Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 22.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kirja kertoo Zenin syvimmän olemuksen tavoittelusta jousiammunnan harjoittelun kautta. Kirjoittaja saa harvinaisen tilaisuuden eurooppalaisena ja pääsee mestarin oppiin viideksi vuodeksi. Tuona aikana hän saavuttaa riittävän hengellisen taitotason jotta voi jatkaa harjoittelua kotimaassaan ilman mestaria. Kirjoittaja ei kuvaa Zeniä kovin tarkasti, koska se on jotain mitä ei voi kuvailla. Sen sijaan hän kertoo jousella ampumisen harjoittelun vaiheista ja ajatuksista joita se herätti.

Otin kirjan lukuun, koska minua kiinnosti onko se alun perin pisteytetty kolmen pisteen kirjaksi sen vuoksi että tiimiyrittäjät tarvitsevat välillä nopeaa helpotusta opintojen kirjauksiin, vai sen vuoksi, että sen sanoma on todella merkityksellinen. Minulle se ei ollut niin havahduttava lukukokemus kuin olin odottanut, ja vaakakuppi on enemmän nopeiden kirjapisteiden puolella, ikävä kyllä.

Kirja oli miellyttävä lukea, ja se sai minut innostumaan uudelleen muista henkisen kasvun kirjoista.

Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Herrigel alun perin halusi perehtyä Zeniin niin tarkoin.  Mitä hyvää hän ajatteli sen tuovan elämäänsä? Kirjan lopulla mestari kertoo Herrigelille, että kotiin palattuaan hän suhtautuu kaikkeen eri tavalla kun ennen ja kohtaa ihmisetkin eri tavalla. Ovatko kaikki muutokset hyviä? Miltä ne tuntuvat? Pystyykö koskaan enää olemaan osa länsimaalaista kulttuuria kun on elänyt yli viisi vuotta intensiivisesti zeniläisessä japanilaisessa kulttuurissa?

Ihailen sitä, kun joku haluaa kehittää itseään henkisellä tasolla ja ajattelullisesti. Alitajunta ja itsetuntemus kiehtovat käsitteinä, ja olen pari kirjaa lukenutkin aiheista. Kirjat ovat vahvistaneet minua henkisesti, mistä on paljon hyötyä arjen pyörteissä. Zen käsitteenä kiinnostaa myös, kuten myös buddhalaisuus ja muut aasialaiset uskomukset elämästä ja luonnosta. Telepatia ja muut erikoisemmalta tuntuvat hoitomuodot kiehtovat myös, koska keho ja mieli ovat niin monimutkaisia, että kaikki voi vaikuttaa kaikkeen.

Olen saanut migreenidiagnoosin lukioaikana, ja olen kärsinyt päänsäryistä jo yläasteelta saakka. Olen syönyt monenlaisia lääkkeitä migreeniin, mutta kaksi parasta hoitokeinoa tähän mennessä on ollut lasi valkoviiniä (luonnon tuote, voi kun vaikuttavan asian saisi tabletiksi..) ja akupunktio.

Toiset sanovat akupunktion olevan huuhaata ja lumehoitoa, mutta minulle se on toiminut. Se ei ole vielä vienyt migreeniä kokonaan pois, mutta välillä tulokset ovat olleet ällistyttäviä. Miten pienet piikit kehossa oikeissa paikoissa voivatkaan rentouttaa lihaksia sillä tavalla, ja vähentää migreeniä niin merkittävästi, kun mikään lääke ei ole sitä tehnyt? Olemme kokonaisvaltaisia ja merkillisiä koneita, ja jopa ajatuksillamme on suuri fyysinen merkitys kehossamme.

Optimistien sanotaan menestyvän paremmin kuin pessimistien. Optimismien sanotaan myös paranevan nopeammin haavoista tai sairauksista. On ällistyttävää miten ajatukset vaikuttavat näin voimakkaasti! Sitä suuremmalla syyllä on hyödyllistä lukea henkisen kasvun kirjoja, tutustua itseensä ja kehittää ajatteluaan.

 

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!