Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 20.03.15
Esseen kirjoittaja: Johanna Mantila
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eugen opiskeli jousella ampumisen taitoa viisi vuotta mestarinsa opetuksella. Tuona aikana hän tutustui Zenin aitoon henkeen ja itämaiseen ajatteluun.

 

Kirja oli melkoisen vaikeaa luettavaa, koska siinä sai kokoajan miettiä virkkeiden syvempiä merkityksiä. En varmastikaan oppinut Zen ajattelun syvintä olemusta. Mutta seuraavat asiat nousivat mieleeni.

 

Tavoitteet

Olisi ollut hauskaa tietää mikä Eugenin perimmäisenä tavoitteena oli, kun hän lukuisista epäonnistumisista huolimatta aina vain jatkoi harjoittelua sinnikkäästi.

Huolimatta hänen tavoitteestaan, kirjassa ilmenee varsin hyvin tavoitteiden merkitys. Kun tavoiteltava asia on kyllin merkityksellinen, tarkkaan määritelty ja pilkottu pienenpiin osiin. Jaksaa sitä kohti painaa esteistä huolimatta. Eugen harjoitteli ensin otetta, sitten hengitystä ja pitoa lopuksi laukaisemista. Jos suin päin ilman perusasioiden oppimista sännätään lopulliseen tavoitteeseen, loppuu puhti varmasti kesken jossain vaiheessa. On pidettävä lopullinen tavoite kirkkaana mielessä, edettävä rauhassa varmoin ottein välitavoite tavoitteelta kohti mestaruutta.

 

Epäonnistuminen

Jokainen epäonnistuu. Miksi se on sitten niin kammottavaa? Sen kun tietäisi. Olen itsekin epäonnistunut lukuisia kertoja, mutta silti vaara epäonnistumisesta tai itsensä nolaamisesta kalvaa joskus vieläkin. Hyvä esimerkki on jäätävä kielimuurini. Menen aivan lukkoon tilanteissa, jossa pitää yhtä äkkiä puhua englantia. Yleensä aivot kyllä tietää tarkallaan mitä pitäisi sanoa, mutta silti pelkään lausunko oikein, onko sana järjestys oikea.(Ihan kuin sillä olisi niin väliä) Tiimiakatemialla tämä on onneksi jonkun verran parantunut ja uskallan puhua, silloin kun täytyy. Vaikkakaan yhtään ylimääräistä lausetta en kyllä sano. Reissun päällä kielimuuri yleensä häviää kokonaan, kun puhumiseen pääsee vauhtiin. Pitäisi vaan olla ajattelematta epäonnistumisen mahdollisuutta ja yrittää rohkeasti oli asia mikä tahansa. Yleensä siinä ei käy kuinkaan. Jos epäonnistuu, niin onpahan taas oppinut jotain. Ja ainahan voi yrittää uudelleen.

 

Harjoittelu

Jos haluaa jonkun asian metariksi, on sen eteen valmis oltava harjoittelemaan uudestaan ja uudestaan. Monetkaan asiat eivät ole lahjakkuutta vaan sitkeän harjoittelun tulosta. Monesti sitä tulee kadehdittua ihmisiä, jotka osaavat jonkun asian todella hyvin.

Esimerkiksi piirtäminen, tanssiminen, soittaminen tai myyminen ovat taitoja, joista monesti ajatellaan että ne ovat ihmisellä syntyessään. Toki ihmisellä voi olla luontaisesti vaikka pitkät sormet ja hyvät geenit vaikka pianon soiton kannalta. Mutta jokainen voi tulla hyväksi soittajaksi, piirtäjäksi tai myyjäksi. Jos vain jaksaa harjoitella sitä tarpeeksi. Mitä nuorempana harjoittelun aloittaa sen helpompaa se on, koska luonnollisesti tunteja kertyy enempi.

 

On siis mietittävä mikä on asia, jota kohtaan on niin suurta intohimoa että sitä jaksaa harjoitella uudestaan ja uudestaan lukuisista epäonnistumisista huolimatta. Sitten tarvitaan vain rutkasti sitkeyttä, kirkas tavoite ja paljon aikaa harjoitteluun. Ja kun homma sujuu kuin itsestään, niin että siihen ei enää tarvitse kiinnittää huomiota voit kutsua itseäsi mestariksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!