää syö kun syömme, emme nuku kun nukumme. Jousi on laukaistu, mutta nuoli ei lennä suoraan maaliin eikä maali ole siellä missä pitäisi olla.”

 

Nykyään ihmiset stressaavat asioista liikaa. Pitäisi käydä töissä, hakea lapset hoidosta, tehdä ruokaa, maksaa laskut. Sitten kun yritetään rentoutua ja ottaa iisisti, niin se on monelle liian haastavaa. Otetaan esimerkiksi, kun lähdetään vaikka keilaamaan. Sen pitäisi olla hauskaa ja rentouttavaa, arjesta irtiottoa, mutta joillekin se menee liialliseksi kilpailuksi ja tekniseksi suorittamiseksi, ettei siitä pysty enää nauttimaan. Tähän kohtaan voisi laittaa maininnan lapsenkaltaisuudesta, kuten Eugen Herrigel on kirjoittanut miten ihmisten pitäisi oppia uudelleen lapsenkaltaiseksi päästäkseen suuriin tekoihin. Moni asia vain hoituu itsestään, kun niistä ei välitä yhtään mitään.

 

Miten tätä voisi hyödyntää sitten jotenkin omassa tiimissään? Itselleni tulee mieleen treenit. Varsinkin siinä tilanteessa, kun on jokin iso projekti päällä, joka vaatii 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Se voi olla hyvin hankalaa olla miettimättä kyseistä asiaa treenienkään aikana. Vaikka puhuttaisiin tiimin heikosta rahatilanteesta tai kirjapisteistä miten niihin saadaan parannusta. Tämähän ei ole hyvä asia, jos  puolet tyypeistä ajattelee omia asioitaan, kun pitäisi keskittyä tiimin yhteisiin asioihin. Treenien taso laskee huomattavasti tällaisessa tilanteessa.

Zen ja jousella ampumisen taito on aika vaikeaa luettavaa. Jotakin tästä ehkä ymmärsi, mutta paljon jäi kyllä tajuamattakin. Kiitos!

”Jousiampujan maali on hän itse”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!