Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja jousella ampumisen taito

Kirjoitettu 20.05.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen ja jousella ampumisen taito
Kirjan kirjoittaja: Eugen Herrigel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Monet puhuvat Eugen Herrigelin kirjoittamasta kirjasta ”Zen ja jousella ampumisen taito”, että kirja on niille jotka havittelivat nopeasti kirjapisteitä. Halusin ottaa selvää onko kirjasta johonkin muuhunkin.

 

Aloitin kirjan ajatuksella, että luen sen todella nopeasti sivujen vähyyden takia, mutta jo ensimmäisellä sivulla oma keskittyminen herpaantui. Tekstiin täytyi keskittyä paljon enemmän, kuin sellaisiin kirjoihin mitä oli aikaisemmin tottunut lukemaan. Alun kankeuden jälkeen aloin nauttia kirjasta ja se herätti minussa ajatuksia. Minun piti lukea kirja kuitenkin kaksi kertaa läpi jotta osaisin tähän esseeseen kirjoittaa ajatuksiani sekä löytäisin kirjasta oppeja jota veisin käytäntöön.

 

Olen oppinut kantapään kautta, että oppiminen on vain minun vastuulla. Kukaan muu ei voi minua opettaa – tai voi, mutta minun on tehtävä kaikki se työ jotta oppisin opetettavat asiat. Tämän olen oppinut aikaisemmissa työpaikoissa ja myös Akatemialla. Vaikka jokaisella on tiimi tukemassa omaa oppimistaan ja vaatimassa tekemään asioita, loppujen lopuksi sinä itse teet sen työn. Olet itse vastuussa oppimisestasi. Oppijoita on erilaisia – on luonnonlahjakkuuksia, jotka muistavat esimerkiksi ensilukemalla kaiken ja toiset ovat tekemällä oppijoita. Jos haluat olla huippu esimerkiksi myynnissä, sinun on harjoiteltava sitä paljon. Pitää tehdä paljon toistoja, ennen huipulle pääsemisestä. Tämä pätee kaikessa. Se huippu NHL-pelaaja on tehnyt joka päivä älyttömästi töitä vuosia toiseen jotta hänestä on tullut lajinsa huippu. Siihen vaaditaan paljon päättäväisyyttä, henkistä vahvuutta, paineensietokykyä ja etenkin rohkeutta.

 

Kun Tiimiakatemia alkoi, Tiimimme oli aivan ymmällään mitä meidän pitäisi seuraavaksi tehdä. Valmentajalla on tehtävänä tukea mutta ei kertoa meille oikeita vastauksia. Tärkeää on, että tiimi yhdessä miettii ja pohtii dialogin avulla mitä seuraavaksi tapahtuu ja mikä seuraava askeleemme on kohti huipputiimiä. Kuten kirjassa jousiammuntaa opettava ei kertonut valmiita vastauksia oppilaalleen vain tuki ja kannusti häntä jatkamaan. Käytännön opetus perustuu mallioppimiseen ja suorituksen korjaamiseen. Mielestäni hyvä opettaja säästää ohjeita siihen kun aika on kypsä. Jos opettaja kertoo liian aikaisin ohjeen, hän rikkoo oppimispolun.

 

Kukaan ei ole mestari syntyessään. Toisten lähtötilanne voi olla eri kun toisten, mutta kaikilla on mahdollisuus tulla huipuksi siinä missä haluaa. Jos et ole oikeasti kiinnostunut ja motivoitunut oppimaan, et pääse tavoitteisiisi. Silloin kuin olet ja haluat jotain saavuttaa, tavoitteet on aika must juttu. Pitkän ajan tavoitteet saattavat – ja tuntuvatkin kaukaisilta, joten sit eikun tekemään lyhyemmän aikavälin tavoitteita! Mulla itsellä on tavoitteina luoda Tiimiakatemian aikana verkosto, joka mahdollistaa mulle työpaikan valmistumisen jälkeen. Toisena tavoitteena on löytää se oma juttu, mitä ruveta tekemään sekä saada tehdä unelmatyötä. Lisäksi haluan valmistua Liiketalouden ammattilaisena. Näihin tavoitteisiin pääseminen vaatii minulta paljon työtä, epäonnistumisia ja onnistumisia. Asetan tavoitteet syksylle, joita seuraan ja joista pidän kiinni. Niitä on esimerkiksi, että teen lukusuunnitelman syksyksi niin että valitsen juuri niitä kirjoja, jotka minua kehittävät eteenpäin ammatillisissa tavoitteissani. Joka viikko soitan puheluita, jos minulla on jo valmiiksi paljon hommaa josta saan rahaa soitan asiakaskäyntejä sillä näkökulmalla, että menen ottamaan selvää millaisia minua kiinnostavia yrityksiä on ja tutustumaan ihmisiin. Teen itseni näkyväksi.

 

Olen viime aikoina kiinnostunut mieleni kehittämisen kirjoista. Monesti tuntuu, että tunteeni vievät minulta osan keskittymisestäni sekä luonteenpiirteeni esimerkiksi herkkyys on Akatemialla huono juttu. Olen yrittänyt meditoida ja löytää sitä keskittymistä ja mielenhallintaa joka voi auttaa näissä asioissa. Mielestäni Zen ja jousella ampumisen taito oli erittäin inspiroiva kirja ja pisti minut ajattelemaan.

 

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!