Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zlatan ja arjen haasteet

Kirjoitettu 02.12.14
Esseen kirjoittaja: Eemeli Oksanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Minä Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: David Lagercranzin
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zlatan

Minä Zlatan  elämänkerran kirjoittanut David Lagercranzin kertoo Zlatanin silmin hänen uran vaiheista ja mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen uraansa. Mutta minä kerron arjen haasteista.

Ruotsi tuo nuuskan ja suklaan luvattumaa. Maa jossa pelataan jääkiekkoa ja futista. Siellä on poika joka on kotoisin huonomaineisesta naapurustosta. Ei sopeudu oiekin ympäristöön ja ainoa pelastus on jalkapallo. Sieltä matka huipulle ei ole helppo ja eikä varmastikkaan ruusuinen. Mutta se matka opettaa paljon asioita elämästä, joita ei välttämättä kohtaisi normaalissa elämässä. Eri vaikeuksien kohtaaminen ja niistä selviäminen kasvattaa meitä jokaista ihmisenä.

Elämä tiimiakatemialla ei ole sinäänsä helppoa kun joutuu opettelemaan kaiken uusiksi pinkkuvuonna ja kehittyä matkan aikana ihan uudenlaiseksi ihmiseksi. Jokainen meistä akatemialla kasvaa paljon ihmisenä. Se muutos tapahtuu ”yllättäen” kun huomaat tiimikaverissasi ihan uusia piirteitä. Mutta kasvu tapahtuu jokaisella eri aikaan niin kuin murrosiässä. Muutoksen vaikuttaa varmasti tiimin tilanne, onko kriisiä vai ei. Tarvitaanko uudenlaista johtajuutta tiimiin tai projektiin. Muutoksen aloittaa jokainen itsestään mutta vasta itse sen ymmärtää kun kaverisi kertovat siitä sinulle. Silloin olisi hyvä aika pysähtyä ja miettiä, kuinka olen saavuttanut tämän tilan ja kuinka voin kehittyä lisää omana itsenä tai tiimiläisenä. Oma reflaktointi ja oman kasvun seuraaminen auttaa sinua löytämään uusia puolia itsestäsi. Sen avulla vahvistat itseluottamusta ja tunnet varmuutta.

Oma USP unique selling point ei ole helppo löytää mutta muut huomaavat sen helpommin yleensä kuin itse itseän tutkiskelemalla. Kaverin on helppo  sanoa missä olet hyvä ja itse hyväksyy sen ja toteaa suomalaiseen tapaan että noh onhan näitä tehty ennenkin. Mutta todellisuudessa koet iloa että kaverit ovat huomanneet kykysi. Mutta haastavuus tulee kuvaan siinä vaiheessa kun pitäisi kyetä hyödyntämään omia vahvuuksia liiketoiminnassa.  Oma usko tekemiseen voi olla heikko ja voi olla että et saa kannustusta tai tukea pieneen hentoon liekkiin ja haluat varjella tätä liekkiä lähellä sydäntä jottei se sammuisi. Kertominen omista unelmista ja niihin tähtäämisestä ovat melko pelottavia sillä pelkäät että niihin kohdistuu pilkkaa tai niitä arvosteltaisiin. Et uskalla kertoa omia asioita ääneen ja pidät kaiken sisälläsi. Vaikka kuinka haluaisit jakaa unelmasi et siltikään uskalla. Keksit kaikkia tekosyitä tai muita verukkeita joilla kulutat aikaa jotta ei tarvitse asettaa itselleen tavoitteita kohti unelmia. Ja pelkäät siltikin että asetettuasi tavoitteet et voi perua niitä ja ne on tuleva tulevaisuutesi. Et anna lupaa itsellesi ottaa omaa tulevaisuuttasi omiinkäsiin vaan annat jonkin korkeamman tahon ohjailla tekemistäsi ikään kuin sinulla olisi jokin ennalta määrätty tarkoitus. Mutta näin ei kuitenkaan ole. Sinä voit muuttua ja aloittaa muutkosen heti. Sinä määräät mitä teet elämällesi. Sinä olet se muutos joka haluat olla. Se olet SINÄ ei kukaan muu.

Et ole yksin tämän asiankanssa ja meistä moni pohtii samoja ongelmia. Tavoitteet ja niiden saavuttaminen vaatii rohkeutta. Ensimmäinen askel on vaikein mutta sen jälkeen et halua enää pysähtyä. Haluat vain jatkaa matkaa sillä olet löytänyt tien jollaisesta et ole aikaisemmin haaveillutkaan.

Olen enemmän puhuja kuin kirjoittaja ja omista tavoitteista huutelen usein käytävillä. Mutta niillä on paha tapa jäädä yleensä vain puheeksi. Mutta olen myös huomannut kirjoittamisen voiman. Sen vaikutusta on jopa tutkittu kun kirjoitat tavoitteita ylös ne toteutuvat suuremmalla todennäköisyydellä. Oma tavoitteiden asettaminen on lapsen kengissä vielä. Sillä tiedän mitä haluan mutta en ole kaikkea uskaltanut kirjoittaa ylös. Se on asia joka muuttuu ja asia jonka vien käytäntöön. Zlatan nuorena haaveili talosta Malmössä jossa paremmat ihmiset asuivat, eräänä päivänä kymmennen vuoden kuluttua hän osti talon josta oli juniorina haaveillut kavereidensa kanssa. Asiat joista haaveilet voivat olla realiteettiä jonain päivänä kun vain uskot omaan tekemiseen.

Uskalla unelmoida ja uskalla jakaa omia tavoitteita sillä ne antavat sinulle buustia niiden asioiden loppuunviemiseen ja antavat sinulle mahdollisuuden saavuttaa asettamiasi tavoitteita.

Zlatanin kirja toimii erittäin hyvin futiksen MM-kisojen aikana!!!!

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!