Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Zlatan – Slummien miljonääri

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Tomi Kosonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimovic
Kirjan kirjoittaja: Daniel Lagercrantz
Kategoriat: 9.08. Henkinen kasvu, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”I think that the World Cup needs…. Zlatan more than Ronaldo.”

                                                                                                                                   – Zlatan Ibrahimovic

 

Zlatan, paskiainen, sankari, taituri, perheenisä. Tätä kaikkea ja paljon muuta Zlatan Ibrahimovic on, ylpeänä siitä. Zlatan herättää tunteita kaikille jalkapalloa seuraaville, vahva persoona joka sanoo ja tekee asiat suoraan. Hän ei välitä muiden mielipiteistä, vaikka oma joukkuekkin olisi  häntä vastaan. Itse uppouduin lukiessani Zlatanin maailmaan täysin, hän elää huomiosta ja  imee siitä voimia tehdä asiat entistä paremmin.

 

Kirjoittaessa tätä pelataan samalla jalkapallon MM-kisojen jatkokarsintaa. Pelissä vähintään noin 10 miljoonan euron kisabonukset. Vastakkain Ruotsi ja Portugali, Zlatan ja C.Ronaldo. Ensimmäinen osa-ottelu päättyi 1-0 Portugalille Ronaldon maalilla, joten nyt on Zlatanin aika.

 

Zlatan kasvoi maahanmuuttajalähiössä Malmön Rosengårdissa. Hänen vanhempansa olivat eronneet ja hän palloitteli isän ja äidin välillä. Zlatan ei saanut mitään ilmaiseksi, vaikka varastelikin muun muassa polkupyöriä lähinnä adrenaliinin takia. Hänestä oli kasvamassa tyypillinen rosengårdilainen pikku-rikollinen, kunnes alkoi kiinnostumaan pallosta. Kavereiden kanssa potkien ja leikien Maradonaa alkoi pikku-Zlatan viettämään entistä enemmän aikaa pallon kanssa. Pienestä pitäen Zlanille tärkeintä oli show. Pienempänä pelaajana hän haki huomiota hienoilla kikoilla.

 

27 minuuttia pelattu, eikä huippupaikoilla ole juhlittu. Paras paikka Portugalin Bruno Alveksella, mutta Isaksson onnistui torjumaan portugalialasen puskun. Zlatanilla eikä Ronaldolla ei ole ollut huippupaikkoja.

 

Itse aloitin jalkapallon pelaamisen kahdeksan vuotiaana Juankosken Pyrkivässä. Tätä ennen en ollut paljolti palloon harraste mielessä koskenut. Itse löysin jalkapallon parin jalkapallokerhokokeilun jälkeen. Kahdeksan vuotta on omasta mielestä liian myöhäinen aika aloittaa harrastuksia, tärkeää olisi aloittaa edes jonkun lajin harrastaminen ajoissa ja pitää tässä säännölliset harjoitusajat. Itselle kahdeksan vuotiaana oli turhan myöhään ja tästä kärsi taitokehitys. En ole yhtä pallovarma harhautuksissa ja haltuunotoissa.

 

35 minuuttia pelattu ja Ronaldolla huippupaikka. Minuuttia ennen heppoinen vasemman jalan laukaus 16-rajan ulkopuolelta helposti Isakssonin näppeihin. Nyt rankkaripisteen kohdalta one-timer juuri  Isakssonin ulottuviin.

 

Ibra huokuu itsevarmuutta niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Hän joutui usein tulemaan toimeen omin päin, mutta tiesi että se on Rosengårdin tapa. Hänellä ei ollut isää kentänlaidalla katsomassa pelejä, eikä hän saanut kyytiä harjoituksiin. Pelikavereiden vanhemmat olivat jopa allekirjoittaneet vetoomuksen, että Zlatan potkittaisiin joukkkueesta pois hänen kikkailuiden takia. Takana on toki skandinavialainen ihanne Joukkueesta. Se on kokonaisuus, mikä pelaa täydellisesti yhteen yksilöitä pyritään laittamaan muottiin. Tämä tappaa usein lahjakkuudet, eikä Suomeeen ole vielä Zlataneita eksynyt. Taitotasoltaan ehkä, mutta heidätkin on puristettu muottiin, eikä heiltä ole löytynyt Ibran lujuutta keskittyä omaan juttuun ja haistattaa paskat kaikille muille.

 

45 minuuttia pelattu, eikä ihmeitä nähty. Ibra sai yhden laukauksen aikaan kulman jälkitilanteesta, mutta tasapainoton volley jatkoi matkaa taivaan tuuliin.

 

Zlatanin valtti on juuri itseluottamus. Omat valmentajatkin ovat helisemässä, jos he eivät pysty pistämään vastaan. Zlatan vaatii valmentajalta paljon varsinkin henkisellä tasolla. Hän on niitä vaativia perseelle potkijoita, joita yrityksistä tulee löytyä. Hän ei päästä ketään helpolla ja vaatii kehitystä. Oli arvoasema mikä tahansa, hänellä on kanttia kertoa oma mielipiteensä. Zlatan oppi jalkapallobisneksen kokemuksen kautta. Malmö FF:n alkuaikoina hänen sopimuksensa kirjoitti hänen isänsä, eikä summista joita he voisivat pyytää ollut mitään hajua. Lopulta kun oli matka maailmalle suuntana Amsterdam ja Ajax, tuli bisneksen pimeät puolet esiin.

 

50 minuutti pelattu ja Ronaldo läpiajoon. Täydellinen jouksuun lähtö ja pallo oikeen kulmaan. Katastrofi Ruotsille, vain hetkeä aikaisemmin Zlatan paini tilanteen Sebastian Larssonille, mutta laukaus suoraan päin Portugalin maalivahti Rui Patriciota.

 

Kun Ibrahimovicin maine alkoi kasvaa oli yhteyksissä useat huippujoukkueet Euroopasta. Lopulta Malmö FF:n kanssa pisimälle puheissa pääsi Ajax. Lopulta hän sai kutsun hotellille neuvottelemaan sopimuksesta. Ilman kunnollista pelaaja-agenttia hän sai 160 000 kruunua kuukaudessa (n. 18 000 euroa), onnellisena tästä hän allekirjoitti sopimuksen. Hänen tietämättään toisessa huoneessa aloitettiin neuvottelu siirtosummasta. Koska Zlatan saatiin suostumaan pieneen palkaan, pystyi Malmö pyytämään suurempaa siirtosummaa (n. 7,8 miljoonaa euroa).

 

68 minuuttia pelattu ja Zlatan, Zlatan, Zlatan. Ibra laittaa pallon pussiin puskemalla kulmapotkusta Bruno Alveksen repimisestä huolimatta.

 

Kun Ibralle selvisi huijaus, minkä hänen kasvattajaseura ja ”toinen isä” Hasse Borg oli tehnyt, hän ei ollut uskoa korviaan ja alkoi vaatia sopimuksessaan olevaa 10 prosentin korvausta siirtosummasta. Tämän seurauksena Zlatan päätti hankkia itselle kunnon agentin. Lopulta hän päätyi Mino Raiolaan, joka oli myös hänen seurakaverinsa Maxwellin agentti. Mino on samanlainen ”paskiainen” kuin Zlatan, kova kuin kivi. Ei välitä muiden mielipiteistä, vaan tekee hommat oman mielen mukaan.

 

72 minuuttia pelattu ja Elmanderia rikotaan aivan 16-rajan ulkopuolella ja Howard Webb viheltää vapaapotkun. Ja kukapa muukaan sitä vetämään kuin Zlatan Ibrahimovic. Kova ja matala veto taka-alakulmaan  menee maaliin,ennen kuin Patricio kerkee räpsäyttää silmiään.

 

Minon avulla he saivat kovisteltua Malmöltä 10 prosenttia itselleen ja lopulta myös paremman sopimuksen Ajaxin kanssa. Mino on ollut suuressa osassa Zlatanin siirroissa ympäri Eurooppaa, ilman häntä olisi saattanut esimerkiksi siirto kriisiseura Juventuksesta Interiin kariutua. Vaikka Ibra on yksi kovimmista persoonista jalkapallokentällä, painii kabinetin pelit aivan eri sarjassa. Kun pelissä on miljoonat, ja nykyään jopa sata miljoonaa, on bisnes kovempaa kuin koskaan ja seurat tarvitsevat bisnesalan ammattilaisia. Nykyään menestys ei ole enää kiinni seuran tuottamista pelaajista, vaan suurin osa on ostettu. Tämä on tehnyt jalkapallosta bisnestä, jossa pätee bisnesmaailman säännöt.

 

76 minuuttia ja merkkausvirhe Ruotsin toppareilta. Ronaldo puolittain läpi ja pallo varmasti taka-alakulmaan

 

Zlatanista puhuttaessa ei voi olla puhumatta johtajuudesta. Hän nousi Ruotsin maajoukkueen kapteeniksi 2011 ja nykyään hän toimii myös PSG:ssä varakapteenina. Rosengårdissa kasvaneelle pelurille maajoukkueen kapteenius on kunnia, jota ei usein suoda. Ibra on kuitenkin osoittanut olevansa tärkein osa Ruotsin palapelissä myös kentän ulkopuolella. Jo maajoukkueuran alusta hän oli huomion keskipisteenä, vaikka joukkueessa pelasivat vielä legendoja kuten Henrik Larsson ja Frederik Ljungberg. Nykyään Zlatan kantaa lähes yksin paineet koko joukkueen menestyksestä, tähänkin on toki syynsä kun seuraa Ruotsin pelejä. Kun kaikki paineet on kasattu lähes yhden pelaajan varaan ja jos tämä henkilö pystyy ne kantamaan, on muulla joukkueella tilaa hengittää. Zlatan kestää paineet ja huomion, koska on kasvanut siihen rooliin jo Malmön ajoista lähtien.

 

78 minuuttia pelattu ja 7-paita heiluu jälleen. Loistava pallo puolustuslinjan läpi ja sivuittaisliikkeestä varma laukaus yläpesään. Ronaldolle hattutemmpu, 2-3 ja Ruotsilta vaaditaan jälleen 3 maalia.

 

Zlatan on kasvattanut kovuutensa elämällä. Muun muassa Juventuksen sopupeliskandaalin aikana Zlatan vedettiin mukaan sotkuun ja sai poliiseja vierailemaan kotonansa. Juventuksen tiputtua Serie B:hen sai Zlatan haluamansa siirron pitkään jatkuneen kovistelun seurauksena. Kovistelun avulla hän onnistui pääsemään pois kriisiseura Juventuksesta ja jatkamaan uraansa myös seuraavalla kaudella Mestarien Liigassa. Jalkapallomaailmakaan ei ole pelkkää käsienpuristelua vaan sielläkin pätee samat säännöt kuin muissakin yrityksissä.

 

90 täynnä ja Portugalille matkaliput Brasiliaan. Ronaldo voitti ottelun nopeudellaan, eikä Zlatanin tiputukset muulle joukkueelle tuottaneet hedelmää. Ruotsin puolustuken hitaus ja muun hyökäyksen heikko viimeistely eivät olleet vaadittavalla tasolla näihin karkeloihin.

 

 

Ennen kirjan lukemista pidin Zlatania ylimielisenä paskiaisena, joka tappeli tiensä slummeista Euroopan kentille. Kaikki nämä stereotypiat pitävät paikkansa, mutta kirjan myötä löysin täysin uuden puolen hänestä. Zlatan on aina taistellut läpi vaikeuksien, vaikka välillä on itsekkin epäillyt itseänsä. Hänellä on kuitenkin aina ollut tarvittava perseelle potkija valmentajan, isän tai agentin toimesta. Ibra ei ole saanut mitään ilmaiseksi, vaan kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti potkinut tiensä huipulle. Ilman hänen kaltaisiaan persoonia ei jalkapallo olisi yhtä viihdyttävää seurata.

 

 

”A World Cup without me is nothing to watch so it is not worthwhile to wait for the World Cup”

Zlatan Ibrahomivic

 

 

Tomi Kosonen

Osuuskunta Nimion

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!