Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 25.03.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1.5. Oppimisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kenzo Awa. Siinä melkoinen mestari, opettaja, oppilas, aloittelija ja ammattilainen samaan aikaan. Jousella ampuminen ei ole pelkkää tekniikan täydellistä hallintaa vaan enemmänkin oman itsensä tuntemista ja kaikkeuden ymmärtämistä.


Monesti tulee syyllistyttyä liialliseen suorituskeskeisyyteen. Esimerkkejä löytyy niin työ- kuin vapaa-ajaltakin. Monestiko olet kuullut urheilijan sanovan, että suoritus meni yliyrittämiseksi tai tekniikka teoriassa oli täydellisesti hallussa, mutta suorituksesta tuli väkinäinen. Sitä vastoin onnistuessaan he usein kuvailevat suoritustaan rennoksi, joka kävi kuin melkein itsestään sen suuremmin ajattelematta.


Yksi kaikkien aikojen parhaista Formula 1 kuljettajista, edesmennyt Ayrton Senna, kertoi joskus haastattelussa, kuinka ajosuorituksen aikana koko muu maailma pimenee ja hän on täydellisesti yhtä autonsa, radan ja vallitsevien olosuhteiden kanssa. Ei ole enää kuskia ja autoa, renkaita ja moottoria vaan kaikki nämä elävät täydellisessä harmoniassa sulautuneena yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi. Täydellinen keskittyminen ja henkisen puolen hallinta ovat avain menestymiseen.


Kirjan kirjoittaja Eugen Herrigel vietti useita vuosia Japanissa tutustuen itämaiseen kulttuuriin ja perehtyen sen länsimaista poikkeaviin piirteisiin. Herrigel harjoitteli jousiammuntaa viisi vuotta Kenzo Awan opastuksella ja tuona aikana hän ymmärsi, mitä jousella ampumisen taito todellisuudessa onkaan.


Niin monta vaihetta, kuin jousella ampumiseenkin sisältyy on myös meidän opittava lähestymään asioita joskus eri näkökulmasta. Täydellinen suoritus tapahtuu silloin, kun hallitset homman mutta et yritä väkisin vaan luotat. Tätäkin esseetä on turha yrittää venyttää vain siksi, että siitä tulisi pidempi. Näin on hyvä!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!