Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zlatan Ibrahimovic

Kirjoitettu 03.02.16
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä - Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 5.1. Valmentaminen, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zlatan Ibrahimovic

 

 Jalkapallo on niiden peli jotka eivät osaa luistella.

Tuntematon suomalainen

 

En ole itse mikään suuri jalkapallon ystävä, mutta katson kuitenkin pelejä ja seuraan tiettyjä pelaajia. Zlatanin uraa olen seurannut ja siksi nappasin kaverini kirjahyllystä teoksen Minä – Zlatan Ibrahimovic. Kirja kertoo hänen urastaan, mielenkiintoista on se, että ura jatkuu edelleen ja hän on vieläkin maailman parhaimpia pelaajia.

Zlatanin tarina on vakuuttava kertomus siitä kuinka köyhistä oloista ponnistanut villi ja ärsyttävä pojan naskali luo mahtavan uran jalkapalloilijana. Zlatan asui Rosengårdissa Ruotsissa, se on kuulemma sellainen vähän huonompien alue. Minä en siitä mitään tiedä, mutta näin kirjassa sanottiin. Zlatan oli villi poika, hän varasteli pyöriä ja tappeli. Hän kuitenkin rakasti jalkapalloa ja siinä hän olikin erittäin hyvä. Hänen röyhkeytensä näkyy edelleenkin hänen pelatessa jalkapalloa, kun on paikka tehdä maali muut saavat siirtyä syrjään ja antaa tilaa. Zlatan antaa kirjassa itsestään kuvan röyhkeänä, hauskana ja vähät muista välittävänä tyyppinä. Hän tekee niin kuin haluaa ja muut niin kuin uskaltaa, tai joitain sinne päin. Hän leuhkii suorituksillaan kentällä ja sen uskopuolella, kirja on kirjoitettu siihen tyyliin, että asetelma on kokoajan Zlatan vastaan muu maailma ja hän voittaa. Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta, pidän sellaisesta asenteesta joka kirjasta välittyy. Muutama juttu jäi ajatuksiini pyörimään ja niistä aion nyt kirjoittaa.

 

Ole aina oma itsesi

Minua vaivaa se, että pyrin miellyttämään kaikkia, en tosin niin kuin monet muut, teen sen omalla tavallani. Haluan, että kaikilla on hyvä olla, vaikka saatan aukoa päätäni huolella. Haluan, että minusta pidetään vaikka osaan näytellä ettei minua kiinnosta. Voin jo tässä vaiheessa paljastaa sen olevan melko stressaavaa. Ikään kuin meitä olisi kaksi Pasia, se jonka kaikki tuntee ja se jonka minä ja harvat ystäväni tuntevat.

Eniten ongelmia siitä syntyy kun haluaisin rohkeasti tehdä jotain tai heittäytyä täysillä mukaan johonkin, pohdin aina mitä muut ajattelevat ja onko tuohon mukaan meneminen hyvännäköistä! Naurettavaa touhua.

Zlatanin kirja opetti minua ja antoi sysäyksen siihen, että voin tehdä mitä itse haluan. Zlatan sai aina kuraa niskaan ja hän koki usein olevansa ulkopuolinen mutta hän veti omaa juttuaan. Minulle tämä tulee olemaan pitkä projekti, mutta suunta on oikea. En ole kuitenkaan aina ollut tällainen aamutossu, olen ollut rohkea oman tieni kulkija. Olen tehnyt mitä olen tahtonut ja vähät välittänyt muiden rajoittavista mielipiteistä. En tiedä mikä minusta on viimevuosien aikana tehnyt tällaisen vässykän.

Zlatan kertoo kirjassa vaikeasta ajastaan Pep Guardiolan valmennuksessa Barcelonassa. Hän sai kokea olevansa ulkopuolinen ja Guardiola piti vielä mykkäkoulua Zlatanille. Kirja ei tietenkään taustoita tilannetta hirveän hyvin, mutta Zlatan sanoi, että kun hän ei voinut olla oma itsensä niin häneltä katosi intohimo jalkapalloa kohtaan. Jalkapallo on kuitenkin hänen elämänsä, se asia joka nosti hänet pois kurjuudesta.

 

Note to self:

Jos et voi olla oma itsesi vaan joudut tuhlaamaan ajatustasi muiden miellyttämiseen ja hyväksynnän kerjäämiseen hukkaat sinun omat intohimon kohteesi. Saatat jopa alkaa elämään muiden ihmisten intohimojen mukaan.

 

Zlatan pohtii kirjassaan kuinka monia persoonia on painettu samaan muottiin ja heidän kulmansa on hiottua pois. Hän on pahoillaan siitä, että edelleenkin tänä päivänä valmennus ja kasvatus pyrkii tekemään ihmisistä mahdollisimman samanlaisia ja ennakoitavissa olevia. Eihän arvaamattomuus ole kivaa! Aloitin valmentamaan nuoria jääkiekkoilijoita ja siihenkin hommaan sain tästä Zlatanin kirjasta paljon ajateltavaa. Olenko minä sellainen joka haluaa kaikkien olevan samanlaisia? Haluanko minä nähdä ennalta arvaamattomia asioita?

Note to self:

Jokainen ihminen on uniikki ja jokaisella on omat haaveensa ja haasteensa, haluan pyrkiä vastaamaan jokaisen tarpeeseen henkilökohtaisesti enkä kollektiivisesti tarjota kaikille samaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!