Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 08.12.14
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eugen Herrigelin kirja Zen ja jousella ampumisen taito oli hyvin vaativa kirja lukea. Teksti oli syvällistä ja ymmärtääkseen kirjan sanoman, oli keskityttävä koko ajan ja mietittävä tekstiä. Kuitenkin kun pohtii ja tutkii kirjan sanomaa, voi hyvinkin löytää suoraan verrannollisia asioita ihan arkipäivään liittyen. Itse en jäänyt pohtimaan merkityksiä kovin syvästi vaan ajatukseni ovat ehkä vain pintaraapaisua.

 

Hiljaa hyvä tulee -ehkä

Niin kuin kertoja aloittaa jousella ampumisen kokemattomana, olemme mekin aloittaneet erilaisten asioiden opettelun täysin nollasta. Esimerkkinä vaikkapa huippu-urheilijaksi pääseminen. Se vaatii vuosien harjoittelun, kymmeniä tuhansia tunteja treeniä sekä monen monta epäonnistumista. Välillä saatat onnistua mutta et ole vielä lähelläkään huippu-urheilijan tasoa. Jos yrität liikaa, todennäköisesti epäonnistut, harvinaiset onnistumiset harjoittelun alussa ovat luultavastikin vain sattumaa.

Kuten kirjassakin, kertojalta vei kuusi vuotta oppia ampumaan jousella siten, ettei hänen tarvinnut kiinnittää ampumiseen huomiota. Hän oppi hengitystekniikat ja oikeanlaiset liikkeet. Opettelu lähti aivan pienistä asioista liikkeelle ja tekemisen kanssa ei kiirehditty lainkaan. Samaa kohtaa toistettiin niin kauan, että se onnistui.

”Joka alussa tekee asian itselleen helpoksi, sille jatko on sitä vaikeampi.” –Jousella ampumisen mestari

Mestari ei päästänyt oppilaitaan helpolla. Hän ei kertonut heille suoria vastauksia onnistua, vaan näytti omalla esimerkillään oikeat ampumistekniikat. Hän käski oppilaidensa harjoitella, ja antaa ”sen” tehdä työ heidän puolestaan. Hiljaa hyvä tulee. Mestari antoi oppilaidensa itse keksiä ratkaisut. Japanilaisessa opetuksessa korostetaan harjoituksien uudelleen ja uudelleen toistamista.

Meillä akatemialla valmentajat ovat melkein kuin kirjan mestari, he ohjaavat meitä, kuitenkaan vastauksia antamatta. Valmentajat saattavat antaa vinkkejä mutta ratkaisut meidän on löydettävä itse. Näin sen kuuluukin olla. Vain itse tekemällä oppii. Olisihan se aivan hyödytöntä viettää kolme ja puoli vuotta tehden kaikki niin kuin valmentaja ohjeistaa ja käskee. Ei meistä kuitenkaan mestareita tule, vaikka muutamamia kultahippuja on noukittavissa. Lupaavia yrittäjän alkuja kuitenkin monesta kehittyy ja he, ketkä jatkavat harjoittelua ja oppimista, menestyvät varmasti.

 

Jos et oikeasti tahdo ja yritä, et myöskään saavuta päämäärääsi

Kirjan kertoja koki paljon vastoinkäymisiä. Oppiminen junnasi paikoillaan, eikä hän oppinut oikeaa ammuntatekniikkaa. Turhautumista tapahtui useaan otteeseen ja muutaman kerran täytyi aloittaa opetteleminen alusta. Hän kuitenkin jatkoi harjoittelua, sillä hän halusi tulla mestariksi ja olla riippumaton itsestä, löytää ”sen”.

Tässäkin huomasin taas unelmien ja tavoitteiden merkityksen. Jos oikeasti haluat oppia jonkun asian ja olla siinä vieläpä erikoisen hyvä, se vaatii hyvin paljon harjoittelua ja periksi antamattomuutta. Pirskatti, miten minäkin haluan haluta jotakin niin paljon, että malttaisin harjoitella ja yrittää epäonnistumisesta huolimatta uudelleen. Tulee melkeinpä paha mieli kun itsellä ei ole niin suuria tai edes pieniä tavoitteita ja unelmia, jotta niiden eteen näkisi edes lähes yhtä paljon vaivaa kuin jousella ampumisen opetteluun. Miten ikinä voin saavuttaa mitään suurta ja ihmeellistä ilman kunnon tavoitteita? Todennäköisesti en mitenkään, minun täytyy alkaa miettimään, mitä minä haluan oppia, mikä minä haluan olla. Akatemialla minulla kun on loistavat puitteet kokeilla erilaisia asioita ja kehittää itseäni juuri minua kiinnostavissa asioissa. En halua heittää tätä mahdollisuutta hukkaan.

Hyvä ampuja ampuu keskiverto jousella pidemmälle, kuin huono ampuja hyvällä jousella

Tuota lausetta voi verrata vaikkapa meidän tekemisiin akatemialla. Jos olet jossakin hyvä, onnistut paremmin vaikka myymään paskaa kuin huono myyjä kultaa. Kannattaa pyrkiä jollakin itseään kiinnostavalla osa-alueella mestariksi. Ja se onnistuu vain harjoittelemalla yhä uudelleen ja uudelleen. Jos todella haluat kehittyä mestariksi, unohda kiire ja hektisyys, asiat tapahtuvat lopulta aivan huomaamattasi ja sinusta onkin tullut mestari. Äläkä edelleenkään hoppuile, eihän Roomaakaan rakennettu päivässä.

Kirjassa mestari opettaa, että ampujan maali on hän itse. Sinun maalisi olet sinä itse. Tähtää itseesi. Panosta itsesi kehittämiseen, opettele haluamiasi asioita. Osallistu ja hanki sellaisia projekteja, jotka oikeasti kiinnostavat sinua ja joista voisit oppia. Minunkin täytyy löytää asia tai asioita, haaveita ja unelmia, joiden avulla voisin osua maaliin, itseeni. Se ei tule onnistumaan hetkessä mutta uskon vahvasti, että jonain päivänä osun maalitauluun, ihan siihen keskelle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!