Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 15.01.14
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Itämainen kulttuuri on aina kiinnostanut minua erityisel paljon vaikka kulttuurista riippumatta koen vetoa erilaisiin ajatusmaailmoihin ja uskomuksiin. Onneksi kirja pienen kokonsa mukaan ei päässyt pettämään vaan herätti ajatuksia nimenomaan elämässä ja jossain asiassa onnistumisen suhteen.

 

Flow tila & Toistamiset

Flow tila on ollut puheenaiheena akatemialla monesti ”nyt on flow tila päällä ja menee kovaa” kuulen käytäviltä. Samaa kuulee myös kirjoista kuinka flow tilan saavuttaessasi menee kovaa ja tuntuu että olet pysäyttätön. Eugen Herrigelin oppineiden oppien mukaan jäin elämään käsityksen kanssa että flow tilaa ei voi saavuttaa muuten kuin toistamalla tekoja ja oppimalla teoista lukemattomia kertoja jotta tekemisesi tule niin sanotusti lihasmuistista.

Ymmärrän kyllä flow tila ajatuksen ja monesti musiikkia puuhastellessa tulee sellainen olo että nyt kaikki onistuu ja jokainen idea jonka saan onnistuu ja kuulostaa hyvälle. Toki todellisuus on hieman toista useamman tarkastelun jälkeen mutta tämähän menee juuri kirjan oppien mukaan.  Jotta flow tilan voi saavuttaa täytyy harjoitela sitä Hengittämistä, käden asentoa, nuolen asettamista, nuolen nostamista ja virittämistä.

3 kuukautta musiikkia tehneenä olen vielä taipaleeni alussa mutta joka päivä tuntuu siltä että korvani & aivoni ovat omaksuneet ”lihasmuistiin” enemmän asioita kuin voisin oppia vuodessa opiskellessani tosissani asiaa joka ei vain sytytä. Eri soundeja ja yhistelmiä eli niin sanottuja miksejä alkaa kuulemaan ja hahmottamaan kuinka ne saa toimimaan yhteen. Asiat joita en olisi edes erottanut toisestaan 3 kuukautta sitten kuulostaa minulle pikkuhiljaa tutulle. Tehdäksesi ”SEN” olkoot se tässä esimerkkitapauksessa vaikka hyvä kappale. Tarviset tuhansia toistoja melodioista, eri soittimista, eri rytmeistä, kappaleen rakenteesta, tuottamis ohjelman automaatiosta, melodioiden sekoittamisesta, miksaamisesta jne tehdäksesi sen helmen. Ei se oppi tule äkkiä vaan se on opittava kantapään kautta.

Oma musiikki liiketoimintana on vähintään yhtähankalaa saada toimimaan. Toki voit alkaa tehdä jotain asiaa ja mahdollisesti oppia sen niin että teet sillä elantosi kuten dj jukeboksi joka ilta baarissa. Kuitenkin musiikki ja tapahtumien järjestäminen on monimuotoinen asia. Tarvitset kokemusta siitä kuinka promoat omaa musiikkia, joka tänä päivänä hyvin pitkälti internetissä. Tarvitset tietoa siitä miten niitä lautasia pyöritettäisiin. Tarvitset kontakteja järjestäjiin ellet itse tee musiikkia. Tarvitset muita musiikista innostuneita jotta et elä vain yksin ajatustesi kanssa. Tarvitset kontakteja suuriin nimiin, jotka toki ovat myös ostettavissa esiintymään tapahtumiisi jotta pääset mukaan piireihin. Pointtina tässä se että musiikki bisnes on monimuotoista ja kuten kirjassa kerrottiin vain kokeilemalla ja toistamalla voit oppia.

 

Keskity seuraavaan tavoitteeseen

 

Jos ajatus pyörii vain päämäärässä eli minun tapauksessa esimerkiksi musiikilla tai matkustamisella itseni elättämisessä, eikä niissä tärkeissä väliaskelissa joita aikaisemmissa luvuissa kuvailin, niin tulosta voi syntyä. Keskittyminen pitää siis kohdistaa olennaiseen, eli siis siihen ensinmäiseen eli seuraavaan askeleeseen eli to-do listan pisteeseen, ennen seuraavaa.

 

 

Sinulla on ympärilläsi useita mestareita

 

Olen usein kriittinen kanssaihmisiä kohtaan ja minulla on tapana verrata asioita internetin ”täydellistämään” maailmaan. Jokainen täällä on toistemme opettaja ja olemme jollain asteella kaikki toistemme opettajia. Kuitenkin en pystynyt olla vertaamatta asetelmaa valmentaja & tiimiläinen tähän kirjaan. Välillä tuntui että asiat liippasivat vähän liiankin läheltä. Mietin usein ”ketä nämä ovat meille liiketoiminnasta kertomaan” kun pohdin valmentajia. Pohdin usein että mitä annettavaa ullalla meille on oikeasti kun mietin hänen taustaansa. Tiedän että ulla on ollut Nokialla töissä jossain johtotehtävissä mutta en sen enempää. Onko mitää yritystaustaa? tämän ajatuksen pohjilta liitettynä seuraavaksi käytävään ”pelastusrengas” teoriaan minulla on usein tapana ajatella valmentajamme ajatuksia vähän liiankin kriittisesti. Voi olla kuitenkin että ullalla on kaapissa jotain yrittäjyysmörköjä joita emme koskaan ole kuulleet. Unohdan kuitenkin sen faktan usein että valmentajamme on kanssamme VILPITTÖMÄSTI ainakin haluan uskoa niin, auttamassa meitä. Uskon että akatemia on varmasti myös vaikuttanut myös minuun ja saanut minut ajattelemaan liian itsekeskeisesti ja kriittisesti. Minun täytyy muistuttaa itselleni että Ulla on kuitenkin ollut pallollamme muutaman vuosikymmenen pidempään joten onhan se faktaa että hänen neuvojaan pitäisi kuunnella. Ulla on kanssamme meidän opettajanamme, jonkin asteen mestarinamme.

Pelastusrengas
Tämä asia laitto aivan naurattamaan kirjaa lukiessa. Juuri näin toivon että valmentajan toimivat vaikka meillä on tapana vitsaillakin länsimaalaisittaiseen opetusjärjestelmään tottuneina kun valmentajat vetävät kyseisen kortin taskustaan. Kirjan esimerkki siitä kuinki Eugen Herrigel epäonnistui epäonnistumisen jälkeen vaikka kuinka yritti ja harjoitteli kunnes mestarinsa kertoi hänelle oikean hengitys tekniikan tärkeyden. Eugen alkoi onnistumaan ja kysyi miksi hänelle ei oltu kerrottu oikeaa hengitystekniikka alusta lähtien. Mestari vastaus meni jotakuinkin näin ”jos et olisi epäonnistunut niin montaa kertaa ennen kertomista, et olisi oppinut oikean hengitystekniikan tärkeyttä”.

Epäonnistu, toista, epäonnistu, opi, epäonnistu. Näin härmäläisittäin opi kantapään kautta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!