Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zen ja Moottoripyörän kunnossapito

Kirjoitettu 12.12.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Palomäki
Kirjapisteet: 3
Kirja: Zen Ja moottoripyörän kunnossapito
Kirjan kirjoittaja: Robert Pirsig
Kategoriat: 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vaikka Zen ja moottoripyörän kunnossapito onkin fiktota se ei laske kirjan arvoa parhaimpien ja opettavimpien teosten joukossa yhtään. Teoksen tarina kulkee kahdessa tasossa. Ensimmäinen taso on ihan tavallinen moottoripyöräreissu maisemakuvauksineen. Toinen taso kertoo filosofisesta itsensä löytämisestä, jossa kyseenalaistetaan koko hmisen olemassa olo.

Todella filosofinen teos, joka sisältää epäsuoria viittauksia ties kuinka moneen filosofian keskeiseen teokseen Aristoteleesta keskiajan skolastiikkaan. Todellinen kulttikirja. Kirjassa tavallaan se moottoripyörä, jota pidetään kunnossa on oikeastaan ihminen itse. Ne jotka tekevät työtään vain rahan takia eivät tee sitä kunnolla. Kirjan mukaan siihen mihin paneutuu on siiheen paneuduttava kunnolla. Eli teos siis selvästi kritisoi nykyistä kiireistä ja hektistä elintapaa, jossa tehdään sataa asiaa yhtä aikaa. Mieli vaatii rauhoittumista toimiakseeen kunnolla. Mutta kirja ei silti kannusta olemaan laiska päin, vastoin.

Yksi haastellisimmista fiktiokirjoista, jonka olen lukenut. Välillä kirja on todella pitkäveteinen ja vaikea selkoinen. Teosta ei voi suositella sellaiseksi, että tarvittais nyt kiireesti ne viimeiset kirjapisteet. Itselläni meni sen kanssa koko syksy, koska luin teosta muiden kirjojen ohella muutamia sivuja viikossa. Teos pitäisi melkeinpä lukea toiseen kertaa, jotta siitä saisi edes murto-osan irti.

Tärkeiommät kopit kirjasta itselleni olivat ne että tiimityössä tulee aina vastaan ristiriitoja ja erimielisyyksiä, mutta niistä päästään silti aina jotenkin yli, koska taustalla saattaa olla jokin ihan muu syy.

Menestyminen liike-elämässä ei tarvitse olla mitään ydinfysiikan soveltamista vaan perusasioiden hallitsemisella pääsee pitkälle. Pitää vain löytää itsestään se kaikki potentiaali, mitä käytettävissä on. Kaikki voivat menestyä pitää vain uskoa itseensä ja viedä hommat kunnialla loppuun saakka.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!